Tips Untuk Hamil

Share

Berikut ini disenaraikan beberapa perkara yang perlu diambil tahu oleh mereka yang merancang untuk mendapatkan anak.

Tolong beri perhatian kepada perkara-perkara ini kerana ia adalah nasihat-nasihat yang diberikan oleh pakar sakit puan.

Perkara 1
Pengeluaran air mani selepas bersetubuh adalah perkara biasa. Namun jika pengeluarannya sangat banyak, maka itu luar biasa. Ia mungkin ada kaitan dengan tabiat kebiasaan isteri/wanita itu mengemut faraj selepas suaminya klimaks. Tabiat mengemut ini menyebabkan mani suami tidak dapat bergerak dengan lancar ke bahagian persenyawaan.

Perkara 2
Untuk wanita itu mendekatkan kedua-dua lutut ke dada untuk mengelakkan air mani daripada keluar sambil melegakan pembukaan faraj supaya air mani mendap dalam faraj.

Perkara 3
Posisi menyalurkan ereksi dari belakang dengan wanita menyujud juga sesuai untuk memastikan yang air mani dipancut ke dalam. Beberapa minit kemudian wanita itu boleh tidur mengiring.

Perkara 4
Waktu awal subur ialah tanda pengeluaran lendir yang semacam putih telur yang belum dimasak.

Perkara 5
Ini berlaku kerana telur dalam keadaan berkembang dan menunggu masa untuk menetas.

Perkara 6

48 jam kemudian wanita itu akan terasa imbasan sengal di paras atas ari-ari yang menandakan ‘ovulasi’.

Perkara 7
Jadi, jika hubungan kelamin dilakukan dari mulanya lendir jernih keluar dan seterusnya sehingga 2-3 hari selepas tanda ovulasi (hubungan kelamin boleh dilakukan selang-seli atau dua hari sekali), kemungkinan hamil ialah 15% dalam sebulan.

Pekara 8
Sentiasa positifkan minda anda, tenangkan fikiran (jangan stress) serta sentiasa berniat dan berdoa setiap kali melakukan hubungan kelamin.

Sumber : tokfakeh@gmail.com

(5084)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

51 thoughts on “Tips Untuk Hamil

  1. Thank you also for your comment! :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    syu Reply:

    hai….nk tnya pndapat sikit…
    pening la kepala ni memikirkan masalah nie.
    period tak stabil…
    dah nk masuk 3 bln dah tk datang,smlm sekli lg g test upt still -ve..hermmm…sedih nyer..ada apa 2 pendapat tk ttg masalah macam saya nie

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    ieja Reply:

    Saya rasa awak patut jmpa doctor taw. Sbb sy pun pernah macam tu..Bila jumpa doc, dia buat pap smear n masukkan camera dlm faraj..ada folicel kecik yg duduk dlm ovary sy.. period sy sikit..n coklat kejitaman. So sib baik result pap smear saya positive xda apa2 n sy boleh preggy. Cuma sy perlu maintain makan ubat hormon utk keluarkan period saya secara normal.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. Saya bukan pakar sakit puan, just nak kongsi info sikit tentang perkara 4. Ia berdasarkan dari beberapa artikel yang saya baca.

    Lendir ini dikenali dengan lendir serviks(Cervical Mucus).
    Mula-mula kuantitinya sedikit, keruh, bila ditarik antara 2 jari, boleh mencapai setakat 1cm je dan senang terputus. Masa ni tahap kesuburan rendah.

    Selepas beberapa hari, kuantiti bertambah, warna makin jernih seperti putih telur, bila ditarik antara 2 jari boleh mencapai jarak sehingga beberapa cm. Ia lebih kuat dan elastik. Pada masa ni tahap kesuburan tinggi.

