Suami ego, isteri serba salah dan kecewa

Share

Lagi aduan masalah rumahtangga yang saya terima melalui email. Seperti saya katakan semalam, saya tak mempunyai banyak masa untuk menjawab setiap masalah yang diadukan kepada saya. Justeru, saya meminta jasa baik rakan-rakan pembaca setia blog ini untuk memberikan pendapat masing-masing terhadap isu yang diketengahkan.

Tu lah orang pompuan, asyik-asyik nak merajuk...

"Tu lah orang pompuan, asyik-asyik nak merajuk..."

InsyaAllah bila ada masa nanti, saya juga akan memberikan pendapat peribadi saya mengenai masalah ini.

Berikut adalah kandungan email yang saya terima dari seseorang yang menggelarkan dirinya sebagai ‘Lia’, pada 13 Julai 2009 kira-kira pukul 9.08 pagi.

Assalamualaikum….
First, maaf kalau kedatangan email ni mganggu pakar. biasalah hari isnin ni hari org bz bekerja..

Tiada tempat untuk saya mengadu dan taktau pada sape sy nakluahkah. kadang2 saya tak mampu nak hadapi sorang2.makin hari makin gelap saya tak nampak apa2 haluan untuk saya meneruskan kehidupan. badan saya makin lemah makin tak bertenaga. pakar apa perlu saya buat?

Nak memulakan cerita masalah saya tak tau dimana perlu saya mulakan. apa yang perlu saya lakukan untuk kembali kekuatan dalam diri saya untuk kembali semangat dalam diri saya yang makin hari makin lemah.sampai ada terlintas untuk tidak mahu meneruskan kehidupan lagi.

Pakar,
Saya telah memberi sepenuhnya hati, sayang saya pada seseorang. 5 tahun kami bersama. hubungan kami amat baik dan saya jugak akui die sangat baik.dan saya tau die skrg banyak masalah. masalah keluarga, kerja dan macam2. banyak apa yag dicakap skrg melukakan hati saya.

Pakar,
Saya tak boleh hidup tanpa die.saya akui sebelum ni, die memilih saya atas dasar simpati sebab saya terlalu sayang pada die. skrg die banyak ungkit apa yang die lalukan atas sebab saya yang memaksa die. die kawin dengan saya sbb saya paksa die, die buat apa2 untuk saya die cakap sebab desakkan dari saya.die kata saya kongkong die ,sebenarmya saya xda niat nak buat mcm tu.

Ada suatu hari saya tegur die pasal die terlalu lebihkan kawan2 die. lepas daripada itu die lain.memang tidak dapat dinafikan segala2nya untuk kawan2 die.saya tau dari dulu lagi die memang suka lepak2 dengan kawan2 sampai pagi.sampai tak balik rumah semata2 bersembang2 dengan kawan2 di kedai makan.

Kenapa dia tinggalkan aku sendirian...?

Kenapa dia tinggalkan aku sendirian...?

Pakar,
Die selalu cakap saya hancurkan hidup die .die nak mcm dulu macam sebelum die kenal saya.die nak jadi diri die yang dulu.dia kata semua jadi berubah semenjak die kenal saya. die minta saya tak paksa die berkawan. saya tak pernah halang die pakar. cuma adalah masa gaduh2 saya ungkit pasal kawan die. tak dapay di nafikan pantang untuk saya kutuk kawan die. dia akan kata terasa macam saya kata die.

Pakar, saya cuma untuk berdikari tanpa die.tapi tak dapat.lagi saya pendam lagi kecewa hidup saya. saya cuba kuatkan semagat dengan gembirakan hati saya, tapi lagi saya buat suka2 lagi deras air mata saya keluar. tipa2 hari saya menangis.

Pakar,
Teruk sangat ke saya ni?sampai die kata saya hancurkan kehidupan die..saya patah kan semangat hidup die.saya tahu die baik..kehidupan die adalah untuk kawan2. die selalu cakap kalau tak kuar jumpa kawan die seolah2 tiada kehidupan. mmg die baik tak main perempuan. pernah dulu2 die cakap tak best kuar pada suatu hari sbb kawan die bawa kawan perempuan.

Pakar,
Adakah bagi lelaki kawan adalah segala2nya?betulkah lelaki tak boleh hidup tanpa kawan?betulkan lelaki tak suka kita mengata pada kawan die?

Pakar,
Saya kecewa sangat..taktau nak luahkan pada sape..teruk sangat ke saya ni menceritakan rumah tanga saya pada org lain?saya tak mampu dah pendamkannya.

Pakar, apa perlu saya lakukan???

*Mesej dari Pakar*
Saya sangat mengalu-alukan apa jua komen dan pandangan daripada anda. Saya dahului dengan ucapan jutaan terima kasih kepada semua pemberi komen. Jasamu dikenang! hehe

** Anda suka blog ini? Rekemen la blog PakarHowTo ini kepada kawan-kawan yang lain di sini! **

(1060)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

70 thoughts on “Suami ego, isteri serba salah dan kecewa

  1. salam…ramai yg memberi pesan dan nasihat pd lia.
    alhamdulillah itu satu petanda bhw ramai yg simpati dn amik berat

    sy rasa lia perlu bersabar dan jgn mengongkong sgt suami. lakukan sesuatu perkara dgn sabar. lia perlu bersyukur sbb dia bkn kaki pmpuan.
    tempoh 5 thn bkn satu jgka masa yg mcukupi utk mengenal seseorg. bknkah mengenal seseorang itu hingga ke akhir hayat? sekali air bah, sekali pantai berubah, begitu juga dg manusia…
    moga lia terus sabar dan akan mengecap kebahagiaan bersama org yg disayangi.. amin

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. humm,.. sy pn mmpunyai masalah yang sama,.. mmg sama lah.. cuma yang lain nye, sy belum berkahwin dgn dia,.. cinta kami terputus d tnggah jln,.. cinta?? pernah ke dia mncintai sy,.. huhu.. smpai ari ni kami msih berhubung.. dia slalu ckp supaya jgn memaksa dia,.. siapa paksa? haish. jd, sy tnye dia, ”sakit kan hati org tu 1 dosa ke?” dia mnjawab.. ”yela, mesti la dosa, tak kan dpt pahala pulak,..” humm,.. jadi, sy tinggal kan dia dan biar kan dia sbb sy tak mahu di sbb kn sy, dia mndapat dosa.. sy terima dia kerana ALLAH, dan tinggal kn dia juga krana ALLAH..

    TAPI… akk kite ni da kahwin,.. pertahan kan rumah tngga anda,.. tu yang penting,.. doa byk2,.. sedekah kan AL-FATIHAH kat suami.. bertuah akk dah berkahwin dgn dia,.. dia dah mnjadi halal buat akk,.. kalau dia berkata perkara yg mnyakiti hati akk, just buat lawak je balik.. jgn jadi kn isu tu mnjadi serius,..bukan nak bg suami sakit hati, tapi nk mnjadi kn suasana muram mnjadi ceria.. akak,.. akak,.. jgn risau,.. Allah ada.. kuat kan semangat ehh,..!!

    kalau akk tetap rase kecil hati, serba salah, atau ape2 jela.. akk ngadu kat ALLAH,.. sbb, ALLAH yg cipta kita, dan suami akk tuu,.. mntak tolong ngn ALLAH,.. ALLAH akn bantu,.. byk2 laa berdoa,.. insyaALLAH..

    kes sy ngn tunang sy tuu,.. sy cuma fikir, dia bkn yg halal lg buat sy,. sy brdo pd ALLAH, jika dia jodoh sy, dekat kn lah dn permudah kn sgala urusan,.. tp jika dia bkn jodoh sy, jauh kn la dia dri sy,.. sy mmg x mmpu,.. tp sy pecaya,.. ALLAH sentiasa memberikan yg terbaik utk hamba-NYA.. ^_^

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam