Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Tips Diet Untuk Kuruskan Badan

June 04, 2009 By: PakarHowTo Category: Tips

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Setakat ini ada lebih kurang 20 email lebih saya terima dari pembaca setia blog ini meminta tips bagaimana untuk kuruskan badan.

Yang mana pilihan anda. Kurus atau gemuk?

Apa pilihan anda. Kurus atau gemuk?

Pada saya, nak kuruskan badan ni, takde la susah mana. Kalau boleh buat 2 perkara ini, insyaAllah boleh kurangkan berat badan dengan cepat.

  1. Kurangkan makan nasi & makanan berlemak. Cuba amalkan makan roti yang ada bijirin bagi menggantikan nasi.
  2. Buat exercise keluarkan peluh sekurang2nya 30 minit setiap hari. Paling baik ialah ‘jogging’ atau berenang.

Tapi apabila saya beritahu tips ini, semua mengamuk. Mereka kata, kalau tips tu, kalau tak tanya saya pun diorang dah memang sedia maklum.

Saya jawab balik. Memang itulah tips asas yang perlu korang amalkan. Kalau itu korang takleh nak buat, macammana nak kurus. Cakap banyak tak guna. Ada banyak ilmu dan tahu banyak tips pun tak guna kalau kita tak amal. Korang cari la banyak mana tips sekalipun, tapi kalau korang tak praktikkan atau amalkan apa yang disarankan, jangan harap dapat hasil. Itu nasihat saya pada diorang.

Apa2pun, bagi memenuhi permintaan mereka yang selalu bertanya tentang petua atau tips nak kuruskan badan tu. Saya sarankan untuk amalkan tips diet kuruskan badan seperti dibawah ini.

  • Amalkan Makan Malam Sebelum Jam Tujuh Malam. Elakkan Mengambil Makanan Yang Berat Kerana Kadar Metabolisme Yang Rendah Pada Waktu Malam Akan Menyebabkan Makanan Disimpan Sebagai Lemak.
  • Jangan Mudah Terpedaya Iklan-iklan Merampingkan Badan Atau Produk-produk Pil Kurus. Kebanyakkannya Indah Khabar Dari Rupa. Duit Habis, Badan Tetap Juga Naik.
  • Dapatkan Nasihat Doktor Sebelum Membuat Keputusan Membeli Produk Diet Yang Banyak Terdapat Di Pasaran Dan Farmasi. Pandangan Doktor Adalah Lebih Selamat.
  • Turun 1 Kg Sebulan Secara Tetap Adalah Lebih Baik Daripada Turun Berat Badan Secara Drastik Dan Mendadak. Ini Boleh Mengganggu Kesihatan Dan Kemungkinan Berat Badan Anda Akan Naik Secara Mendadak Pula.
  • Rajinkan Diri Melakukan Senaman Seperti Sit-up. Jika Mampu, Berkunjunglah Ke Jim Berdekatan. Senaman Membentuk Otot Yang Sihat Dapat Membakar Lemak.
  • Positifkan Diri. Buatlah Target Badan Yang Realistik Dan Perancangan Yang Sesuai. Jangan Memaksa Diri Mencapai Perkara Yang Tidak Logik Dalam Masa Yang Singkat.
  • Jangan Asyik Menimbang Berat Badan. Anda Akan Kecewa Jika Masih Tiada Perubahan. Cara Paling Fleksibel Ialah Menimbang Berat Badan Tidak Lebih Sekali Dalam Seminggu.
  • Beri Penghargaan Untuk Diri Sendiri. Beri Ganjaran Pada Diri Sendiri Jika Matlamat Tercapai. Contohnya, Makan Satu Bar Coklat Yang Sedap. Jangan Risau… Sesekali Tidak Mengapa.


Sekian, selamat mempraktikkannya… :)

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

281 Comments to “Tips Diet Untuk Kuruskan Badan”


  1. sy dulu pun pernah diet. sy cuma berkongsi pengalaman sahaja. saya tidak mengambil makan malam selama 10 hari dan membuahkan hasil yang memuaskan.. tapi dalam masa 10 hari saja sy telah menurunkan berat badan sebanyak 8 kilogram. mungkin cara sy itu salah. namun, dlm proses itu, sy tidak mengalami sebarang masalah. sy banyakkan minum air putih ketika sy lapar. tapi ketika makan pada waktu tengah hari pula, sy tidak hadkan saiz makanan yg sy makan. sekarang sy juga berdiet kembali. namun, sekarang sy hadkan pengambilan nasi. kdg2, sy cuma makan tgh hari. kdg2 pula hanya mlm. namun yg pastinya, sy cuma makan 1 kali sehari. tidak lupa juga, sy mengambil sarapan pada tiap pagi. pada sy, sarapan itu penting sekiranya sy berdiet. air putih sememangnya menjadi teman rapat sy bila2 masa dan dimana jua sy berada.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    1
  2. kalau u all nak petua kurus add saya kat email saya.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    zasni Reply:

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. nak tanya, org selalu kata mkn malam before pukul tujuh.
    tp bagi sy yang tidur hampir setiap hari pukul 12/1 pg, bolehke kalaw last sy makan dlm pukul 9 mlm? tp makanan yang tak terlalu berat. mugkin hanya roti?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @anyone,
    kalau bukan roti canai, OK jer saya rasa.
    yang penting,
    make sure apa yang kita makan tu
    boleh dihadam sebelum kita tidur.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. skrgni sy tengah berdiet..baru lagi..msuk ari ni dah 5 ari x mkn nasi..n just mkn mee n oat je..bykkn minum air suam..air manis kurg..n mkn selalunya last sblm pkul 7mlm..mcm mana cara sy ni eh??ok tak? agak2 boleh tak turnkan berat bdn??

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @no name,
    saya rasa dah cukup baik cara tu.
    cuma masalahnya boleh istiqamah ker tidak jer.
    kalau boleh istiqamah teruskan dalam 1~2 bulan ni,
    sure akan nampak kesannya… insyaAllah

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    no name Reply:

    ok..but..boleh tak kalau nak tahu bahaya atau tak kalau minum air segera seperti nescafe 3 in 1 dan sewaktu dengannnya???

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @no name,
    saya pernah tanya doktor,
    dan jawapannya…
    memang ada kesan pada kesihatan.

    kalau minum secara berlebihan,
    boleh mendatangkan mudarat (dengan izin Allah jua) dan sangat tidak baik…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. nak tanya..sy ada masalah penghadaman..ia menyebabkan perut sy buncit..air suam dah berbotol2 sy minum setiap hari..tp tak lancar juga..dah macam-macam sy mkn contohnya betik, yogurt, air bliss..tp tak lancar2 juga penghadaman..apa yang perlu sy makan untuk melancarkan penghadaman?? satu lagi, umur sy 20 tahun..ok tak kalau kalori sy sehari 1081?? itu sy dah kira..sebab sy tak minum air manis langsung coz nak idealkan kalori sy…
    satu lagi, ada tak senaman muka yang boleh menyusutkan pipi?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    5
  6. sng jer sbnrynyer nak kurus nie..kiter berbalik pada ajaran Islam.. PUASA..taim bukak poser makan kurma dulu..skang nie kurma sng nak carik..x yah tggu bulan poser… menu bukak poser ..makan la mee hun sup ker..mee hun tomyam ker semangkuk..jangan lak bermangkuk2..slalunyer kalo dah makan kurma dulu ..insyaallah kenyang mee hun tomyam semangkuk.. cuba la..sy da try..tu sbb sy brani cakap..yg penting doa jgn tggl..slamat berjaya…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    hihi Reply:

    btol tuh… so da sebulan lebih diet turun la 5kg.. sy doa supaye Allah tabahkan hati saye n kekalkan semangat utk turunkan berat badan..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    yoe Reply:

    samalah. insyaallah . moga2 menjadi.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    6
  7. nice post about slimming down, tapi sebernarnya diet tak bermaksud makan sikit. it’s about choosing perfect foods that your body need. kalau boleh makan banyak jenis buah and sayur dalam sehari. the keyword for a perfect diet is balance! kalau boleh pergi pasar beli je banyak buah, makan 3-4 jenis satu hari kalau lagi banyak lagi bagus. pilih makanan yang mempunyai GI rendah .plant sterols pun penting for you cholesterol and antioksida for anti-aging. kurangkan makan roti putih dan gantikan dengan whole meal. simple je, just nak share, i did this in less then 4 months, berat i dah turun 13kg. dan saya tak perlu ikat perut untuk kururs.
    just plan apa yang nak makan and you’ll get a fast results!
    :P

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    nadia Reply:

    @lisa la la,
    hai lisa la la
    btol la, i pon bwt macam ni jugak! tak makan roti putih. joging time petang, ala~ tak payah la sampai basah sangat, cukup2 je untuk keluar peluh. lepas tu banyak minum air, makan buah2an dan sayur2an. i makan 6 jenis setiap hari, pisang pun ok, mana2 pun okay. and antioksida mmg penting. kalau nak jaga muka, kulit better je consume mana2 produk yang ok. it’s a nice investment XD untuk kulit licin. paling penting! tidur cukup, esok bangun biar ceria, hati senang X))

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. ana diet dgn berpuase…
    seminggu ana berpuase nk tau ape hasilnya??
    ana dpt kurangkan 10 kg!!
    Alhamdulillah..
    Balqis Mohd Yusof´s last blog post ..Cuti-Cuti Melaka!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    yoe Reply:

    Sy pun sedang diet melalui berpuasa. hope menjadi.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. salam hye . sy nil /// berat sy makin naik ..sekarang 65 ..kilo ..tp umo saya 17 ..

    macam mana cara sy nak kuruskan ye ???

    saya suka tidur ..bila saya jogging badan sy suka naik …

    lemak di pinggang sy sukar nk hilangkan .. di ditu je .. kacau ..
    saya nak pakai baju … pun tak selsa …

    saya ta tahu ap sy perlu mkn dan buat sbb tahun ni tahun last sy bersekolah dan aktif
    adindanil´s last blog post ..bab 12

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. puteri herriey says:

    saya dlu tak risau mana dgn body saya sbb saya ingat body saya tak mudah naik . tapi , sejak akhir-akhir ni , selera saya makin bertambah2 . saya risau dengan selera makan saya . saya terkejut apabila berat badan saya makin bertambah . da bermacam2 produk saya guna . tapi tak berkesan . saya cuma perlu kan cara yang natural nak kurus kan badan . dan macam mana cara nak sekat makan ? sebb saya tak boleh tengok makanan . rasa nak makan tu semakin kuat . apa cara nya nak sekat makan ya ?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. Minum bergelas2 air kosong sebelum & selepas makan (jadikan tabiat) + jgn minum minuman berais dan aktif, Makanlah byk mana….anda yg metabolisme rendah pun boleh kurus sedikit demi sedikit (itu lebih selamat & kekal lama) mcm saya

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11