    Pada ketika inilah kadar ketahanan sperma didalam rahim adalah tinggi. Ketika ini, sperma boleh hidup dalam rahim sehingga 72 jam, lebih lama berbanding tempoh yang lain. Ini adalah kerana kuantiti lendir serviks yang tinggi membantu meningkatkan tempoh hayat sperma di dalam rahim.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  3. Assalamualaikum Tuan Abu Jarir

    Aik….dah lancarkan ker MudahHamil.Com tu?
    Bila lancarkan?
    Taktau la plak saya….
    Apesal tak habaq sama saya…

    kalau bagitau awal2, bleh saya bukak 1 entry khusus utk promosi laman tuan….

    apa2pun…tahniah diucapkan atas pelancaran dan semoga berjaya.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  4. Kepada semua pemberi komen yang dihormati…saya minta maaf kerana terlewat memberikan respon pada semua komen yang telah diberikan….saya sangat sibuk dengan tugasan dipejabat….sorry yer.

    Aishah….saya dah email kan pada puan utk petua dapat anak lelaki. sila check email.

    Ummi Mira…maaf saya tak pasti berapa harga nye sekarang…kena survey sendiri la kalau nak tau yer.

    Wzera...alhamdulillah…Jutaan TAHNIAH diucapkan buat saudari….Semoga ALLAH beri ketenangan dan kebahagiaan dalam rumahtangga yang telah dibina insyaAllah. amin.

    Akma
    …terima kasih banyak2 atas perkongsian maklumat dan pengalaman tu…we appreciate very much for the info. thanks a lot!!!!

    Dian…maaf terlambat reply….mengikut maklumat yang diberi…kitaran haid puan adalah 33 hari…maka besar kemungkinan haid puan bulan November ini….jatuh pada hari ini 10Nov…dan kalau nak dikira waktu subur puan (utk kitaran 33 hari)…besar kemungkinan akan jatuh pada 29 Nov atau 30 Nov…jadi adalah amat baik kalau puan dapat bersama dengan suami pada 2 hari tersebut.

    Aman….tak semestinya kalau kita pancut dalam… terus boleh mengandung…semua bergantung pada rezeki/nasib masing2…apa2pun, semua yang berlaku adalah dalam ketetapan ALLAH SWT.

    Muzri…terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen di blog ini….selalu2 la singgah sini yer.

    Miat….maaf banyak2 sebab tak dapat nak reply komen saudarai dengan cepat…saya sibuk sangat la kebelakangan ni…..Apabila saya membaca komen dari saudarai…saya dapat rasakan bahawa sebenarnya saudari ni memang tengah stress nak periksa…memang benar, apabila ada stress berlebihan, maka ia mengganggu hormon dalam badan…justeru ia mempengaruhi kitaran haid saudari….

    Nasihat saya, saudari tak perlu lah fikirkan lebih2 pasal exam saudari tu….Sebab bukan saudari jer kena hadapi exam tu. Yang penting saudari buat jer yang terbaik….Banyakkan berdoa pohon bantuan daripada ALLAH SWT. Banyakkan baca surah yaasin.
    Masa baca yaasin tu, niatkan dalam hati supaya ALLAH bagi kekuatan pada saudari dan permudahkan semua urusan saudari.

    Tentang EJAKULASI tu….betul la spt yang dikatakan tu…..ejakulasi itu berlaku apabila pasangan mencapai tahap klimaks dalam hubungan seks….lelaki, apabila dah ejakulasi…maknanya air mani nya dah terpancut…

    utk membolehkan proses mengandung, benih (dlm air mani) suami mestilah bercantum dgn telur isteri…jadi kalau tak ejakulasi (mani tak keluar), memang tak boleh mengandung…

    perlu diberitahu bahawa…biasanya air mani warnanya agak keruh…bukannya jernih….kalau jenih tu mungkin air mazi….air mazi keluar apabila si lelaki itu tgh stim?….biasanya dalam air mazi…tidak terdapat benih…jika tiada benih, maka proses mengandung tidak akan terjadi.

    wallahu’alam

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  5. Salam shukri…boleh ka saya menyibuk kat blog ni….saje je nak kongsi info.
    Fiza.
    Sesetengah wanita yang mengalami endometriosis langsung tidak mengalami sebarang simtom. Biasanya mereka mula dikesan mengalami endometriosis apabila diadakan pembedahan2 untuk tujuan lain, tetapi didapati terdapat tisu2 endometrium pada bahagian luar uterus.
    Sebahagian wanita lagi mungkin mengalami beberapa simtom.
    1. Selain senggugut, sakit belakang, sakit bhg abdomen ketika haid. Sakit semasa kencing ketika haid.
    2. Kesakitan pada bahagian pelvis ketika ovulasi.
    3. Sakit pada bahagian pelvis ketika hubungan kelamin.
    4. Ketidaksuburan/Infertility juga adalah salah satu simtom endometriosis. Biasanya, endometriosis mula dikesan bila seseorang itu berjumpa doktor untuk mendapat rawatan kesuburan.

    Sebaik-baiknya segeralah berjumpa doktor kerana endometrosis ini biasanya akan melarat jika dibiarkan tanpa rawatan. Doktor akan buat diagnosis secara terperinci seperti laparoscopy dan ujian darah.
    Info ini saya dapat dari beberapa sumber. Just untuk rujukan sahaja. Dapatkan nasihat profesional dari doktor ya.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  6. salammmm to you too Abu Jarir…
    terima kasih banyak atas penerangan yang diberikan.
    harap saudari Fiza berpuas hati dengan penerangan tentang ‘endometriosis’ tersebut.
    kalau nak lebih kefahaman, maka adalah lebih baik berjumpa dengan pakar yang professional.

    kepada yang nak tau siapa dia Abu Jarir ini,
    bolehlah pergi ke MudahHamil.Com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  7. assalamualaikum…saya telah berkawin 2 thn tetapi masih belum mempunyai cahayamata. saya igin bertanya,,sebelum ini saya mengamalkan pil kurus adakah pil tersebut salah satu faktor sukar untuk hamil? satu lagi soalan,,, selepas saya bersama dengan suami air mani akan keluar byk dari bhgian sulit sya….bagaimanakah saya dapat mgatasi maslah ini… adakah ini juga punca saya sukar untuk hamil.harap abu jarir dapat mmeberi penjelasan kepada saya .tima kasih.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  8. salam abu Jarir, saya ingin bertanya:
    period saya bln 2 ialah 19hb dan pd bln ini ialah 21hb dan ini br lps suci. maka, kemungkinan masa subur saya bila ekk??
    adakah pada 3-5 hb April ini?
    pada bln lps, saya jangkakan masa subur sy ialah pada 3-5hb juga, maka tlh berhubungan intim ngan suami pd 1,2,5 dan 8hb yang lalu tapi period dtg on time lagi pada bln ini.
    harap dpt komen dr tuan dan blh emailkan kpd alamat email sy itu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  9. assalammualaikum.. saya baru berkahwin dalam 7 bulan yg lepas.. tp sehingga kini belum dikurniakan anak lagik.. mungkin belum rezeki.. tp tkpe.. i nk tnya..

    actually i duk berjauhan dgn suami.. so susah skit nk plan bila waktu subur.. lebih2 lagi skg ni saya rasa rasakan haid mcm tk tentu.. kdg lewat dua-tiga hari.. pernah pulak awal seminggu.. bulan ni terlewat pulak seminggu..

    insyAllah pada 18hn ni saya akan balik bertemu suami dan kami memang merancang utk ada zuriat.. bilakah waktu yg sesuai utk ‘bersama’..

    utk april ni..sepatutnya ikut kitaan i haid sekitar 6hb.. tapi terlewat lah pulak.. i dtg haid baru2 ni pd 13hb.. terlewat seminggu kan? jadi cmna i nk arrange timing yg sesuai? agak2 bila hari yg subur utk i bersama suami?..

    harap jawab secepat mungkin.. please !!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  10. Saya berharap mendapat jawapan sebelum saya bersama suami pd 18 April ini.. tolong hantar ke email atau jawab kt sini pn boleh..

    please..please..please….!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    Puan Atie…

    saya dah jawab dalam email awak.
    sila buka email…

    tenkiu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  11. saya dah berkahwin sthn stgh tp belum mempunyai chy mata lagi,di awa perkahwinan,saya mengalami period berpanjangan,haid 2mgu,pas2 berhenti 2@3hari,period lagi panjang,slps saya mengmbil ubat yg dcdgkn oleh kwn sy iaitu resberry baru ok,kitaran haid saya agak pendek iaitu 21hari,untuk sthn period saya tetap 21hari,mcm mana nk kira kesuburan,sekarang ni,adakah potensi saya untuk hamil senang?bulan 2 lps,period sy lewat 2mgu,so suami saya pun happy gak,ingtkn nk beli prgnen test 2 bila smpai sbulan,spjg 2mgu kt xbersama,selepas 2mgu 2 kt bersama pulak,esoknye darah keluar,bukan main sakit lg,3hari period drh berketul2,selalunya pada hari pertama je,pas2 bulan 3 pulak saya period 2x sebulan dengan jarak seminggu shj,bl agaknya kesuburan saya,harap dpt jelaskan masalah sy pjg lebar ni,

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  12. salam..saya nk baby..
    blh x saudara bagi tips kat sy how to get baby..
    untuk pengetahuan saudara sy br berkahwin 5bulan..same date ngan mawi n ikin ari2..tp smpai skrg tanda2 untuk pregnant xde pn..bln pertama slps kawin sy lwat seminggu period, bkn main hapi lg time 2 ingatkan pregnant tp hampa ble pergi check doc kate xde lg…3x ay jmp doc tp hampa.husband sy nak sgt baby..kecewa je muka dia ari2.tp kami xputus asa, cube lg..bln kedua period sy da xteratur datang 17hb 2 tp 2hari je byk..hari ke-3-5 da xde,tp hari ke-6-8 ade ckit plak..confius…
    bln 3, period sy datang 16hb, mcm biasa period normal kuar..bln ni pn period dtg 15hb..normal gak..frust tau..i ingat da byk berusaha adela rezeki tp hampa…tlg bantu mslh sy ..plzzzzz….email kat sy k.tq

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  13. sal…

    saya minta maaf banyak2 sebab tak balas mesej awak.

    tapi sebelum ni pun saya dah beritahu banyak kali dalam blog ini
    dan juga dalam email pun saya ada cakap…

    kami di pakarhowto.com ini BUKAN lah pakar sakit puan yang arif
    tentang segala permasalahan yang dibangkitkan.

    justeru itu, kami tidak dapat memberikan sebarang komen
    atau respon kepada apa yang ditanyakan itu.

    kami di blog pakarhowto.com ini cuma sekadar berkongsi artikel dan info
    yang berguna dengan pembaca semua.
    dengan harapan, info atau artikel yang dikongsi kan ini
    dapat memberikan manfaat kepada semua.

    namun, jika sekiranya pembaca ada mempunyai sebarang masalah
    dan persoalan yang ingin ditanyakan…
    silalah berjumpa doktor2 yang professional untuk mendapatkan
    bantuan nasihat atau kaunseling yang lebih professional.

    harap maklum dan minta maaf banyak2.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  14. Salam, usia perkahwinan saya sudah mencecah 1thn 6bln, tp sehingga kini say belum lagi mengandung, saya dah cek dgn doktor, alhamdulilah semuanya ok bg saya dan suami, saya pun pernah melalui HSG, selepas itu, doktor telah memberi saya ubat clomid untuk 2cycle, skarang dah pun masuk 2cycle dan mungkin saya dalam minggu untuk subur, soalan saya:
    1) setelah mengambil clomis selama 2cycle, saya raserkan, bahagian vagina saya agk kering berbanding sebelumnya, jadi agk sukar bg saya unutk mengetahui waktu subur yg betul. adakh perkara ini adalah kesan pengambilan clomid? adakah ia normal?
    2) setelah bersama dgn suami, biasernye saya akn mengiring ke kanan sedikit (setelah bace beberapa panduan untuk hamil)tp air mani aka keluar juga, saya juga kurang pasti samada pengeluaran itu byk atau sedikit? bagaimana saya agak samada kuantitinya byk atau sikit?
    3)dan keesokan harinya terdapat lagi lelehan yg keluar dr vagina saya dan kadang-kala berlarutan dalam mase 2hari selepas bersama, saya tidak tahu samada itu air suami atau lendir dr saya sendiri, warnanyer seperti hingus tetapi sedikit putih.
    4)perlukah seorg wanita itu klimaks untuk memboleh kan dia mengandung? sekiranya tidak klimaks adakah masih boleh mengandung?
    5) bagi pendapat saya, air mani suami agak cair , adakah ini akan menyebabkan susah hamil?
    6) suami telah menjalani pemeriksaan sperma, mengikut kata doktor, sperma kurang active dan hanya 40% sahaja (normal 60%) tp mengikut kate doktor juga, ini boleh lagi dikira ok. Mengikut pendapat saudara, adakah perkara ini mengganggu proses utk hamil?
    7) patut kah saya cuba mengurut?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  15. Aduhai….

