Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Tips memujuk lelaki @ cara memujuk untuk cepat masuk meminang

June 30, 2009 By: PakarHowTo Category: Tips

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Saya menerima tak kurang 7 email yang meminta saya supaya menulis tentang tips memujuk lelaki atau cara memujuk lelaki untuk cepat masuk meminang.

Macammana saya nak pujuk dia ni...ish segan laa...

Macammana la saya nak pujuk dia ni...ish segan nye...

Pertamanya, perlu saya katakan bahawa, saya ni bukanlah seorang pakar cinta atau pakar runding perhubungan. Namun, atas dasar perkongsian pengetahun dan pengalaman yang ada, maka saya gagahkan juga diri ini untuk menulis sikit sebanyak tentang tips yang diminta.

Saya harap, orang yang bertanya akan mendapat sikit info yang mungkin dapat menjadi panduan anda.

Berikut ini adalah tips yang dapat saya berikan.

  • 1. Solat hajat 2 rakaat dan panjatkan doa kepada ALLAH

Pada saya, ni adalah tips yang PERTAMA dan PALING UTAMA. Sebab apa? Sebab ini adalah arahan ALLAH dan suruhan NABI SAW. Dalam fatihah yang kita baca sekurangnya 17 kali dalam solat pun, kita sentiasa berikrar “Iyya kana’budu waiyya kanasta’iin”. Hanya ALLAH kita sembah, dan hanya pada ALLAH kita mohon pertolongan. Habis kenapa kita tak minta pada ALLAH apa saja hajat kita? Tunaikanlah solat 2 rakaat, tadah tangan kepadaNya, mengadu dan mintalah pada ALLAH.

Bukankah Nabi SAW dah ajar kita bahawa, kalau kita mengalami apa-apa kesulitan atau kalau kita ada apa-apa hajat, kerjakanlah solat. Bukankah ALLAH ada berfirman dalam Quran…Lihat surah al-Baqarah ayat 45 : “Dan pohonlah pertolongan dengan sabar dan solat….”

Dalam sebuah hadith disebutkan bahawa, apabila seseorang itu mengkehendaki sesuatu hajat, samaada hajat duniawi atau hajat ukhrawi, yang berkaitan dengan ALLAH SWT atau dengan manusia, hendaklah dia mengambil wudhuk dengan sempurna, MENDIRIKAN SOLAT 2 rakaat, kemudian memuji ALLAH SWT dan berselawat ke atas Nabi SAW. Selepas itu berdoalah pada ALLAH SWT mohon hajat diperkenankan.

Itulah ajaran Islam pada kita. Ada hajat, ada masalah, terus minta dengan ALLAH. Solat 2 rakaat, puji ALLAH, selawat atas Nabi SAW, mengadu dan merintihlah pada ALLAH supaya menolong dan menentukan yang terbaik buat kita. So, mengapa kita tak buat apa yang diperintahkan oleh ALLAH dan disuruh oleh Nabi SAW ni pada kita?

Ramai diantara kita, hanya menjadikan solat hajat dan doa ini sebagai cara atau jalan terakhir kita meminta sesuatu. Apabila dah tak berjaya, apabila dah tiada makhluk lain yang dapat menolong kita, barulah nak terhegeh-hegeh berdoa dan mohon pertolongan ALLAH. Patutkah begitu? Pada saya cara macam tu silap. Sebetulnya, apa2 pun, perkara pertama yang perlu kita buat dulu ialah, SOLAT 2 RAKAAT & BERDOA PADA ALLAH dulu. Mohonlah sungguh2 pada ALLAH supaya menunaikan hajat dan permintaan kita. Kemudian, usaha lah dengan apa cara sekalipun dalam mencapai hajat kita.

Masalahnya sekarang, sudahkah kita solat 2 rakaat minta hajat kita diperkenankan? Sudah berapa kali kita berdoa agar ALLAH memperkenankan hajat kita?

Tepuk dada, tanyalah diri sendiri…

  • 2. Ajak jumpa dan perkenalkan lelaki atau pakwe dengan mak ayah kita

Tunjukkan bahawa anda serius dalam perhubungan anda dengan dia. Kalau anda belum pernah perkenalkan lelaki atau pakwe anda pada mak ayah anda, maka lakukannya segera. Ajak la lelaki atau pakwe anda jumpa dengan mak ayah anda. Lagi baik kalau anda minta lelaki atau pakwe anda tu bawa mak ayah dia jumpa mak ayah anda sekali.

Cuba tengok apa reaksi dia bila anda cadangkan perkara ini dengan dia. Kalau reaksi dia OK dan macam excited jer, maknanya lelaki atau pakwe anda tu serius dengan anda. Kalau dia cuba berhelah dan bagi macam2 alasan, maknanya dia mungkin masih belum bersedia untuk menikahi anda. Atau mungkin juga dia tidak serius dan nak main2 saja dengan anda.

Pada saya, sebelum anda memujuk dia masuk meminang, apa-apapun, anda kena pastikan betul-betul dulu adakah lelaki atau pakwe anda tu betul2 serius dalam perhubungannya dengan anda. Kalau dia sendiri tak serius dan hanya nak main2 dengan anda, adakah orang yang macam itu anda harapkan untuk masuk meminang anda??

So, kenalpasti dulu, pada tahap mana lelaki atau pakwe anda tu serius dalam perhubungannya. Kalau dia betul-betul serius, barulah anda boleh pujuk dia. Kalau dia nampak macam nak main2 saja dengan anda, pada saya, tiada gunanya pun anda pujuk dia. Sebab dia hanya akan bagi macam2 alasan dan helah untuk tidak masuk meminang anda, apatah lagi nak menikahi anda. Nasihat saya, kalau ada lelaki atau pakwe yang macam tu, tinggalkan saja dia. Dan cari lain sajalah. Kumbang bukannya seekor kan?

Abang, jomla kita jumpa papa dan mama I...

Abang, jomla kita jumpa papa dan mama I...

  • 3. Berterus terang sajalah

Pada saya, tiada jalan lain yang paling bagus dan berkesan bagi memujuk lelaki untuk masuk meminang melainkan, anda kena berterus terang dengannya. Ajaklah dia berjumpa di mana-mana dan berterus teranglah sajalah dari hati ke hati dengannya. Luahkan semua perasaan dan rancangan anda pada dia.

Kemudian, minta dia luahkan perasaan dan perancangannya pula. Saya yakin, kalau dia betul-betul serius dengan anda, maka dia akan dapat berbincang sesuatu yang positif tentang status perhubungan dan perancangan masa depannya dengan anda. Masa tu, kalau dia kata dia masih belum bersedia, tanya pada dia, agak2 bila dia akan jadi bersedia? Suruh dia berikan tentatif atau perancangan kasarnya. Saya yakin, kalaupun dia masih belum bersedia, tapi perancangan secara kasarnya pasti dia boleh cerita. Setidak-tidaknya, anda tahu apa yang dia fikirkan tentang perhubungannya dengan anda.

Apa-apapun, pada saya, yang paling pentingnya sebelum anda pujuk seseorang lelaki tu masuk meminang anda ialah, anda kena tahu setakat mana atau sejauh mana dia serius dalam perhubungannya dengan anda dulu. Kalau dia tak serius dan hanya bertujuan nak main-main dan suka-suka saja dengan anda, maka apa gunanya anda pujuk dia? Kalau mungkin pun ada berjaya pujuk dia, apakah anda akan berasa yakin dan percaya pada dia selepas anda kahwin degnan dia nanti?

So, kepada yang bertanya dan meminta tips memujuk lelaki supaya cepat masuk meminang ni. Cubalah praktikkan 3 tips yang saya terangkan ini dulu. Kalau tips ini pun anda masih belum buat, saya rasa, tiada gunanya saya berikan tips bagaimanan untuk pujuk lelaki masuk meminang. Sebab ianya hanya akan mengecewakan anda nanti.

Apa kata anda???

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

53 Comments to “Tips memujuk lelaki @ cara memujuk untuk cepat masuk meminang”


  1. sharifah says:

    salam semua..tq bagi tips ni insyALLAH dah de pakwe sy akan cb tips yang pakar bagi ni ye…. dulu prna gak bercnta kira2 dkat 5 thun tp sebab mak dia tak restu n dia pn da kekasih lain so tak dpt la sy cb tips pakar bt ms nie ye.. although tq kat pakar bab bg tips berguna ni unt sy n friends y lain..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. Assalammualaik0m…
    kebanyakkan lelaki neh kannye tak nk masok meminang kemungkinan ongkosnya belom cukup…

    klu nk kawen cepat2 apa kata klu anda dan kekasih anda berkongsi ongkos kompom lelaki kata OK yg nnti bila duet kita dh cukop abg masok minang..

    kata nk kongsi idop so apa salahnye nk kongsi duit sama2 untuk menjayakan peminangan, pertunangan, perkahwinan, pernikahan

    berat sama di pikul
    ringan sama dijinjing
    sama-sama senang
    sama-sama susah

    FALSAFAH-FALSAFAH

    berbincang dengan pakwe anda secara baik dan anda cuba hilangkan sedikit beban pakwe anda dengan berkongsi kos merisik, pertunangan, perkahwinan… jgn la letak semua beban di bahu pakwe anda sebab itu lah pakwe anda tak nk masok minang..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @anuar,
    Hmmm…saya kira,
    ini luahan ikhlas dari hati seorang yang bernama lelaki…
    kan Anuar? hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    zatul Reply:

    da try cara nie..tp hampeh..sy sorg jea yg nyimpan.wet dia plak x penah ad lebih utk disimpan..pnt da tggu 7 thun tp wet dia x penah ada..(x stat simpan pun lg..) so, mcm mna en lelaki..?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    nurul Reply:

    @PakarHowTo,
    dah try jugak tapi si dia sibuk dengan kerja dia . jarang -jarang je boleh jumpa. dah masuk 4 tahun couple tak pernah lagi dia datang ke rumah walaupun dah banyak kali ajak dia datang ke rumah …

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    najihah Reply:

    @anuar,mmg kalu nak masuk meminang n kawin kne sediakan kos yang banyak..so, bagi pihak lelaki anda mesti cukup bersedia dalam semua segi..baru boleh dinamakan lelaki yang gentle n bertanggungjawab…x gtu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    aftar Reply:

    @najihah, betul bebenor..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Syera Fauzie Reply:

    salam semua. alhamdulillah, apa yang tuan empunya blog ni cakap memang betul. sekarang kami sudah pun merancang untuk berkahwin pada tahun depan. dia nampak bersungguh-sungguh dengan kerja barunya, OT tiap2 hari dan saya nampak dia serius dalam hubungan kami yang sudah terjalin hampir 2 tahun. katanya lagi, sampai bila nak main2 dan suka2 saja? takkan dah tua bangka baru nak serius.

    dia menjaga saya dengan baik sekali, ke mana saja pergi, dengan siapa dan paling penting beritahu apa arah tujuan kita. tapi pada saya, kalau nak bf kita serius saja, kita pun kena lah sama macam dia. ada jugak perempuan zaman sekarang ni lebih pentingkan dunia seronoknya tapi tak tahu yang sebenarnya masa untuk berseronok dah tak ada lagi.

    apa yang saya belajar dari dia ialah jujur. apa pun yang kita buat tak kira benda tu salah kena jujur dengan dia. tapi hati2 kalau selepas itu dia tidak akan percaya pada kamu lagi. saya bersyukur dan beruntung kerana dapat bakal suami yang sangat2 pandai dan faham setiap tingkah laku serta diri saya sebenar.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    najihah Reply:

    alhamdulillah…tuhan dan tetapkan, laki2 yg baik tuk pmpuan yang baik..begitu gk sebaliknya…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    joyzieta Reply:

    @Syera Fauzie, alhmdulillh…gud luck 4!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    alom casey Reply:

    @anuar,
    ayah sy pun cadangkan camtuh juge….
    same2 bantu xsalah…makin syg ada…=)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    ayako87 Reply:

    @anuar,
    bleh nk kongsi duit.. tapi smpi bile??? nnti jg isu hanya kerana duit… bhya looooo

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. putrisalju says:

    Assalammualaik0m…

    sepatutnya benda ni tak jadi macam nie, jika seseorang lelaki itu nak kawin dengan seorang perempuan sepatutnya dia perlu keluarkan wangnya sendiri.hal ini menampakkan lelaki itu berkebolehan menjaga wanita tersebut di masa akan datang.kesusahan dan kepayahan membuatkan ada rasa pengorbanan yang di buat oleh lelaki tersebut.

    bagi saya saya tidak berminat untuk syer.Walaupun saya ader duit tetapi kerana saya nak lihat pengorbanan dia dapatkan duit.jika dia selalu mengharapkan kita apabila kawin nanti banyak lagi yang terpaksa buat dengan cara terpaksa kan.

    ungkapan ini juga sering keluar dari mulut lelaki

    berat sama di pikul
    ringan sama dijinjing

    hakikatnya tak semua macam tu tau.kalau tak percaya cubalah lihat keadaan sekarang.Walau apa pun duit tu memang tidak kemananya cuma.dan tak salah kan seseorang lelaki cuba memcari duit sendiri untuk nak kawin.lagipun duit yang di terima oleh perempuan tersebut selepas kawin dapat guna bersama jugak.tak gitu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @putrisalju,
    masing2 ada pendapat masing2.
    pada saya, yang pentingnya,
    si lelaki dan si perempuan kena saling berbincang
    antara satu sama lain,
    cari kata sepakat,
    cara keputusan yang terbaik,
    untuk manfaat bersama…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    aftar Reply:

    @PakarHowTo, buat sedaya baik dan sehabis manpu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. Salam sume

    Selalu kita dgr bilamana pihak perempuan bertnye pihak llki bila lagi nak masuk meminang..alasan diberi blm bersedia atau blm cukup duit. ttpi ianya bukanlah alasan yg kukuh dan boleh diatasi dgn cara tertentu…

    Apa yg penting pihak perempuan tidak membebankan pihak llki manakala pihak llki harus berusaha sebaik mungkin menyediakan keperluan proses perkahwinan hasil dari titik peluh sendiri kerana ianya dapat menceminkan sikap bertggjawb dan prihatin bilamana tlh berumahtangga kelak.

    InsyaAllah..niat yg baik akan dipermudahkan Allah s.w.t…Mudah2an

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @Nani,
    Yer benar sekali.
    Niat yang baik, pasti akan dipermudahkan Allah.
    InsyaAllah…

    ALL THE BEST!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. Salam sejahtera.. saya ada persoalan bagaimana cara atau teknik untuk menentukan kita akan melahirkan bayi lelaki atau perempuan. Jika kita inginkan anak perempuan apakah caranya atau petua,begitu juga sebaliknya untuk anak lelaki.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. mgkn bagus gak cite psl ni..mungkin bermanfaat utk org yg br nk mendirikan umah tngga..untuk saya dh terlambt nk praktikkan..hehe..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @azma,
    Dah terlambat?
    Maknanya, Azma dah nikah lah yer?
    Alhamdulillah…semoga berbahgia sokmo yer… :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. Assalamualaikum semua.

    Seronok dengar berbagai komen tentang isu ni. Ada yang pro dan kontranya…

    Pada pendapat saya, ada beberapa langkah bagi isu ini;

    1. Pastikan lelaki /pakwe anda betul-betul serius dalam hal ini, kalau tidak buang masa saja.
    2. Kalau dah betul serius bagi target kat dia kumpul duit untuk masuk meminang
    3. Jumpa ibubapa anda dan si dia dan declare perhubungan anda dan beritahu perancangan yang akan dibuat.
    4. Pantau perkembangan sidia dan beri semangat agar berusaha kearah tersebut dan jangan beri tekanan.
    5. Berbincang dari masa ke semasa tentang matlamat masing-masing dalam menuju alam perkahwinan.
    6. Sembahyang sunat hajat dan sunat istikharah untuk meminta petunjuk dari Allah ,adakah dia lelaki yang sesuai untk dijadikan suami.
    7. Berdoa dan berserah kepada Allah, kerana dia yang menentukan segalanya. Jika berlaku seperti yang dirancang Alhamdulillah dan jika tidak, ada hikmah disebaliknya.

    Yus’s last blog post..9 Sebab Hati Tidak Bahagia

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @Yus,
    Terima kasih banyak kerana kongsi tips@panduan ni.
    Ianya memang bagus untuk rujukan mereka yang dah
    ada pakwe dan nak bernikah.
    Semoga apa yang dikongsikan memberi manfaat pada kita semua.

    thank you :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    aftar Reply:

    @Yus, thanks bro.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    joyzieta Reply:

    @Yus, emmm….mnrik sgt!!!!sori..sye lmbt join blog nie..so..komennyer pun lmbt,slps bce ..sye dpati mmg prlunyer kpstian ttg KESERIUSAN dlm sst phubungan ant ke-2 2 psgn,sblum nk g next steps…soal blnje r sharing wtever..sume leh setel..jk ksungguhn ade..jgn tlalu bkire ssame mnusie..sbb ALLH x bkire nk beri mcm2 nikmat kt kire..bljrlh bsyukur ya hmba ALLH skelian…wallahualam…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. Bagus tips ni tp lum ada
    calon tuk bebuat sedemikian. :)

    Eriyza’s last blog post..Tarian Dari Banduan

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @Eriyza,
    Bleh saya jadi calonnye? gurau aje dong…hehe
    Nanti marah plak bini saya…huhu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    aftar Reply:

    @Eriyza, insya’allah..jodoh setiap org berlainan persembahannyer..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. dengan bahasa yang paling mudah…..perlunya ada komunikasi yang efisien antara lelaki dan wanita…..fokuskan kepada cari jalan penyelesaian…..better wujud gerak kerja dua2x pihak….

    hazman aka species1980’s last blog post..MEGAPIKSEL – HTC S740

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. Salam Jumaat Penuh Berkat.

    Maaf didahulukan, Sorry in advance, Tiada ancaman pada sesiapa, No offense to anybody.

    Pada pikiran hamba yang ciput lagi tak seberapa ini………

    Lebih Afdal+Selamat sibunga terus aja mohon sama sikumbang itu agar terus Membina Masjid,Menghidupkan Sunnah Rasul SAW bersama dengan dirinya, yakni terus aja mohon diakad nikahkan + diijab kabulkan dengannya seberapa segera yang bisa termampu…….

    Jikalau kedua-duanya udah suka sama suka, masing2 berkenan di hati, ditambahi pula direstui oleh kedua ibubapa masing2 terutamanya/khususnya & ahli keluarga both parties jua rakan2 sahabat umumnya…..

    Jika Kalian benar2 JUJUR+IKHLAS sesama Kalian…

    Enggak butuh majlis atau upacara peminangan/pertunangan ini, membaziri waktu aja.

    Wujud Mafhum Hadis Sahih Menyatakan bahawa, Ada 3 Perkara yang Perlu diutamakan+disegerakan apabila telah tiba waktunya itu.
    1. Solat Fardhu apabila telah tiba masuk waktunya.
    2. Pengkebumian jenazah ke tanah perkuburan, sebaik sahaja urusan arwah diselesaikan.
    3. Pernikahan antara pasangan kumbang dengan bunga yang sudah sampai masanya (sudah saling menyukai+menyanyangi+mencintai sesama mereka).

    Kelak dibimbangi nanti, menjadi seperti kes seorang Ahli Perniagaan (kumbang) yang mana pertunangannya diputusi oleh bunganya, seorang staff HR di sebuah Syarikat Swasta di ibu negara, yang kisahnya pernah hangat disiarkan di media massa, menjadi headline di akhbar2 utama tanah air, yang telah merugikan pihak kumbang setelah wang (RM) puluhan ribu kehabisan digunai untuk perbelanjaan majlis pertunangannya itu.

    Ini sangat membimbangkan+menghantui kaum kumbang pada waktu kini.

    Perkahwinan (Pernikahan) sepatutnya memudahkan+menyenangkan both parties, bukan sebaliknya menyukarkan+membebankan.

    Hamba sebelum ini pernah berkhidmat di banyak tempat kerja, di pelbagai lapangan. (Kerja biasa2 aja, yakni kerja golongan kelas bawahan). Sewaktu bekerja sbg Pekerja Am di sebuah Syarikat Pengedaran Buku, hamba bekerja bersama-sama seangkatan dengan ramai pekerja2 dari Bangladesh.

    Mereka bilang pd hamba, di negara mereka, pernikahan adalah sesuatu yang mudah lagi memudahkan di kampung halaman mereka. Bahkan, di sana, golongan bunga yang seringkali/lazimnya yang mohon supaya mereka dinikahi dengan kumbang2 idaman mereka.

    *One thing yang hamba salute, ialah masing2 Both parties are not demanding. Dalam erti kata lain, maharnya rendah.

    Malahan menjadi tradisi bagi mereka, apabila ibubapa mereka punyai anak2 gadis & teruna yang sudah meningkat remaja, yang udah mulai berahi, ibubapa mereka akan mencarikan calon untuk mereka, agar disegerakan Majlis Walimatul-Urus mereka.

    Perihal yg sama juga hamba dibilangi oleh kebanyakan warga Bangladesh, yang berkhidmat sebagai cleaner sewaktu hamba berkhidmat sbg pakgad/bradegad di Stesen LRT di ibu negara tak lama dulu.

    Begitu juga dengan situasi dari masyarakat negara jiran serumpun kita, di seberang sana. Kurang Lebih beginilah sama (isu perkahwinan) dengan warga Bangladesh ini, hasil dari perbualan hamba bersama mereka semasa mereka menaiki teksi hamba, setelah berkhidmat sendiri sbg supir teksi ini.

    Sekian sahaja, Wallahu’alam…

    Salam Selamat Kaya Manfaat.

    SPB Bersama STM.’s last blog post..CHIEF SEGALA PAHLAWAN (IMAMUL MUHTADIN).

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @SPB Bersama STM.,
    Alhamdulillah, satu komen dan ulasan yang cukup jelas dan bermanfaat insyaAllah. Semoga kita semua dapat ambil perhatian dengan apa yang dijelaskannya.

    Terima kasih Amin.
    Komen2 hang memang bagus2 dan ada isi.
    Tq tq tq :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. Salam Pagi Jumaat ,

    ehem..menarik post kali ini,

    i like it..aha hah..

    macam topik kat forum perdana semalam yer..?

    nak tanya la pulak..

    Pendapat korang kalu remaja yg baru je abis blaja skolah dah nak kawen..

    cam ne..?

    yelah kalu lah pasangan tu masih mentah dan terlalu awal tuk mendirikan rumah tangga ni.. boleh ker tue..?

    terlalu ramai remaja sekarang blum cukup umo dah nak kawen..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @ocean,
    Salam to you too.
    Biasala, kalau bab2 perhubungan lelaki dan perempuan ni,
    memang biasanya akan menarik perhatian.
    Sebab ia adalah berkaitan dengan kita semua.

    Oh forum perdana smalam bincang pasal cinta ker?
    tak sempat la nak tengok smalam….

    Mengenai remaja baru abis belajar,
    tapi dah nak kawin tu…
    Pada saya, tiada salahnya kalau lelaki yang nak
    menanggungnya tu seorang yang berpengalaman
    dan mampu dari segi…
    Lagipula…Islam memang menggalakkan kita supaya
    mempercepatkan pernikahan jika dah ada calon/jodoh.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11
  12. thank…panduan yg bagus…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @isham,
    sama2…sama2lah kita ambil pengajaran darinya yer.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    isham Reply:

    @PakarHowTo, insyaallah…rajin tol tuan umah balas komen ya…hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @isham,
    time2 free jer saya dok balas komen ni.
    time busy…sorry, saya terpaksa abaikan…huhuhu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    12
  13. norehan says:

    tq sebab memberi tips yg begitu berharga kpd saya.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @norehan,
    sama2…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    13
  14. norehan says:

    bagusssss sgt2….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @norehan,
    apa yang bagusnya?

    artikel yang saya tulis ni ker yang bagus?
    kalau yer….tenkiu tenkiu…
    saya tulis main ikut sedap hati jer ni…hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    14
  15. Mimie A.D. says:

    Assalamualaikum….

    setelah diamati artikel ini, saya berpendapat bahawa tak semua lelaki boleh dipaksa untuk masuk meminang.tentu si lelaki ada cara mereka sendiri.ada yang terus bina masjid.ada yang ingin mengumpul harta terlebih dahulu..
    bagi si perempuan x salah memujuk pasangan mereka untuk dipinang atau diperisterikan.lagipun dah memang lumrah dunia.x salah kata “perigi cari timba” tapi biarlah kena pada kata tu..
    tetapi, sangatlah perit dan terseksa menunggu seorang lelaki atau pasangan kita untuk masuk meminang apatah lagi m’bina masjid t’utamanya kaum wanita..sangatlah x manis untuk seorang wanita dibawa keluar jika dilihat belum ada kata putus untuk diikat..
    lelaki pula janganlah terasa diri tu x layak untuk kawin..semua org akan ada masalah kewangan.jangan t’lalu sangat abai pasangan..nti yang dikejar x dapat yang dikendong b’ciciran..
    pada saya, masing2 perlu ada pengorbanan..
    pada perempuan bersabarlah untuk disatukan..
    pada lelaki harta boleh dikumpul sama2 dan cinta yang baik jangan disia-siakan…
    semua itu kerana jodoh dan pertemuan adalah ditangan Allah S.W.T.
    kita hanya mampu berusaha dan berusaha lagi…
    kerana saya juga m’alaminya sekarang ini.
    kami berpisah sementara kerana dia merasa dirinya x cukup berharta dan lagipun kami jauh di mata..saya redha tetapi saya juga b’usaha untuk dipertemukan dengan dia semula.kini saya berkorban untuk mencari kerja supaya lebih dekat dengannya..Amin…..
    sekian, terima kasih..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    SPB Bersama STM. Reply:

    @Mimie A.D.,

    Salam Sabtu.

    Saudri yg Budiwati. Hail to you & Gudlak foyo sincere wish plus Barokallaahu Fik. Hmmm……. Kes saudri +- sama ngan hamba. Maaf in advance wahai SeKalian Pengunjung & Pengkomen Setia PHT. Hamba tiada niat untuk berlagak atau perasan baguih dan yg seumpamanya.

    Hamba just frankly said dr pengalaman hamba. Previously mmg wujud beberapa (2) Bunga yg take first step pd hamba (tackle hamba).

    Namun hamba terpaksa slow talk & menolak dengan penuh hemah. Hamba juga berterus terang ngan depa yg hamba lani mmg tgh bercelaru & tidak stabil lagi.

    Kes pertama, Bunga A ni sebabnya jarak umur yg agak jauh/ketara bezanya, yakni 11 tahun lebih muda, lani baru Form 4. Pasai time beliau tackle hamba tu, hamba clean shave muka hamba. Dia igt hamba ni baru umoq lewat belasan tahun, aduhai. Jadinya lani beliau wish to asume me as abg angkat (selesai).

    Kes kedua Bunga B, just recently happened masa hamba jd Supir Taxi ni. Orangnya OK, naik teksi pun dok Seat depan seblah supir (kira humble pd judgement hamba). Edukasi sama ngan hamba, takat SPM. Usia 3 tahun lebih tua dr hamba, tp tgk cam baru berusia awal 20-an (awet muda), pergh.

    Namun kini, hamba tgh sangkut/sesak dgn bebanan liability hutang yg berat/bnyk. Hutang bank, kreta, credit card, hutang orang dll. Saving pun langsung tgh takde skrg nie. Kira keja semata-mata nak setel hutang dan support parent aje lani, especially ayah yg dh tak brape sihat (uzur) dah lani.

    Dan beliau (Bunga B) ni akur+faham. Tapi jauh di sudut hati hamba, hamba still igtkan+berkenan kat beliau. Tapi apakan daya, barangkali ini satu Ujian buat hamba, maka hamba redha & bersyukur dgn Ujian-Mu ini, YA ALLAH YA TUHAN-ku YANG MAHA AGUNG DAN MAHA BIJAKSANA LAGI MAHA MENGETAHUI SERTA MAHA MEMAHAMI, akan apa yang lebih baik & terbaik untuk setiap hamba-hambaMu yang daif ini.

    Wallahu’alam…

    Salam Bersatu.

    SPB Bersama STM.’s last blog post..CHIEF SEGALA PAHLAWAN (IMAMUL MUHTADIN).

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    15
  16. mmmm…memang tips yang bagus bagi sesiapa yang dah ready utk memikul tangggungjawab..tp kalu disegerakan akad lagi baik..membina masjid.
    seronok tgk kawan2 dah kawen…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    16
  17. assalamualaikum wrh wbt,

    terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu,

    artikel di atas memang amat menarik dan sedikit sebanyak banyak memberi manfaat kepada para pembaca….
    kelihatannya macam mudah…tetapi hakikatnya ianya bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan…apatah lagi bagi kaum hawa yang sememangnya terkenal dgn sifat pemalunya…

    so persoalan sy di sini, bagaimana pula kalau kedua2nya (adam dan hawa) pemalu…nak luahkan….
    padahal sekiranya kalau melibatkan kerja masing2 berani…tetapi apabila melibatkan hati dan perasaan masing2 malu…(ayat kasarnya jenis slow bab2 begini)…

    apabila diamati insyallah kedua2 jenis menjaga… dan kelihatannya kedua2nya saling menyukai antara satu sama lain…

    so diharap kepada pembaca2 budiman, harap dapat membantu dan nasihat kalian amat2lah dihargai..

    terima kasih

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    17
  18. kena syer duit sbb skunk maksiat berleluasa..xpn mansuhkn wang hntaran so jimat kos sediakn mas kawin jer..ok x cdangan sy?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    azza Reply:

    ok gak kan… tapi xok wat pihak p hahahahaha
    pitam

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    18
  19. ..sgt mnarik~tQ…………………

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    19
  20. tq… i’ve read thru…. tpi entah la…. maybe hati dier tk terbukak lgi…. nk kate dier tak syg.. dier syg.. dr aper yg dier beri dlm hubungan nie… tny pasal duit.. dier plak kater bukn tue sebabnyer….

    nie buat sy terpk… is he the one?? i shall wait for other man?? erm sy tak tau….cme doa yg tak dimakbulkan lagi.. tuggu masa dan ketika Allah makbulkan doa sy..aper yg perlu sy buat..terus berdoa…

    kdg2 rs nk give up gak… huhu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    20
  21. boy ak ske sgt majuk………..da tua pon nk majuk2 ag…..gram tol ak….lau ak pjuk mkin ngade2 plak….mnyampahnyer……..bek ak wt xtaw jerk…..tp ak rndu la kt dye……

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    21
  22. salam…ada x tips utk mintak restu family…sy dh kapel 3 thn lebih, family still x restu….tlg la kasi tips….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    22
  23. as salam..

    saya masih menunggu phak laki dtg meminang..dan die pon menunggu mase yg sesuai.ye sy akui sy jg inginkan percepatkan ke hub yg sah..

    tapi, familynye mengharapkan die bekerja dahulu (baru hbis dgree) dan sy akui itu la tanggungjawabnyer.

    dan sy rela menunggu lagi..walaupon sy skrg ni sy belajar (master) smbil bekerja.rasenya xde masalah klu sy berkahwin.

    cuma, sy berharap die tidak mengambil masa yg lama.sbb, ade insan lain cuba masuk meminang sy.walaupon sy tidak kenal spenuhnya.kdg2 buat sy keliru.

    tapi sy cepat2 ubah tanggapan negatif itu.sy tetapkan hati sy pada seorang.

    insyaallah.tolong doakan sy ye.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    23
  24. kadang2 leleki ni nak kita paham dia, tapi dia lansung xpaham kita…..ape gaknye salah aku ni,
    ade pakwe tapi hari2 gaduh nak kate aku cantik x jugak….
    dia nak cmbru ape lg gak nye… bodoh btl,
    xlame lg nak tung pun …….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    24


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11