Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Tips untuk kuruskan badan (Siri 1)

March 18, 2008 By: pakar2 Category: Tips

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Berikut ini disenaraikan 10 tips bagaimana anda boleh menguruskan badan dan mengawal berat badan anda tanpa menggunakan ubat/bahan kimia. Jika anda mengamalkan apa yang disarankan, saya yakin pasti anda dapat merasai kesannya.

Ada 25 tips kesemuanya. Tapi saya akan kongsikan 10 tips terlebih dahulu agar anda dapat praktikkan secara berperingkat-peringkat.

1. Jangan Berlapar
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma
simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. Elakkan minum minuman yang bergas
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penakungan air. Mengurangkan pengambilan garam
bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. Ambil sarapan pagi
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan peng ambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. Makanlah dengan perlahan-lahan
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara
perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. Kunyah makanan kepada cebisan lebih kecil
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Kerap makan
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit ;daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Elakkan makan makanan ringan/ snek/ cekedis
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

110 Comments to “Tips untuk kuruskan badan (Siri 1)”


  1. hye.,sya nk tanya..umur sya 19,start dri bulan 12 tahun lepas sya dh x makan nasi smpai hari ni dlu sya pkai sluar size 31-32,tpi skrang size 30 pun longgar lagi,.sya selalu berjoging setempat dlam bilik..family cakap sya dh x perlu buat macam tu lagi sebab rangka badan sya memang besar,soalan sya,kalau sya teruskn diet mcam tu & senaman 20-15 mnit 2 kali sehari(hari2 sya bersenam),boleh ke rangka badan yg agak besar ni mengecil?(bahagian dada)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    ustaz muda... Reply:

    @afiez, mgkin klu badan anda kecik,nt jd lain bentuk muka….mgkin anda leh bina badan,bg bdan jd berotot..s

    sekian…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Tips Kuruskan Badan Reply:

    @afiez,
    x makan nasi mmg salah satu cara berkesan utk kuruskan badan, tp bukan dgn ikat perut xmkn. gantikan nasi dengan oat dan roti tinggi fiber. pendapat saya, rangka bdn yg bsr xmgkn akan mengecil dengan diet, sbb rangka yg bsr ni dah semulajadi. dengan rangka yg bsr, rasenye lebih elok tambahkan otot badan dengan lakukan senaman angkat berat supaya badan nmpk lebih solid n kurus. tp yg penting badan sihat
    .-= Tips Kuruskan Badan´s last blog ..Tips Cara Kuruskan Badan updated Wed Jun 16 2010 4:08 pm CDT =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    sha Reply:

    @Tips Kuruskan Badan, salam,
    just nak share ngan you all semua:
    saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
    1.jusmate 5
    2.koko colagen
    3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
    4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
    5. dr. nordin darus formula
    6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
    7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)…
    8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah…itupun tak habis pakej tu……..
    9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

    bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba….
    HUBBY??????tengok je……dia malas nak cakap….tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le…(terima kasih abang sayang)…( nakkan.. bini LAGI cantik ….)

    nak di jadikan cerita… saya tertengok kawan saya di FB …saya jarang tengok FB..ya allah……kurus (berat badn dah kurang…) dan cantik…saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan…
    tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera ‘trik’..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in ‘real life’….mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
    memang betul2 kurus…dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak ‘ha-get’ (tak rupa orang sakit pun)..
    untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan…

    saya??? terus cuba produk ni…..produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
    harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
    perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja…
    perlu minum air ke?????? ye…tulah petua nya….sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)…saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter…

    so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil…semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai…..
    alhamdulillah……sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan….

    kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..

    INA- 016-2885776
    shasha0376@gmail.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 4

    [Balas Di Sini]

    sya Reply:

    @sha, awak ni spam ke..merata2 saya tengok komen yang sama

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Pu3 Reply:

    Salam,Kenapa x menggunakan produk JUS MATE 5? Untuk tempahan atau sebarang pertanyaan sila e-mail kepada saya, saya akan jawab soalan anda…TQ pu3intan_balqisah@yahoo.com.my

    Tumpang Sekejap Tuan Punya Blog ya..TQ..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    hussin Reply:

    salam ade sesape pernah cuba teknik yg terdapat di website http://www.formuladietextreme.com kalu ada tlg bg review. Dgr citer tgh laris skrg di forum2

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. msalh awk sme ngn sy..smpai skarng sy msih x dpt crenye..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. insyaAllah..mungkin dengan cara ini anda dapat mengatasi berat badan..yang penting jangan putus asa..OK?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    az Reply:

    @hasya, masalah sy,,,sy nk kecil kan punggung dan peha…pe cara yg berkesan..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Zils Reply:

    @az,

    boleh cuba bersauna….
    .-= Zils´s last blog ..Diva Relax Steam Sauna =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. cubelah produk usana..produknye sangat bkesan..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. falik_ganbare18@yahoo.com
    cubelah produk usana health sciences..
    produknye sangat bkesan

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. salam.
    terima kasih atas ilmu yg diberikan.
    product usana sy dah try.suami sy suka product ni.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. minum air sebelum makan adalah tidak baik..ini kerana air akan mencairkan enzim dan apabila enzim cair jadi tahap penghadaman makan menurun…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. shazarina says:

    saya suka minum air banyak tapi saya tengok perut saya semakin memboroi,ish tak lawa pulak.mcmn nak atasi masaalah perut boroi ni

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Tips Kuruskan Badan Reply:

    @shazarina,
    minum air byk boleh, tp bia minum air masak je 8 gelas sehari. pasal perut boroi tu, minum air limau (bukan yg berais) dengan gula yg sikit. kalau x pakai gula lg elok. lg satu, jgn amalkan mandi selepas makan, seelokkannya mandi sebelum makan.
    .-= Tips Kuruskan Badan´s last blog ..Tips Cara Kuruskan Badan updated Wed Jun 16 2010 4:08 pm CDT =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Pu3 Reply:

    Air Asam Jawa juga sebenarnya boleh, amalkan selalu setelah makan tengah hari…. Selain daripada mengurangkan berat badan ia juga dapat menghilangkan masalah perut buncit…. Selain daripada itu boleh juga amalkan ,limau kasturi + kapur sirih n then sapu d area pusat… Insya Allah akan kempis perut anda..hehheh…. Tapi kalau berminat dengan produk Jus mate 5 boleh e-mailkan saya sebarang pertanyaan Pu3intan_balqisah@yahoo.com.my….TQ

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    8
  9. kalau nak kempiskan perut boroi minum air limau tanpa ais & kalau boleh tanpa gula. minum pekat2. amalkan insyaAllah berhasil

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. Hakikat tentang kebanyakkan produk pelangsingan badan di pasaran sekarang
    *Mahal (Produk A + B + C = Slim, Produk A + B= kurang Slim, Produk A sahaja = Membantu Slim)
    *Perlu maintenance (Bila berhenti, berat badan meningkat semula)
    *Menyebabkan ketidak-selesaan (Cirit-birit, muntah-muntah, ruam, lapar, masalah kulit dll)
    *Berat yang hilang adalah daripada air (Sebab itu senang naik, senang turun)
    *Produk berasaskan gel dan krim tidak dapat diserap ke lapisan yang sepatutnya untk bertindak.
    *Senaman membantu mengawal berat badan, bukan mengurangkan berat badan.
    *Berat yang hilang dengan berdiet adalah berat air + otot

    Penurunan berat yang kekal = Pembuangan lemak badan
    Tahukah anda, 1 kg lemak = 3500 kalori? Ada senamam dalam dunia ini tak yang dapat membakar 3500 kalori dalam masa yang singkat? Lemak yang berada di dalam badan anda sekarang hasil pengumpulan selama anda telah hidup. Sekali anda sudah membakar lemak ke paras yang betul, peningkatan berat badan adalah amat sukar dan untuk kembali kepada berat asal anda akan mengambil masa yang teramat lama.

    Masalahnya disini, apakah yang dapat MEMBUANG LEMAK anda (bukan air, bukan tisu otot)?
    Kami ada cara yang terbukti berkesan dengan penjelasan saintifik yang anda perlukan. Klik di sini untuk rahsia yang pasti mengubah gaya hidup anda!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. Hakikat tentang kebanyakkan produk pelangsingan badan di pasaran sekarang
    *Mahal (Produk A + B + C = Slim, Produk A + B= kurang Slim, Produk A sahaja = Membantu Slim)
    *Perlu maintenance (Bila berhenti, berat badan meningkat semula)
    *Menyebabkan ketidak-selesaan (Cirit-birit, muntah-muntah, ruam, lapar, masalah kulit dll)
    *Berat yang hilang adalah daripada air (Sebab itu senang naik, senang turun)
    *Produk berasaskan gel dan krim tidak dapat diserap ke lapisan yang sepatutnya untk bertindak.
    *Senaman membantu mengawal berat badan, bukan mengurangkan berat badan.
    *Berat yang hilang dengan berdiet adalah berat air + otot

    Penurunan berat yang kekal = Pembuangan lemak badan
    Tahukah anda, 1 kg lemak = 3500 kalori? Ada senamam dalam dunia ini tak yang dapat membakar 3500 kalori dalam masa yang singkat? Lemak yang berada di dalam badan anda sekarang hasil pengumpulan selama anda telah hidup. Sekali anda sudah membakar lemak ke paras yang betul, peningkatan berat badan adalah amat sukar dan untuk kembali kepada berat asal anda akan mengambil masa yang teramat lama.

    Masalahnya disini, apakah yang dapat MEMBUANG LEMAK anda (bukan air, bukan tisu otot)?
    Kami ada cara yang terbukti berkesan dengan penjelasan saintifik yang anda perlukan.

    simplemethodsfantasticresults.webs.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    putriarwina Reply:

    ape carenye? sy nk tahu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11
  12. msalh awk sme ngn sy..smpai skarng sy msih x dpt crenya, awak binung …

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Pu3 Reply:

    X perlu berlapar,masalah sembelit,cirit-birit atau sebagainya hanya untuk menurunkan berat badan anda, E-mail segera untuk mengetahui caranya kerana saya telah temuinya dengan suami… pu3intan_balqisah@yahoo.com.my atau segan bertanya dengan saya
    Mrmanan_Ag@yahoo.com.my
    Sebarang pertanyaan akan dijawab dengan segera…TQ

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    12
  13. bermanfaat sekali tips tips nya…, terima kasih.
    .-= syakur´s last blog ..Menghitung Berat Badan Ideal Anda =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    13
  14. Pakai Premium Beautiful.Memang tu je setakat ni yang saya cuba dan BERKESAN..tak tau nak cakap macam mana lagi dah..kurus dan sihat jugak

    nurulashizu.blogspot.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    14
  15. salam..saya juga seperti anda semua sentiasa mencari jalan utk kuruskan bada..dan hasilnya berkesan..sy kongsikan kt cni :
    1)saya banyak minum air masak 3-4 liter sehari
    -sbbnye setiap 25kg berat kite perlukan 1liter air..s0 kite kene minum air 3-4 liter k..kalau kurg minum air mcm mane metabolisme nk menigkat
    2)banyakkan bersenam..sy pun bz jugk kdg2 n xbesenam hari2 pun..kalau free baru besenam
    3)kurgkan makanan berminyak n berkabohidrat tinggi seperti nasi, ayam, mee dsb tapi banyakkan makan mkanan berprotien seperti tempe, tauhu, soya.ikan sbb protien bekalkan tenaga utk bdan n kurg lemak
    -jgn xmakan sbb kalau x mkn mcm mane bdn kite nk bekerja utk bakar lemak..tdk mkn utk diet adalah fakta yg salah
    -ok..selamat mencuba..bg yg xde mase besenam cubalah cara pertama dan ketiga..gud luck

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    15
  16. masalah saye, saye juz gemuk kat peha.. kat perut x lah 6pak sangat.. please help me!!!!!!!!!!!!!! saye malu sangat….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    tips kuruskan badan Reply:

    @diarymierah,

    Mirah boleh buat aktiviti senaman otot. Tumpukan senaman pada bahagian peha. Contoh senaman seperti push up.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Lin Reply:

    Jom try sauna pants!boleh cepatkan proses losekan bahagian yang bermasalah tu.sms ke 019-451 8510

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    16
  17. kalo turunin 10kg dalam 1 bln bisa gak ya…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    17
  18. saya nak bertanya macam mane saya nk turunkan berat badan kemudian nk kuruskan badan iatu nk dapatkan bentuk badan yang cantik dengan diet.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    18
  19. slm..
    saya female, age 21…
    tinggi 170cm, berat saya pada ogos 2010 ialah 88kg..
    sekarang, dah 78kg…
    saya x amalkan apa2, cuma saya x boleh minum air gas and jeruk2, serta asam2 (benda2 yg byk pengawet) ; disebabkan baru memakai pendakap gigi..
    x sangka pula berat turun banyak disebabkan tu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    19
  20. tuan blog ni izinkan ke copy/link entry hot ni?
    *masih gagal kecikkan paha & betis. huhu! :(

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    20
  21. salam..apakah makanan yang boleh menguruskan badan…
    dan bolehkan anda bagi plan pemakanan yang sesuaiii
    saya tggi 148 berat 60,,,mmg gemuk sgt2..
    please..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    21
  22. princess aqilah says:

    salam………. umur saye adalah 14 tahun….. tetapi berat badan saye tidak stabil… berat badan saye 89 kg………… saye sngt takut akan menghidap penyakit……….. keluarga bimbang akan saye……… kwn2 di sekolah selalu ejek saye…… tlg saye………..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Lin Reply:

    Jom try sauna pants! Confirm puas hati! hubungi 019-451 8510 hari ini juga!
    Lin´s last blog post ..BESTNYA BERSAUNA!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    22
  23. saya 16 tahun, berat 106kg, tinggi 169, saya kalau nak berlari saya rasa malu sebab orang akan ejek saya. sebab dada saya besar. sedangkan saya lelaki. apa patut saya buat??? :(

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    23
  24. Saya suka tips di atas. Sangat bermanfaat. Mohon share di FB wall post saya ya Pakar HowTo. Terima kasih.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    sha Reply:

    @tips kuruskan badan,

    salam,
    just nak share ngan you all semua:
    saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
    1.jusmate 5
    2.koko colagen
    3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
    4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
    5. dr. nordin darus formula
    6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
    7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)…
    8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah…itupun tak habis pakej tu……..
    9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

    bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba….
    HUBBY??????tengok je……dia malas nak cakap….tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le…(terima kasih abang sayang)…( nakkan.. bini LAGI cantik ….)

    nak di jadikan cerita… saya tertengok kawan saya di FB …saya jarang tengok FB..ya allah……kurus (berat badn dah kurang…) dan cantik…saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan…
    tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera ‘trik’..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in ‘real life’….mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
    memang betul2 kurus…dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak ‘ha-get’ (tak rupa orang sakit pun)..
    untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan…

    saya??? terus cuba produk ni…..produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
    harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
    perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja…
    perlu minum air ke?????? ye…tulah petua nya….sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)…saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter…

    so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil…semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai…..
    alhamdulillah……sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan….

    kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..

    INA- 016-2885776
    shasha0376@gmail.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    24
  25. nak tanya..kalau makan biskut dengan air milo tengah malam boleh gemuk tak??

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Lin Reply:

    Jom bersauna! tgk kat http://www.yangbestjer.blogspot.com!
    Lin´s last blog post ..BESTNYA BERSAUNA!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    25
  26. good artikel gan, saya suka artikelnya

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    26
  27. Assalamualaikum, saya pon dulu gemok sangat (98KG), skang dah (72KG) dan nampak kurus (tahap normal)…
    Saya hanya lakukan: (setiap hari)
    -Lari setempat 1 jam
    -Atkins Diet
    -Tak makan nasi dan tak minum makan manis, hanya makan sayur dan protin…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @Afiq,
    semua aktiviti yang Afiq senaraikan itu baik.
    cumanya, tak ramai yang dapat amalkan.
    orang yang betul2 cekal saja dapat amal dengan istiqamah.

    siapa boleh amalkan lari setempat 15 minit sehari pun dah boleh dapat hasilnya….
    dengan syarat, buat hari2….dengan istiqamah.

    nak istiqamah tu yang susah….huhu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    27


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11