    Yan…

    seperti yang saya cakap sebelum ini.
    saya ni bukan pakar sakit puan.
    jadi saya bukanlah orang yang layak utk bagi semua jawapan itu.
    saya minta maaf tak dapat nak menjawab pertanyaan awak.

    kalau berminat nak tau tentang hal2 kehamilan dan mengandung,
    sila berkunjung ke blog kawan saya iaitu …
    http://mudahhamil.com/blog

    cuba la tanya soalan kepada tuan punya blog tu.

    dan kalau nak beli ebook panduan senang hamil…
    sila lihat laman web ini ;
    http://tinyurl.com/mudahhamil

    sekian.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  16. asslamualaikum,,,,

    saya nak tanya,,,adakah menggunakan kondom boleh mengandung,,,sebab isteri sya merasakan bahagiannya keras,,maksud saya dibahagian perutnya,,,isteri sya blom merancang hendakkan anak,,,tapi saya khuatir sekiranya air mani saya keluar dicelah kondom adakah ni menyebabkan mengandung,,,,

    terima kasih…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  17. saya dah masuk thn yg ke4 perkahwinan tapi masih tidak ada rezeki utk dpt anak. Pada thn lepas sya buat IUI tp x menjadi. Adakah rahim saya lemah sebab selepas waktu berbuka saya mkn mangga manis dan selang i jam kelihatan tompokan warna coklat pd seluar. Tolong la sya. X thn dengan ejekan saudara dan kwn2

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @wan,
    Maaf, yang boleh tolong awak ialah ALLAH SWT.
    Mintaklah pertolongan ALLAH dengan solat dan sabar.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  18. saya kawin dah setahun 3bulan belom ada anak lagi….

    sekarang saya dah lewat period 3hari…last period saya 03/06/09.
    sekarang badan saya rasa tak berapa sedap, kepala pening, rasa mengantok je ditempat keje sekarang. nafsu nak makan tu bertambah2….sebelum tu saya ada demam, batuk tak kurang lagi, adakah saya hamil…? saya takut nak buat test , takut kecewa???huhuhuhu

    biler agaknya sesuai buat test?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @shekin, bila tarikh haid kita terlewatlah.. ;)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  19. salam…
    saya nak tahu kitaran haid saya…saya tak pandai nak kira hr kesuburuan saya..

    pada bulan nov lepas period saya jatuh pada 25hb..bulan sebelum2 nya period saya pada awal bulan…baru bulan lepas period saya bertukar ke hujung bulan…mcm mana ye

    terima kasih

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  20. Salam sy nak minta pendapat mcmana cara nak dapatkank anak perempuan..mmg teringin sgt2..lgpn dlm adik bradik sy pun sy je pmpn..please..thank you..tlg emailkan sy nanti yer…:)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  21. @Nora Dany, salam nora.hurm buat masa ini mmg entri tu blm ada didlm blog ini. suri tak berni nak janji, tapi jika ada ilmu yg menarik ttg khamilan Insyallh suri akan kongsikannya di sini :)

    terima ksh nora atas kunjugan anda disni :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  22. saya kahwin sudah 7 bulan, saya mengandung 2minggu bayi saya gugur dan selepas itu saya membuat rawatan di klinik sakit puan untuk mengeluarkan kotoran kemudian sehingga sekarang masih tak hamil lagi tolong beri sedikit tip yang boleh i mengandung.

    TQ

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  23. assalammualaikum.. sy hmpir 6bln berkahwin tp masih belum dikurniakan anak.. setiap kali kami bersama air mani suami akan kluar dari faraj.. adakah ini normal? bagaimana hendak mengelakkan air mani dr kluar? untuk pengetahuan sy suka minum air nescafe dan hampir setiap hari sy akan minum.. adakah ini jg boleh menyukarkan sy mengandung? sy jg pnh mengidap bt karang tp lum ditahap yg serius.. mungkin ini jg adalah salah 1 faktor sy sukar mengandung.. diharap boleh beri tips utk sy..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @gadis87, hai kawan..
    berkenaan dg air main tu ia mmg akan klur seleps anda bersama dgn pasangan anda. anda jangan khuatir sb separuh dari air manis tsbut tlh masuk ke dlm tubuh anda asalkan persetubuhan tersebut di lakukan pada bhgn kemaluan yg sepatutnya.

    faktor nescafe tu suri kurang tahu tapi setahu suri wanita tdk digalakakn minum air tu sb kandungan kefen dia tinggi. seseklai nak minum tak mgpalah.

    berkenaan dgn sakit yg pn alami tu suri tak berani nak komen sb suri mmg tak tahu hal tsbut.pada pandagan suri adalah lebih baik pn beejumpa dgn dr pakar. mugkin disana pn akan mdpat penjelasan yang lebih terperinci kelak.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    gadis87 Reply:

    @surihati_ku,
    salam.. sy nk tny period sy dh lwt 3ari tp bila sy buat upt -ve.. nape begitu ye? sedangkan period sy regular. tlg bantu sy..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  24. salam…isteri saya selalu melakukan handjob di alat sulit saya,adakah air mani yg terkena pada tgn isteri saya itu dpt membuatkan isteri saya mengandung walaupon tidak masuk dlm faraj??berapa lamakah air mani bley hidup di luar bdn..tq..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  25. ..hye..nak tnya ne..lau boy tlah mengeluarkan air mani tnpa memasukkan ke dlm vagina perempuan ble hmil ka??lgpn still virgin perempuan itu..air mani terkena pada prut n tgn perempuan itu jak..perempuan itu ble hmil?????cz kitaran haid perempuan itu 28-30 hari..perempuan itu mula period 5hb n tlah bersama dgn boy dya pd 26hb..tp boy itu x memasukkan kemaluan dya pd faraj perempuan…sedikit pun x..tp telah terkeluar air mani dya..ble pregnant ka tu??please…jwb soalan ne..please!!!..please!!!..please!!!..i begging to u…i need ur answer right now..please!!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  26. salam…nak tanyer sikit…..
    baper lama air mani bleh bertahan dalam ovari…..
    n kalau pompuan dtg bulan adakah ia akan keluar bersama darah haid tu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  27. Salam, sy lala dh 8 bln kawin, blum ada rzki lg tp last month 1st time sy lewat smggu sy pnyala gmbra tp tba2 tgh mlm kuar priod cm biasa siap sggugut g, patut ke sy jmpa dktor isau xsampai stahun g nant dktor kata apa plk huhu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  28. hai,saya dh 2 bulan sy kahwin,blm ada rezeki lagi,actually piriod i ta regular,1 tahun lebih i ta datang piriod,kalau i makan ubat,baru ada piriod,adkah sebab ini susah nak dapat anak,pls reply.thank u

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  29. salam. saya ingin meminta pendapat. saya da berkahwin 4 bulan. tp belum mempunyai anak lagi. saya dan suami dok berjauhan. jadi blh bgtau sy x bila time sy subur sbb sy x bape pasti masa bila. bulan lepas sy period 12/12/11. untuk bulan ni saya period 14/01/12. Tapi 21-22/01/12 sy ade ‘bersama”. adakah masa ni waktu subur saya. Terima Kasih.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam