Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Rahsia : Tanda-tanda Kematian

June 30, 2008 By: PakarHowTo Category: Petua

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratul maut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda.

Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratul maut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali, cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya, iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut.

Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT.

Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT. Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

 

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat.

Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

11 Comments to “Rahsia : Tanda-tanda Kematian”


 1. kullunafsinnzaaa iqotul maut…
  ‘setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati’

  jadi, apa yang harus dibuat??
  –> masing2 tau apa maksud/tujuan hidupnya.

  semoga saya dan tuan2 dapat ambil peringatan.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  1
 2. HERRY PURNOMO says:

  Asslamu alaikum

  Terima kasih atas nasehatnya .semoga Allah membalas kebaikan anda

  wassalamu alaikum wr wb

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  2
 3. Terima kasih diatas peringatan ini. Sentiasa berdoa agar mati dalam iman.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  3
 4. siti hajar says:

  Terima Kasih..
  Alangkah bahagianya..jika kita tahu saat saat kematian kita..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  4
 5. surihati_ku says:

  Marilah kita tingkatkan amalan, buang yang keruh ambil yang jernih..
  perbaikilah diri sebelum mengadap Nya…

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  5
 6. salam…

  “Semoga kita adalah dikalangan antara org2 yg dipilih oleh Allah utk memberi kesedaran,peka terhadap tanda2 mati ini,semoga kita dpt membuat persiapan terakhir dlm usaha memohon keampunan dari Allah juga manusia sendiri atas segala dosa dan kesalahan”.

  Sbg satu pengajaran dan kesedaran,kawan sy tlh meninggal,dgn berwasiat pd warisnya agar tidak berbaik dgn sy sampai bila2…warisnya benar merealisasikan wasiat itu.sedangkan antara sy dgnnya tiada apa2perteligkahan sblm ini..
  sudah tiga bulan pemergiannya,sy sering bermimpi arwah..
  apa pun al-fatihah diiringi selalu agar rohnya tenang bersemadi..amin..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  PakarHowTo Reply:

  @ema,
  ish ish…ada ke patut berwasiat suruh jangan buat baik dengan orang lain….hmmm…kalau saya, kalau dah wasiat tu tak baik, buat apa diikut…jelas2 ianya bertentangan dengan ajaran islam…seolah2 nak memutuskan tali silaturrahimm….klu dah camtu, buat apa diikutnya….hmmm…tak faham tak faham…

  apa2pun…tindakan awak yang selalu menyedekahkan fatihah tu satu tindakan yang bagus dan baik sekali.
  teruskanlah amalan itu yer…

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  6
 7. mm..terima kasih tuk artikel ni….
  bila mengingat mati..timbul rasa keinsafan….

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  7
 8. Hamba ALLAH S.W.T. says:

  Assalamualaikum,

  Terima kasih kerana memberi maklumat tentang ini.
  Iktibarnya… kita perlu mengingati mati ..Jika kita mengingati mati dan takut akan kematian.. kita pasti akan melakukan Ibadah.. Jadi solatlah sebelum kamu disolatkan…

  Selain itu, kita perlu ingat.. dosa terhadap Allah S.W.T. mudah diampun, tetapi dosa terhadap manusia itu susah untuk kita diampun…Jadi.. berbaiklah dengan manusia walaupun sifatnya kurang baik kerana kita sendiripun mempunyai sifat yang kurang baik..Sekiranya saya terberi maklumat yang salah.. tolong tegurkan..

  Sekian, Terima kasih..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  8
 9. Ketahuilah bahawa Kematian merupakan rahsia Allah sepenuhnya, kenapa Allah merahsiakan kematian seseorang ialah agar orang itu sentiasa bersiap-sedia untuk menghadapi kematian. Dan orang yang dikatakan bersedia menghadapi kematian hanyalah mereka yang siap bekal untuk kembali kepada Allah dan bekal menghadapi kematian, disebutkan oleh Allah dalam Al-Qur’an : “Bawalah bekal, kerana sesungguhnya sebaik-baiknya bekal adalah taqwa” (QS. 2 Al Baqarah : 197) itulah sebabnya kenapa Rasulullah memerintahkan kita agar kita banyak ingat akan mati, kerana mati adalah suatu kepastian, mati datangnya tanpa pemberitahuan.
  Waallahua'lam.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  9
 10. mengkudu says:

  tiada siapa pun, makhluk manusia dapat lari dari MATI.beruntunglah kita sempat diberi peringatan.insafilah tiada yang kekal di dunia ini.sama sama kita mempersiapkan diri untuk menerima kiamat kecil yang akan berlaku ke atas diri kita sendiri.terima kasih atas ingatan seperti ini.salam.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  10


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11