Fikir dulu sebelum tulis

Sebelum saya menulis dan share sesuatu di facebook…

saya akan fikir, fikir dan fikir dulu…

fikir dulu

Fikir dulu sebelum tulis

Saya akan tanya diri saya,

Apakah manfaat dari penulisan atau perkongsian saya ni…?

Setiap patah perkataan yang saya tulis, saya fikir dan tulis. Saya akan cuba guna perkataan dan bahasa yang paling mudah difahami, kerana bimbang ia akan disalah erti.

Mungkin ada yang berkata :

“Ahhhh ikut suka aku lah nak kongsi apa pun…bukan facebook ko pun kan?”

Yaa benar! 

Anda berhak tulis dan kongsi apa saja di facebook anda.

Tapi ingat!!!

Baca selanjutnya di sini »

(919)

2,528 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(7)TAK bagus(0)

Jangan terlibat dengan saham dosa di facebook

Jangan terlibat dengan saham dosa di facebook

saham dosa facebook

Ni apa yang saya perhatikan di facebook.

Saya lihat, ramai benar orang yang suka berkongsi cerita (sebar) keburukan orang (samada melalui video, gambar, print-screen, cerita dan sebagainya), KONONnya untuk pengajaran dan iktibar.

Mereka berasa puas hati dan seronok bila apa yang mereka kongsikan tu, ramai pula yang beri komen, hentam, kutuk, caci maki si pelaku buruk (seperti yang dikongsikan).

Tapi, pernahkah kita terfikir atau bayangkan, kalaulah orang itu (yang melakukan keburukan itu) adalah diri kita sendiri, atau mak, kakak, adik-beradik, saudara-mara kita sendiri?

Bukankah kita sama sekali tidak mahu (tidak suka dan marah) kalau orang dedah dan sebarkan keburukan yang telah kita lakukan, hatta dengan tujuan kebaikan untuk pengajaran (kononnya)?

Yaa mungkin orang itu dah buat silap. Orang itu gagal kawal nafsunya.

Yaa mungkin orang itu telah berlebihan dalam tindakannya. Mungkin dia berdosa kepada Allah.

Tapi apakah kerana keterlanjurannya itu, kita BERHAK sebar aib dia.

Adakah kerana itu, kita ada lesen besar untuk canangkan pada dunia, keburukan dan kesilapan yang telah dia lakukan?

Wahai orang yang beriman, JAGA LIDAH mu. JAGA TULISAN mu.

Jangan sampai Allah buka aib mu dan “telanjang”kan kamu baru nak sedar.

Baca selanjutnya di sini »

(1002)

1,990 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(9)TAK bagus(0)

Dosa berganda di facebook

Dosa berganda di facebook

Kita sering salahkan orang lain sebab membuka aib, kelemahan dan keburukan diri kita. Kita cukup marah dan geram bila kelemahan kita diwar-warkan.

Namun, kita terlepas pandang, kadang-kadang kita sendiri yang memapar perlakuan buruk kita kepada masyarakat.

Ketahuilah, di antara faktor terbukanya aib diri kita ialah dengan ber”mujaharah”, yakni terang-terangan melakukan dosa.

Rasulullah sollallahu’alaihi wasallam bersabda (yang bermaksud) :

“Semua umatku diampunkan dosa mereka kecuali orang yang secara bermujaharah iaitu terang-terangan berbuat dosa dan yang termasuk dalam mujaharah adalah seorang yang melakukan dosa di malam hari, kemudian hingga pagi hari Allah telah menutupi dosa tersebut. Kemudian dia berkata: “Wahai fulan semalam saya berbuat ini dan berbuat itu.” Padahal Allah telah menutupi dosa tersebut semalaman, tetapi pada pagi hari dia sendiri telah membuka sendiri akan dosa tersebut.” (Bukhari dan Muslim)

Telah berdosa atas maksiat yang dilakukan, ditambah lagi dengan dosa menzahirkan perbuatan maksiat itu.

dosa facebook

Sebagai contoh maksiat yang dizahirkan ;

Baca selanjutnya di sini »

(548)

1,405 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(2)TAK bagus(0)