Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Petua Kurangkan Batuk

January 21, 2009 By: PakarHowTo Category: Petua

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share


Makluman : Saya telah menjawab semua komen yang telah ditinggalkan di blog ini. Sila semak komen masing-masing untuk membaca feedback dari saya. Kepada semua yang telah memberikan komen, jutaan terima kasih saya ucapkan. Teruskan memberi komen dan berkomunikasi dengan kami. Semoga blog ini akan menjadi lebih meriah dan bermanfaat untuk semua…Arigatoo!…muaahhhs :)

Setelah saya menghantar email kepada pembaca setia blog pakarhowto ini 2 hari lepas menceritakan bahawa saya sedang ‘sakit’ (batuk2 yang tidak molek2), saya telah menerima banyak sekali balasan email sehingga tidak termampu lagi saya untuk membalas setiap email yang dikirimkan.

Sesungguhnya saya amat terharu atas keprihatinan dan sikap ambil berat yang ditunjukkan oleh pembaca blog ini kepada saya. Saya betul2 tidak menyangka kalian semua akan membalas email hamba ini. Saya betul2 amat terharu dan berbangga kerana mendapat pembaca dan ‘rakan cyber?’ yang baik2 belaka serta sangat prihatin seperti kalian semua.

Saya ucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua (antaranya NIK…AMIN…HISMA…FIZAN…AZURA….ABG SYG…SUSIE…DAIMASARA…DLL)  yang telah membalas email saya dan memberikan nasihat/petua yang boleh saya amalkan bagi mengurangkan batuk2 yang saya alami ini.

Berikut ini saya kongsikan dengan anda semua antara beberapa email yang saya terima berkenaan dengan ‘petua untuk hilangkan/kurangkan batuk’…

  • Kandungan email daripada AZURA MISRA

Batuk lagi ye…. dlu saya pun penah batuk lama…kat setahun… gi specialist doct ckp xde ape2…takut jugak tibi kan… cume dia kata alergik pada habuk,makanan cm kacang…kena pantang jgk la…jgn mkn benda minyak sgt…tp skrang klu kena air cond or sejuk sgt batuk jgk…nk kata lelah x pulak… xtau la… mcm ada kuar kahak tp skit je n agak pejal cam sumi 2…tp en.pakar howto banyakkan la minum air swam… doa smg cpt sembuh…amin……

——————

  • Kandungan email daripada FIZAN FAUZIE

Mcm mane dgn saudara? Adakah masih batuk2 lagi? Saya ade satu petua bagaimana mahu hilangkan batuk,saya sarankan saudara cuba dahulu berkesan atau tidak…Mlm nanti,saudara ambil nasi n then mskkn dlm segelas air masak..Jgn minum dahulu,sebaliknya embunkn semalaman..Pagi esok bila saudara bgn dr tidur,minumlah air nasi tersebut..InsyaAllah ia berkesan mhilangkan batuk..
Cubalah ye..

——————

  • Kandungan email daripada Lef.Kolonel (B) Ahmad Sabri

Saya alhamdulillah sihat dan saya nak bagi petua untuk batuk yang saudara hadapi.
Saudara dapatkan madu lebah original sesudu teh dan dicampurkan dengan
perahan limau nipis lalu di minum
.insyaallah mujarab..
Amalkan selalu..

——————

  • Kandungan email daripada HISMA

wakumslam salam hormat
Waras alhmdllh….sihat2 sj…Batuk yg lama x baik2 cuba mkn madu lebah 1 sudu setiap mlam sblm tido dan berselawat sblm mkn…itu petua mak saya kata lah insyallh dgn izinnya akak sembuh…Ujian Allh yang bermcm dugaan sbg hmbnya kita redha atas segala ujianya..

——————

  • Kandungan email daripada AMIN

Alhamdulillaah, khabar baik. Yaa, bagus tips terbaru tu. OK nanti saya lawat Topik tu dan tinggalkan komen.

Berkenaan batuk2 tu, hmmm……. Saya ada pertanyaan untuk dapatkan kepastian. Adakah batuk2 abg Syuk tu adalah merupakan batuk2 biasa, atau batuk2 kering yang buat tekak & kerongkong rasa pedih, atau dari jenis batuk2 yang berkahak atau bergelema?

Kalau batuk2 biasa, selalunya kalau cara tradisi kaum nusantara kita, ialah amalkan meminum air asam jawa, dalam keadaan suhu panas2 suam. Insya’ Allah mujarab.

Kalau batuk2 kering yang memedihkan tekak & kerongkong, saya tak tau bagaimana cara nak melegakannya. Yang saya tahu, rasanya elok kalau kita makan/hisap ubat sakit kerongkong Strepsils, yang selalu dok adevertise di media (TV, Radio, Surat Khabar dll).

Kalau batuk2 yang dari jenis berkahak/bergelema, tidak kiralah samada di tahap awal (putih), pertengahan (kuning) & kritikal (hijau), maka ketahuilah, bahawa sesungguhnya antara salah satu penawar & pencegah PALING MUSTAJAB bagi kategori batuk dari jenis ini ialah KISMIS.

Saya juga telah mengalami banyak perubahan yang amat ketara baru-baru ini, setelah mula menjadikan amalan memakan kismis minima 21 biji setiap hari. Sebelum ini, saya sering tercari-cari vitamin2 & food supplement yang sangat beneficial untuk kesihatan tubuh badan. Tapi Tiada satu pun dari semua jenis kebanyakan supplement yang pernah saya makan, sehebat & setanding KISMIS.

Saya ada masalah resdung sejak sekian lama. Dan dalam masa tidak sampai 2 minggu, saya mengamalkan makan KISMIS 21 biji sehari, saya berani katakan, bahawa resdung saya telah sangat banyak berkurangan dari sebelumnya. Saya dulu lagi kritikal, batuk berkahak tahap hijau, hidung berhingus & berair dan sering tersumbat/blocking, nafas pendek, tak dalam, lemah badan & mudah letih serta mengantuk.

Tetapi kini Masya’ ALLAH, ALHAMDULILLAAH, ALLAAHU AKBAR!

Hanya ALLAH SWT sahaja yang MAHA MENGETAHUI, bahawa betapa BERSYUKURnya GEMBIRAnya & BAHAGIAnya saya ke hadrat Ilahi. Nafas lebih dalam, hidung almost totally clear, sudah banyak kurang berkahak, mata lebih cerah, badan rasa lebih cergas, fit, bertenaga & kuat, jauh berlebih-lebihan dari sebelumnya. Belum pernah saya rasakan badan saya sebegini sihat & cergas.

* Tentang KISMIS
Ada dikatakan bahawa “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”. “Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”. Imam Ali pula pernah berkata: “Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”. “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa”. Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa.

Sekian, semoga dapat sikit panduan.

p/s- Saya sengaja  tidak mengubah kandungan email yang dihantar bagi mengekalkan keaslian dan keunikan gaya bahasa penulisnya.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

15 Comments to “Petua Kurangkan Batuk”


  1. sesungguhnya makanan yang telah disebut dalam islam sememangnya berkhasiat…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    1
  2. aku x pernah buat lg….yang aku th member aku ckp makan aiskrim 1 mangkuk besar…insyaallah kurang batuknya…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 3

    [Balas Di Sini]

    2
  3. amalkan minum madu pada awal pagi ,jangan lupa baca Bismillah dan doa shifaa. Minum air kosong banyak, sekurang-kurangnya 8 botol mineral saiz 500ml dan tidur mesti cukup.disamping tu ingat Allah beri kita sakit dan Allah beri kita sembuh


    Latipah…

    terima kasih banyak atas komen dan petua yang diajar.
    air memang saya banyak minum.
    cuma madu tu jer susah nak dapat stock madu asli…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. salam.. en pakarhowto,

    macamane nk kenalpasti madu asli atau x? ada tips x?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    eida Reply:

    @bloss,
    salam..
    cuba campurkan madu tu dgn telur ayam mentah..klo telur tu masak..maka asli la madu tu..klo xde perubahan..paham2 je la..mesti madu tu dh diproses… tp telur tu xla msak mcm kite rebus..lebih kurang mcm telur sparuh masak..berubah dr keadaan asal..
    selamat mencuba..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. salam.. org kate klo nk tau madu tu asli ke x… cuba campurkan dgn telur ayam mentah.. klo telur tu masak… makna nye..asli la madu tu.. klo telur tu mcm tu jugak rupa nye…xori la tu..
    tp telur tu xla msak betul2 mcm kite masak atas api.. tp jd mcm telur msak separuh…lebih kurang gtu la.. slamat mencuba..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. kat mne blh cri madu asli ye???

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    joey Reply:

    Kat sarang lebah…….
    Memang asli!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 2

    [Balas Di Sini]

    6
  7. salam.
    terima kasih atas info yg cukup bagus.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. alhamdulillah..terjumpa info2 yang cukup bagus disini…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. alhamdullilah..mendapt 1 info bagus utk famili…insyaallah akn mencube..tk

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. sye batuk da lbh seminggu. xbek2 risau sye.mslhnyer sye ade asthma.jumpe doc2 bg ubt jew.hurm..mslhnyer btuk 2 sakit sgt pai kepale begegar dada ni skt guk.aritu sampai perot kejang…sye xtaw nk wat pe.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. Kalau batuk tak berenti, cuba hisap cengkih. Saya dah cuba, nampaknay menjadi

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11
  12. Salam… bagaimana untuk menghilangkan kahak pada bayi yg berusia 5 bulan?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    dawi Reply:

    @Munira, cuba sapu child. vaporbalm kat dada dan halkum baby…jngan banyak nnt panas..insyallah kurang laaa skit.( kt farmasi ade jual)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    12


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11