Tips mudah untuk berdiet

Share

Ini adalah tips yang cukup ‘simple’ untuk mereka yang sedang ber’diet’. Saya dapat tips ni dari catatan ‘wall’ facebook salah seorang rakan FB saya.

tips diet mudah kurus

Apa tips nya?? Mudah saja…

  • Amalkanlah mengunyah chewing gum di antara waktu makan.
  • Selain untuk menjaga kesihatan mulut (oral), kajian di Amerika membuktikan bahawa tabiat mengunyah chewing gum selama 15 minit sebelum waktu makan dapat membantu mengurangkan jumlah pengambilan kalori seseorang.
  • Tabiat ini juga bagus diamalkan kerana ia dapat mengurangkan ‘stress’ yang menjadi salah satu faktor makan secara berlebihan.

Sekian, itu saja untuk post kali ni. Tips yang cukup mudah (kunyah chewing gum), tapi berkesan jika diamalkan dengan istiqamah (berterusan). Cubalah… (682)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

23 thoughts on “Tips mudah untuk berdiet

  1. assalamualaikum.
    deit yg senang diamalkan…….
    mulut pun bau wangi……
    info yg cukup menarik…..terima kasih atas tip ni…yer.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @salmi, salam..hehe..sudah tentulah budget pun murah..
    sama-sama kembali..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. kalu nk gemuk lak…camne ek pakar? Dh cuba byk vitamin..dh amal mkn byk kali sehari..timbang same gak berat..xnaik xturun..huhu..terkurang berat daa..dulu mase study ok jer..bile dh keje turun 10 kg..xnaik2 terus..nk kate tekanan xde pun tertekan..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @Leyna, suri cadangkan leyna amik je pil multivitamin..utk menambahkan selera makan.apaun kne jupa doktor dulu yer :) semoga bjya !

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Leyna Reply:

    @surihati_ku, thanks suri..dh jumpe doktor sblm ni..xde ape2 penyakit pun..skrg tgh cube Vita C CNI. Selera mmg bertambah..hmm..hrp2 x la kurus lg lps ni..malas dh nk jwb bile org tanye kenape kurus sgt. hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  3. Info yang sangat menarik ni.
    Tak tahu pulak mengunyah chewing gum ni baik untuk diamalkan
    Saya pun dah lama tinggalkan amalan kunyah chewing gum ni.
    Cuma jangan buang chewing gum merata-rata dah lah ya. Sakit hati betul bila terpijak atau terduduk atas chewing gum yang dibuang atau dilekatkan kat kerusi…hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  4. Assalamualaikum….
    wah satu cara yg paling baik…tetapi kita di Singapura ni mana nak cari chewing gum…tak dijual lagi disini…diharamkan…hmmmm :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam