Tips Mudah Hamil

Share

Sejak saya buat post yang pertama di blog ini mengenai petua kehamilan, saya telah mendapat feedback yang sangat memberangsangkan. Tak sangka la pulak rupa2 nya di luar sana terdapat ramai sekali mereka yang mengalami masalah sukar mengandung.

Hampir setiap hari saya telah diajukan pelbagai persoalan dan isu mengenai masalah ketidak-suburan dan tips kehamilan. Ramai yang bertanya dan meminta nasihat daripada saya.

Sekali lagi ingin saya tegaskan di sini, semua tips/petua mengenai kehamilan yang saya ‘post’ dan kongsi kan di blog ini, adalah hasil pembacaan dan pertanyaan saya kepada orang yang lebih pakar. Saya hanya sekadar berperanan untuk menyampaikan dan berkongsi ilmu pengetahuan yang saya perolehi. Itu saja. Tak lebih daripada itu.

Adapun berkenaan dengan keberkesanan dan kesesuaian tips/petua yang diberitahu adalah tidak menjadi tanggungjawab saya.

Sebagaimana dicatatkan di ruangan “Mengapa & Bagaimana?”, blog PakarHowTo ini hanyalah sebagai wadah tempat kami mengumpul dan berkongsi segala macam jenis petua, rahsia, panduan, petua, tips, teknik dan ‘How To’ yang kami perolehi samaada dari sumber pembacaan atau pertanyaan kepada mereka yang lebih pakar.

Justeru, kami tidak dapat menjamin apa2 manfaat atau faedah daripada pengamalan tips/petua yang dipaparkan.

Harap Maklum.

————-

Berbalik kepada petua/tips yang ingin saya kongsikan pada kali ini. Iaitu berkenaan dengan topik hangat blog ini iaitu, mengenai masalah kesuburan dan kehamilan.

Pada saya, perkara pertama yang patut kita ketahui sebelum apa2 tindakan ialah mengetahui dan faham tentang ta’rif serta konsep asas kehamilan itu sendiri.

Apakah konsep asas yang perlu anda tahu mengenai proses kehamilan?

  • 1. Wanita itu perlu mengeluarkan telur daripada salah satu ovarinya(ia dipanggil proses ovulasi )
  • 2. Telur tersebut mesti melalui saluran fallopian terus menuju ke uterus ( rahim )
  • 3. Benih lelaki (sperma) pula perlu bergabung dengan telur dalam perjalanan menuju ke rahim
  • 4. Telur yang telah disenyawakan itu perlu melekat di dinding rahim
  • 5. Masalah yang menggangu dalam salah satu langkah yang dinyatakan tadi adalah dianggap penyebab ketidaksuburan.

Fakta

  • Kira – kira 1/3 kes ketidaksuburan adalah berkaitan dengan wanita.
  • 1/3 lagi adalah disebabkan berpunca daripada lelaki
  • Dan 1/3 lagi faktor ketidak suburan adalah campuran faktor – faktor lain yang dikenalpasti.

Apakah penyebab utama kepada ketidaksuburan:

  • 1. Masalah ovulasi merupakan penyebab ketidaksuburan wanita kerana tiada telur yang akan disenyawakan
  • 2. Tanda – tanda wanita yang tidak berovulasi secara normal termasuklah haid tidak tetap atau tidak datang haid
  • 3. Saluran falopio terhalang dengan penyakit radang pelvik dan endometriosis
  • 4. Masalah dengan rahim seperti fibroid atau cyst

Penyebab2 lain ketidaksuburan ;

  • Umur
  • Stress
  • Pemakanan seharian yang tidak elok
  • Latihan olahraga/sukan yang melampau
  • Terlebih berat badan atau terlalu kurang berat badan
  • Merokok
  • Ketagihan alkohol
  • Penyakit kelamin
  • Masalah kesihatan yang disebabkan hormon

Tips-tips untuk mudah hamil :

  • 1. Jangan minum ais dan juga makan ubi kayu ketika datang haid kerana angin boleh memudaratkan
  • 2. Sekiranya anda mengikuti mana2 program kehamilan yang dicadangkan pakar, maka ikutlah segala pantang larang program tersebut. Sekiranya anda buat tanpa disiplin,mengakibatkan program yang anda sertai langsung tak berkesan,malahan tubuh badan anda mungkin merasai kesan ‘side effect’ daripadanya
  • 3. Niat dan focus untuk hamil, fikir positif, elakkan stress
  • 5. Elakkan makanan yg tajam seperti nenas, rebung, tapai, ubi kayu, tembikai, air kelapa dan tebu.

(794)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

25 thoughts on “Tips Mudah Hamil

  1. saya nak sangat mengandung, tp saya ada masalah iaitu tidak datang haid langsung tanpa mengambil ubat turun darah. saya risau ini akan jadi penyebab saya sukar untuk mengandung. tolong lh saya…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Lin Reply:

    Salam waty. cuba Herba Maharani.ramai yg okay slps mengamalkan herba ni. Insya Allah.
    http://www.rahsiamudasentiasa.blogspot.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. Saya kesiankan waty. Sebab saya tak pernah alami tidak haid seperti nya tetapi saya cuma ada masalah ovulasi sahaja.Saya cadangkan waty berjumpa doktor pakar lah .itu lebih baik

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  3. sy dah kawin 2thn, dlm ms 1thn sy keguguran 2 kali. first time pregnant xtau pregnant kandungan 3minggu gugur… 6bln slps keguguran sy pregnant lg… seronok sgt…kandungan 5bln nak ms 6 bln..gugur plak..sdh sgt so skg dah 10 bln..tp xde tanda2 sy pregnant..but preiad sy 2bln kbelankangan nie lewat je..bln feb2010 nie lewat 1bln.. tp bl check not thing…my husband so sad..Skg sy tgh usaha tp sy tkt utk mkn ubat sebarangan..Ape perlu sy lakukan…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  4. Saya sudah berkahwin hampir 3tahun. Pada bulan 7 tahun lepas saya keguguran pada usia kandungan 3bulan..Sekarang hampir 8bulan saya masih tidak hamil. Saya pernah mengambil ubat subur dari klinik tapi tidak juga berhasil..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  5. saya dah kawin 9thn lebih…dah ada anak sorg lelaki berusia 8thn…masalahnya saya dah lama tunggu 2nd baby tp sampai skarang blum ada lg..masa anak saya berusia 3thn saya pernah sekali keguguran pd usia kandungan 2bln….hmmm mcm mana ni saya nk sgt dpt anak dlm tempoh terdekat ni,skarg pun dah 30++ dah.. nanti tua sangat lagi susah nak ngadung…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  6. @ctriez, salam
    ho ye kea.mgkiut pgtahuan suri jika anda ingin hamil makan anda warlah meneruskan pil perancang keluaraga kembali..

    lbih kurang 3 bulan anda yang pertama anda kena mengamalkannya secara teratur. untuk menstabilkan horom tsbut ke dlm tubuh bdan ada secra normal kmbli..

    thn barulah blh hmil mcm bisa.suri dpt maklumat ni pun dari dr juga. jika anda inginkan mklumat lbh lnjut maka anda haruslah bjumpa dgn dr sakit pn..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  7. salam..harap tuan dapat jawab soalan saya..bln 12,2009 sy d sah kn mengidap gonorrhea..remuk redam hati sy..tp ini adalah ujian dr Allah Taala..bln 1,2010 sy kembali positif selepas d berikan satu jenis suntikan..tp slps pnyakit tu sembuh trdpt discharge yg klua after period.gatal dn sedikit kehijauan.sudah tnya doc dn dia ckp hanya fungus dun worry..tp setiap kali after period msti ada discharge(kdg2 kputihan biasa)…knapa ini berlaku?adakah penyakit sy telah sembuh spenuhnya?dan yg paling pnting boleh kah sy mengandung? 2 thn kawin belum ada zuriat..tolong sy!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Lin Reply:

    Salam arri. cuba jenguk kat blog ni http://www.rahsiamudasentiasa.blogspot.com. cuba Herba Maharani. Insya Allah.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  8. sy sudh 4 tahun nikah, tpi belom juga dikarunia anak..
    aku dan suami sudah berusaha tapi sampai sekarang belum ada juga, apakah karena suami saya yg pekerja keras itu dapat mempangaruhi ketidak hamilan sy.. soalnya siang malam suami saya bekerja,
    seharusnya saya bagaimana ya..??

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    elin Reply:

    salam, saya baru kawin 4 bulan dan tiada tanda2 hamil pun..haid saya teratur saja..adakah hubungan kelamin yang kerap mempengaruhi proses kehamilan?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  9. sy telah kahwin 1 thn lebih, tapi sampai skrg sy tak dpt chy mata. seringkali period saa tak tentu. tlg lay sy untuk memberi tips yag saya mudah hamil

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  10. Salam.. Saya baru 2 bulan lebih kawen, tp blum ade tanda2 pregnant.. sedih jugak sbb umur pun dh lewat.. ape petua2 x? TQ

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  11. @elin, tiada masalah jika anda kerap bersama dgn pasagan anda.namun utk hasil yang terbaik selepas tempoh haid anda sudah hampir sedikit maka adalah baik utuk waktu tsbut anda bsma dgn pasagan anda. sb time tu wktu subur dan peluang anda utk hamil amt tinggi.

    cubalah dalam 2 bulan lagi.jika tiada kesan kehamilan berlaku selama 6 bulan samoi ke setahun maka suri sarankan agar anda jumpa dr.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  12. sy dawh 2minggu sehari tak datang haid…
    sy coba pregnancy test..tp sy tidak faham mengunakan pregnancy test tu…
    ada panduan menunjuk kan kalau dua line 2 merah kedua nya…
    tp pregnancy test yang saya pakai tu satu line merah dan satu clear je tp bergaris…
    adakah saya pregnant?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  13. saya dah 2 minggu x dtg period, tp masa 1 minggu x dtg saya test 2 kali tp -ve, skrang dah masuk 2 minggu, tanda2 2 cm ada spt sakit ari2, cpt lapar, bdn rasa nak dmam especially waktu mlm, breast pun sakit, adakah saya mengandung?bila masa yg sesuai bole test?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  14. saya telah berkahwin selama 2 thn lebih dan belum dikurniakan cahaya mata. Saya terinigin sgt sekiranya dpt menimang cahaya mata sendiri. Period saya tidak teratur,mungkin sebab itu menyukarkan saya utk mengandung. Saya telah berjumpa dgn doktor dan telah memberi ubat perancang utk 2 bulan. Sekarang saya tgh menunggu period ke 2 saya. Selepas itu, doktor akan bagi ubat subur kpd saya utk mendorong supaya mudah utk hamil. Kita hanya merancang,Allah menentukan segala2Nya. Saya berserah kpd Allah sekiranya lambat @ cepat utk saya menimang cahaya mata. Saya redha dgn segala tentuanNya. Amin………

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    izzatihusna Reply:

    @dyanz, Salam semua, saya dah baca semua keluhan di atas. Dulu saya pun senasib dengan puan2. 2 kali saya keguguran berturut2 tahun. Doktor pun dah sah kan yang ada kuman dalam rahim saya dan mgkn sukar untuk mengandung lagi. Tapi baru-baru ni saya terbaca dalam akhbar utusan malaysia mengenai herba kesuburan dari tanah arab (campuran bunga kurma madinah). Saya dah lama cari herba ni. Produk tersebut namanya SK Al-Khishbun. Sewaktu saya call ofis tu, pegawai kat ofis tu bersungguh2 ingatkan saya spy anggap prodk itu sebg satu ikhtiar saja takut syirik katanya. Saya pun akad mcm tu. Selepas 2 buln, Alhamdulillah, saya di sahkan hamil 2 minggu. Kepada teman2 berusaha dan berikhtiarlah….tentunya Allah akan membantu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    zatil Reply:

    @izzatihusna,

    salam…
    blh kah pn dyanz beritahu sy di mn sy blh beli produk SK AL-khishbun itu… sy betul2 ingin kan cahaya mata secepat yang mungkin…sy dah berkahwin 1 thn setegah namun sampai sekarang msh blu ada apa2 petanda untk mendapat cahaya mata . saya berharap puan sudi berkongsi dgn sy…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    izzatihusna Reply:

    @zatil, Wsalam zatil, cuba awak tengok kat laman web http://www.perintisbiz.com rasanya ada bagitau pasal produk tu. Nasib baik saya tak buang lagi botol tu. No. phone : 03-61873796. Cuba la call ye.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  15. Man, you should notify myself in which youre planning to distribute further. My partner and i observe an individual havent composed yet another web site for a time (Im merely finding upwards myself). The web site is simply as properly crucial that you grow to be overlooked. Youve acquired thus substantially to state, this type of information about this kind of subject matter it will be any disgrace to find out this kind of web site go away. The net wants an individual, person!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  16. salam…
    perkahwinan masuk ke angka 4 thn.Sepanjang 4 thun ini sy telah mengalami keguguran sebanyak 5 kali. Hati mana yg tak sedih bila melihat adik beradik yg lain sudah mempunyai zuriat masing2.. Namun sy tetap yakin setiap yg berlaku ada hikmahnya..Allah maha adil.Baru2 nie sy terpandang satu iklan di dalam mingguan wanita mengenai produk SK AL-KHISHBUN.Sy terus order.. Moga berkat doa dan khasiat produk ini akan merialisasikan impian sy… InsyaALLAH… Amin..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam