Petua Elak Resdung

Share

Seorang kawan saya, Saudara Fakrul Nizam meminta membuat 1 post berkenaan dengan “Resdung“. Jadi untuk tidak mengecewakannya, saya cari la maklumat tentang resdung dan buatkan 1 posting di sini. Semoga ianya memenuhi hasrat ko, Fakrul! hehe

Apa tanda anda menghadapi masalah Resdung?

  • hidung anda sering berhingus
  • berkahak
  • hidung gatal-gatal
  • kerap bersin (terutamanya pada waktu pagi)
  • nafas berbau
  • mata yang selalu gatal & berair
  • tidur berdengkur yang kronik
  • tidak sedap badan
  • letih dan berasa sakit kepala pada waktu pagi

Selain Resdung, apakah ada nama lain? Nama saintifik?
Nama saintifik resdung ialah SINUSITIS!
Hmmm…sedap gak namanya kan? :)

Adakah Resdung boleh dirawat?
Jawapannya ialah YA, BOLEH DIRAWAT. Lebih elok, kalau anda dapat mengesan penyakit resdung ni di peringkat awal. Maka lebih mudah untuk merawatinya.

Apakah punca yang menyebabkan Resdung?
Resdung disebabkan oleh alahan terhadap ;

  • habuk
  • pepijat
  • kutu
  • makanan tertentu

Apakah sumber alahan yang biasa dihadapi oleh penghidap Resdung?
Menurut pakar, sebanyak 90 peratus daripada alahan disebabkan oleh ;

  • selimut
  • bantal
  • tilam
  • binatang peliharaan
  • bedak herba
  • ubat-ubatan
  • buah-buahan seperti nanas, epal, tomato, badam dan lain-lain.

Apa risiko nya kalau Resdung tidak dirawat?
Kalau ia melarat dan teruk, penghidap Resdung mudah untuk menghidapi penyakit yang lebih serius seperti ;

  • penyakit TB
  • kanser
  • jangkitan kulat, virus dan bakteria
  • memberi kesan kepada telinga (boleh menjadi pekak)
  • memberikan kesan buruk (komplikasi) pada otak
  • merosakkan penglihatan (boleh menjadi buta)

Adakah Resdung berjangkit pada orang lain melalui bersin ?
TIDAK, ia tidak berjangkit.

Ada tak petua atau tips untuk mengelak daripada menghidap Resdung?
Yaaa, memang ada. Cuba amalkan petua di bawah ini ;

  • Elakkan membela binatang berbulu dalam rumah seperti kucing, arnab dan anjing.
  • Elakkan menggunakan kain selimut yang dibuat daripada bulu binatang, sebaliknya, gunakan selimut yang diperbuat daripada bahan-bahan sintetik (tiruan).
  • Elakkan menggunakan tilam dan bantal yang dibuat daripada bulu binatang.
  • Selalu basuh sarung tilam/bantal dengan air panas untuk membunuh pijat/serangga dan membuang habuk sekurang-kurangnya dua kali seminggu.
  • Gunakan pembersih hampa gas yang baik dan mempunyai penapis yang baik.
  • Kurangkan penggunaan permaidani dan set sofa yang dibuat daripada barang-barang kain atau bulu.
  • Berhati-hari bagi pengguna katil di tingkat bawah kerana anda akan menyedut segala habuk dari tilam di atas.
  • Selalu basuh barang permainan yang lembut.
  • Simpan pakaian di dalam almari yang tertutup.
  • Elakkan penggunaan tirai langsir yang berat dan banyak kain. Selalu cuci kalau menggunakan penapis nyamuk pada tingkap.
  • Gunakan kain yang lembap untuk mengelap barangan alat perkakas rumah.
  • Amalkan menggunakan penutup hidung semasa mengemas rumah/perabot.
  • Elakkan memakan makanan yang ada alah padanya.

Ada tak ubat mujarab bagi resdung?
Ubat memang banyak tapi mujarab ke tak tu, tak tau lah. Kena cuba sendiri.
Salah satu ubat yang dikatakan mujarab ialah MINYAK KELAPA DARA!

* Sila baca testimoni penghidap Resdung kronik selepas guna minyak kelapa dara di sini* (3984)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

62 thoughts on “Petua Elak Resdung

  1. terima kasih untuk info ni. sya memang ada masalah resdung. lama dah. mcm2 ubat dan rawatan dah cuba tapi belum lagi sembuh, tapi ada lebih baik sebelum mendptkan rawatan dulu. kebetulan pula saya belum pernah cuba lagi minyak kelapa dara…lepas ni blh buat testimoni..hehe

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @jiam, cubalah sahabat mana tahu ia berkesan pada sahabat. sekadar mencuba tak salahkan :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. ermmm…banyak info yg baik nie…tp aku jer yg dok sibuk praktikkan tp cik abg nie tak makan saman tul…geram tul la!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @sue,
    bab makan memnag mudah sangat kita terpengaruh nak2 jika makanan tu kita suka. tapi bila dah terkena mmg tak tahan rasa hidungnye..

    jika blh elakkan makanan sperti udang sb dia blh buatkan kita brsa terpersin dan hdung berair sentiasa

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  3. Jiam…

    saya takde resdung, jadi saya tak tau berkesan ke tak
    minyak kelapa dara ni.
    tapi menurut beberapa kenalan, diorang kata
    memang ada kesan.
    cubalah.

    Sue…
    sabor jer lah.
    Abang aji tu memang liat sikit.
    tapi takpe, dia ada berubat cara lain kan?
    Scan & tenaga dalam….lagi POWER tu!! :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @PakarHowTo, ya bgtulah harapnnya, semoga saranan kami akan baik utk yang lain.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  4. Hi..Saya memang ada masalah resdung sejak 12 tahun yg lepas..mcm2 dah petua & rawatan saya cuba tp lum ada yg mujarab.. saya harap dgn menyertai ruangan ini saya dpt pelbagai tips & pengalaman dari orang2 yg senasib dgn saya.sekiranya ada petua tradional lain..diharap dpt dimuatkan diruangan ini..TQ…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    perawatresdungjalanan Reply:

    @clare,
    clare,
    memerangi resdung memang amat mencabar,
    setiap orang mempunyai paras resdung yang berbeza.
    untuk langkah pertama kenal pasti dan catat apakahkan simtom resdung yang selalu menggangu anda. kemudian anda boleh layari site saya dan post pertanyaan.mudah-mudahan dapat membantu.

    perawatresdungjalanan’s last blog post..Tetamu dari Sri Lanka

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @perawatresdungjalanan,
    Terima kasih atas komen yang diberikan.

    Haaa saper ada masalah resdung,
    boleh la tanya pada encik ‘perawatresdungjalana’ ni…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    najihah Reply:

    resdung yang saya hidapi menyebabkan jerawat kuar xputus2….ape ubatnya ek..dh pakai n makan mcm2 jenis ubat…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    Ina Seri Impian Reply:

    @clare,
    Resdung adalah seperti api dalam sekam. Kadangkala orang tidak perasan yang ianya ada resdung. Apabila peringkat mudharat barulah ianya tersedar apabila makan itu tak boleh makan ini tak boleh. Sebenarnya ianya terjadi adalah dari pemakanan yg kita makan. Benarlah 100% sabda Rasulullah SAW segala penyakit itu punca dari perut. Justeru itu elakan memakan ikan sardin tin @ tuna walaupun sedikit yg terdapat dlm karipap kerana ia seolah-olah seperti kita memberi baja padanya. Selain dari itu ikan pekasam, ikan tenggiri masam masin, gelama masam masin. Sotong dan udang masih dibawahnya. Senang utk ingat jangan makan ‘ikan peram’. Sekian utk maklumat yang dapat dikongsi. INASERI IMPIAN ENT adalah pusat rawatan resdung yg anda boleh hubungi 0135286897. http://www.produkresdung.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  5. yer la sgt tenaga dalaman nyer tu :p

    ehh…ko ngan raihan biler nak jalan ke umah kami…ke nak tunggu aku “meletop” 2nd baby nie dulu baru nak sampai :D

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  6. Clare…

    Cuba baca testimonial penghidap resdung 20 thn tu…
    cubalah beli dan makan ubat yang disarankan tu.
    menurut kawan saya yang juga telah mengamalkan
    ubat tersebut, dia kata memang mujarab.
    selepas dia minum 2 botol, kini resdungnya menjadi
    semakin kurang dan hingga sekarang dia telah
    mengamalkan makan minyak kelapa dara+habbatus sauda
    seperti yang diberitahu…

    Sue…
    aku dah lama niat nak pi melawat rumah korang.
    tapi asyik tak jadi jer…
    ada jer benda yang menghalang…
    eh bila due date?

    korang pun mehla datang umah kami…
    tapi sblum datang, hello la dulu…
    takut2 takde kat rumah…

    kem salam kat abang aji yer…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    najihah Reply:

    mane nk cr minyak kelapa dara bio asli…sy kt melaka,xdk stokis ke yang jual produk tu..jerawat sy tumbuh kt muka,terlalu banyak…dh bertahun,xhlg2….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  7. yer ler tu…
    aku due bulan Jan nie…jangka dlm 20hb atau 21hb…
    tapi tak tau la kan kot yg 2nd nie nak kuar awal gak mcm kakak dia :D mintak2 ikut tarikh jangka la…sebab abah nyer Qanitah nie nak ke mekah awal bulan jan nie…

    kitaorg pun la nie dah jarang turun kl…almaklum la aku nie pun bukan larat sangat dah nak jalan dok dlm kete lama2 ngan kerenah si Qanitah yg makin aktif nie :P teringin gak nak ke umah korang sejak raya lepas…tp ngk la nanti camne ekk…kot sempat sebelum due…kalo tak lepas due la jawab nyer :D

    —> waaa….abang aji nak ke mekah?…bikin apa di sana?….ikut tok guru (TUAN) dia ker?…tareqat?…ker pi umrah?? kem salam kat dia yer….kalau anak ko kluar 25-Jan…sama la ngan tarikh lahir aku….hehe :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  8. anak saya berumur 6 tahun dia mengalami sinus problem atau allergik, adakah ubat untuk mengubatinya?sebab saya da tri berubat cara traditional selama setahun tapi xpulih lagi dan terpaksa pantang terlalu banyak makanan. Apakah cara yang sesuai untuk mengubati sakitnya.

    EMMA, ada pi jumpa doktor tak? kalau belum, saya rasa ada baiknya kalau EMMA dapat jumpa doktor dan dapatkan nasihat daripadanya… apa2pun, kalau nak mencuba juga, apa kata EMMA try untuk amalkan memakan MINYAK KEPALA DARA…kawan saya kata MINYAK KELAPA DARA sangat baik utk sinus…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  9. Saya da try ubat hosp. pakar dia da buat blood test n dapati anak saya allergik dengan dust mite dan syorkan saya bagi dia ubat selema dan ‘ zrytec’ untuk gatal tapi tak berkesan pun. Saya pergi cara perubatan india pula itu pun da 1tahun..still x ok juga. Minyak Kelapa Dara itu sesuai da untuk kanak2 6thn lagipun jenama apa yang sesuai dan bagaimana nak dapatkannya. Terima kasih kerana sudi menjawab tadi.

    emma…minta maaf kerana terlampau lambat reply…minyak kelapa dara adalah sesuai untuk semua peringakat umur…dari budak2 sampai yang dah berumur lanjut…tiada masalah insyaAllah….saya sarankan puan guna minyak kelapa dara keluara bio-asli….boleh cuba guna produk ‘minyak kelapa dara + habbatus sauda’….saya pun dah mengamalkan makan minyak kelapa dara habbatus sauda ni sejak 3 bulan lepas…alhamdulillah, memang terasa kesannya…

    nak tau lebih lanjut tentang produk2 bio asli… klik link di bawah ni…

    minyak
    kelapa dara bio asli

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @emma,
    Salam emma..
    terima kasih dengan perkongsian dan pengalaman anda disini kami amat menghargainya ;)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  10. saya ade petua la..sy try so far ok.ni pon doctor yg suggest.Resdung ni sebab rongga dlm hidung kita tersumbat..so menurut kata doktor ni..try amik viks(tak tau btul ke tak ejaan nyer) letak dlm air panas.Selubung kepala ngn towel ke.Lepas tu sedup wap tu pkai hidung slow2. Mcm buat facial la…tp lepas tu sure ok. Pastu satu lagi yg sy slalu amalkan..Pagi2 bgun tido masukkan air kt hidung selawat 3x..then hembus kuat2. Selamat mencuba…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @syahanee,
    hai, syahanee..
    thank you atas petua viks anda tu..sedikit sebanyak ia satu alternatif bagi mengurangkan keredaan penyakit resdung ni..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    perawatresdungjalanan Reply:

    @syahanee,

    cara wapkan hidung sambil menggunakan towel memang diamalkan di negara-negara maju seperti US.

    selain viks,saudara/saudari sekalian boleh juga mencuba gantikan dengan bahan berikut;

    1.Garam bukit
    2.Serbuk resdung
    3.Madu

    sekiranya tidak selesa menggunakan baldi, boleh dapatkan steamer khas utk muka dan hidung tak salah saya di watson/guardian.harga lebih kurang bawah rm40 shj.

    selamat mencuba

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  11. saya ada resdung dan dah jumpa pakar TNT tetapi masih xbaik2 jugak. apa kehe yop? sape ade petua nak hilangkan pijat kat umah saya banyak terutama celahx tilam. dah jemur, dah siram air panas dan macamx ada, tapi dok tang tu jugak

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @Kamaruzaman A Latiff AlHaj,
    As-salam Kamaruzaman A Latiff AlHaj..
    alahai pepijat ni susah sikit kalu dia dah banyak tilam..lebih-lebih lagi ditilam yang dah lama kita gunakan. Suri sarankan agar Kamaruzaman A Latiff AlHaj menukarkan tilam tersebut kepada tilam yang baru.
    bukan apa sebab kebanyakan pepijat nie amat suka pada kulit manusia..

    Kawasan kegemaran pijat ni selalunya duduknya di kawasan celah-celah tilam, bantal dan juga sofa. Ia hidup dengan menghisap darah manusia. Setelah digigit pijat, kita akan merasa gatal dan mengalami sedikit lebam di kawasan bekas yang digigit.

    jadi fikir-fikirkanlah..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  12. Ada satu web ni yg menawarkan pkhidmatan rawatan tradisional resdung. Sy pnah try produk ni n so far okey..rasa gatal-gatal mmg hilang.
    Mybe sbb resdung sy xkronik. Try tgok http://www.rawatanresdung.com. Mungkin bleh bantu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @ikin,
    salam ikin,
    terima kasih diatas maklumat yang anda berikan disini kerna ia amat bermakna buat kami dan pengunjung setia di blog ini ;)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  13. anda kenal pasti dahulu simtom yang dihadapi agar ikhtiar anda tepat kepada sasaran.

    kalau sudi boleh bertanya di blog saya.

    sebaiknya anda boleh ikhtiar luar dan dalam sekaligus.
    amalkan minum madu sebelum tidur juga memberi impak yang besar.
    kerana madu dapat menghasilkan antibiotik semulajadi menentang resdung.

    perawatresdungjalanan’s last blog post..Tetamu dari Sri Lanka

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @perawatresdungjalanan,
    terima kasih atas sedikit tips yang diperturunkan.
    memang benar,
    madu adalah raja segala ubat.
    insyaAllah pasti ada kesan kalau amal minum madu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  14. Mengenai penyakit resdung secara terperinci, termasuk cara bagaimana untuk atasinya dengan berkesan, boleh lawati website ini:

    firnena.com

    Termasuk juga cara untuk menghapuskan jerawat yang selalu dikait rapat dengan gejala resdung.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    zue Reply:

    symptom saya lak sakit kepala berlarutan dan x sedap badan around 7 thn la. dah try macam2…cam kronik kan..ada advise tak..saya berhajat benor utk kesembuhan yg total

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    perawatresdungjalanan Reply:

    @zue,
    mengikut pengalaman saya…

    Sakit kepala memang amat merbahaya sekiranya berpunca dari resdung.
    Sakit kepala berpunca daripada resdung bermula pada bahagian dahi(betul-betul pada kening) kemudian menjangkau di atas kepala.

    cadangan, zue carilah daun sirih/sabun berunsur sirih,ramas di dalam air kemudian lumurkan pada kepala.lilit towel dikepala(mcm pakai conditioner), duduk bawah kipas jangkamasa 10 ke 20 minit.(kurangkan dan rawat sakit kepala/migrain)

    harap dapat membantu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  15. sy menderita resdung lama dah 7thn. sakit bhgn mata,kepala, x sedap badan, sakit kepala. kalo ikut symptom cam kronik kan. dah p ent check 2thn lalu, sakit gak all the time..ada jawapan pd masala ni

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  16. aku rasa macam ade resdung tapi macammane nak mengelakkan daripada dapat benda ni?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    NURHALIZA Reply:

    adakah resdung ni terjadi daripada keturunan?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    perawatresdungjalanan Reply:

    @NURHALIZA,

    resdung tidak dapat diwarisi dan tidak dapat mewarisi.

    selalunya ramai org salah anggap berkenaan resdung asalnya dari keturunan.
    Masalah yang dihadapi mungkin ada kaita dengan penyakit Asma.
    Penyakit Asma memang boleh diturunkan kepada anak kecil.

    60%-80% orang menghidap asma mempunyai masalah resdung.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  17. mm..sbnrnya sy sendiri pun x tau samada ader resdung @ x…
    p kwn2 sy ckp..sy ader…mm…agaknye ader la kot…
    mmg alah sngt dengan habuk..
    selalu setiap pagi mesti bersin…
    sbb tu la kot kwan2 ckp sy ader resdung…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @Asma’,
    Page ! Asma..
    Sabrlah Asma..apapun Asma suri cadangkan agar anda segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan keteragan lanjut darinya..sebab dengan berjumpa doktorlah anda akan tahu apa punca sakit anda yang sebenarnya..
    Ingatlah cegahlah ia sebelum parah..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Marmad Reply:

    @Asma’,
    Kami bukan hanya nak mempromosikan sahaja, malah kami ingin membantu,
    Rokok Resdung kami bukanlah diperbuat daripada ramuan biasa tetapi kami telah membuat pelbagai ujikaji dan akhirnya kami telah menghasilkan Rokok Resdung yang berkualiti tinggi, lebih besar, lebih panjang dan asapnya lebih tebal.
    Rokok Resdung ini menjadi lebih berkesan kerana ‘ramuan rahsia-nya’.
    Anda akan berpuas hati dengan produk ini kerana kini kami telah memperbaharuinya dengan menggunakan bunggusan(kotak)

    Rokok Resdung kini;

    RM40 untuk 20 Btg.
    RM85 untuk 50 Btg.

    (termasuk kos pos)

    Dapatkan Rokok Resdung Herbal ini sekaran jika anda tidak mahu Resdung yang dialami anda merebak ke seluruh badan dan bertukar menjadi lebih serius sehinggakan ubat moden dari doktor pun tidak berkesan.
    Janganlah abaikan kesihatan anda kerana Resdung ini boleh bertukar menjadi penyakit kanser.

    dapatkan Rokok Resdung

    Kami telah menyediakan cara penggunaan rokok resdung ini,
    Sila lawati laman web Ersante.

    Semoga anda berjaya menangani masalah kesihatan anda! :-)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  18. saya pun ada resdung..tapi selepas mengamalkan minyak kelapa dara ada nampak kesan..tapi kena la amalkan berterusan baru la nampak perubahan.
    Bukan saja resdung tapi kalau ada ketumbuhan macam tairod & lifoma pun alhamdulillah berkesan. saya bukan saja-saja nak promosi tapi saya memang amalkan..lifoma saya memang doktor sahkan mengecil & hilang, tak jadi operate..syukur
    sekarang saya jadi dealer..boleh layari blog saya http://haris-bio.blogspot.com

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @azhar,
    SALAM..azhar
    Terima kasih dari kami diatas keikhlasan anda berkongsi pengalam anda disini..kami di pakarhowto amat menghargainya ;)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  19. hi sy ada masalah jerawat yg teruk,, hidung sy semakin membesar dan berbijik2..ada white head bnyk…apa patut sy lakukan ?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    perawatresdungjalanan Reply:

    @omey,
    Ada jerawat berpunca daripada resdung, dan adanya tiada kaitanlansung dengan resdung.

    omey ada cuba mendapatkan nasihat klik kulit..?
    sekiranya ingin info lagi bolehlah bertanyakan farmasi di tesco.

    antara pencuci muka yang disarankan ialah cetaphil(berbentuk cecair).
    sekiranya sesuai, omey senang nak dapatkannya dia kebanyakkan farmasi-farmasi seperti vitacare,guardian dan sebagainya.

    harap dapat membantu.
    saya ingin kongsikan pengalaman kawan saya.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    naldia Reply:

    @perawatresdungjalanan, saya pun teruk jerawat sebab resdung..masa muda kena jerawat besar n banyak lagi tu..tapi sekarang sudah nampak sembuh muka saya…banyak product yang mahal saya cuba,tapi mengecewakan…dah lah mahal…doktor pun saya pernah pergi..pusat rawatan kecantikan tu memang selalu aku pergi…ini tips yang saya guna,murah n berbaloi
    1.gunakan EKSINOL toner tu,lepas tu campurkan dengan antiobiotik yang dibeli dekat farmasi…antibiotik dia colour unggu n kuning…campurkan dalam eksinol dan pakai selalu toner tu…resdung disebabkan bakteria,kita semau maklum bakteria akan dapat dihapuskan dengan antibiotik.cuma sebab bukannya mahal pun eksinol yang 75mi turm3.60,campurkan 2 biji eksinol dua bijirm2.00 sahaja..berbaloi lah..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  20. Salam,
    Memang ramai yg dah ada peyakit resdung ni. Lagi2 bila dah tua, merebak ke seluruh bdn(mulalah nak gatal2 seluruh bdn smpai jadi KUDIS?)
    Fuhh, bahaya tu..
    Kalau ikutkan rawatan semulajadi berkesan, tapi tk lah blh menghapuskan..
    Sekarang ni biar aku dedahkan mcm mana nak HAPUSKAN resdung dan jerawat.
    Muka aku pun dah bertambah seri..sebab?
    Apa tips nya?
    Aku amalkan Rokok Resdung Herbal..tak caya? Masuk la laman ni;
    membasmi, menghilangkan dan menghapuskan Resdung dan Jerawat
    Selamat Mencuba!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  21. sy br je operation hidung,doktor ckp sinus…so slpas scan memang ada sinus.puncanya sy kahak berdarah,lepas tu br rujuk doktor pakar..kos nya agak tinggi hingga mencecah rm1527.00 sahaja.jadi adanya info ini.sy bolah mengamal tip2 yg diberi.sebelum ini sy tak tahu apa itu sinus?,sebab tu lah sy setuju wat operation..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @nizam, semoga keadaan sdahabat akan beransur pulih sedikit demi sedikit.

    terima kasih atas perkongsian anda disini.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  22. hye..sye xtaw sye ni ade resdung ke x..tp lately mata sye sll gatal2 n berair..n muka sye tbe2 naik jerawat yg trok..pastu mke pon sll gatal2..adekah ini simptom resdung?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @nana, berkemungkinan anda ada resdung.

    untuk pengetahuan sahabat semua orang ada resdung namun yang membezakannya sama ada organg tu terkena lebih teruk atau ada yang terkena resdung pada tahap2 yang biasa sahaja.

    sahabat cubalah penawar di atas di mana tahu sdkit syk kita telah mcuba dan berikhtiar atasnya

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  23. Saya baru terjumpa forum ini..Saya menghidap resdung yg suda lama dalam 10 tahun. Gejala bila resdung saya datang ialah hidung tersumbat, berair, bersin dan yg tidak tahannya kepala sakit dan demam naik. Saya akan mencuba petua yg di kongsi dan berharap ada yg sesuai

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  24. hye..sye xtaw sye ni ade resdung ke x..tp lately mata sye sll gatal2 n berair..n muka sye tbe2 naik jerawat yg trok..pastu mke pon sll gatal2..adekah ini simptom resdung?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    penawar resdung Reply:

    @Allergy and Immunology resources,

    Dari simpton anda hadapi, kemungkinan anda menghadapi masalah resdung, boleh check details dengan doktor atau pengamal herba.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  25. Hi – very great site you have established. I enjoyed reading this posting. I did want to write a remark to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet. I used to be a graphic designer, now I am a copy editor in chief for a merchandising firm. I have always enjoyed playing with computing machines and am attempting to learn code in my free time (which there is never enough of lol).

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  26. This is third chance that I am scanning anything about developing blogs with the method. It appears that you are highly expert blogger. Your post is an wonderful example of why I continue coming back to read your good quality content that is always updated.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  27. Can I just say what a reduction to seek out someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know how one can carry an issue to light and make it important. Extra folks need to learn this and understand this side of the story. I cant imagine youre no more in style because you definitely have the gift.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  28. tanda2 salah satu resdung,bersin di waktu pagi?
    betul lah tu ya?sbb saya klu pagi2 asyik bersin je,kadang
    sampai x leh nak tahan,pas tu klu mengmas bersinnya dari
    pagi sampai ke malam,memang x tahan,kat rumah ni mesti ada
    bedak sejuk dan serbuk kayu manis,klu dah mula je tanda2 mcm
    tu,cepat2 saya guna bedak sejuk+ kulit kayu manis.
    insyaAllah…agak lega membantu jugak :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  29. Berdasarkan pengalaman sendiri, saya amalkan minum RajaBio Minyak Kelapa Dara 2 sudu besar setiap pagi selepas bangun tidur & waktu malam sebelum tidur. Minum seelok-eloknya waktu perut kosong. Pada peringkat awal selalu bersin. Kemudian satu malam bersin dan air hidung keluar tak berhentu. Sekarang alhamdulillah jauh lebih baik berbanding dahulu.
    Stokis RajaBio´s last blog post ..Menjelang Penang International Halal Expo & Conference 2012 (PIHEC 2012)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  30. saya telah mencuba ubat SUPER RESDONG.. alhamdulillah, tanda-tanda resdung macam bersin kerap kali dan gatal-gatal dimuka telah berkurangan.. maklumat lanjut tentang ubat ini cuba lihat di http://anti-sinusitis.blogspot.com/

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @affandi hussain,
    so, saper ade resdung tu, boleh la cuba ubat SUPER RESDONG tu yer.
    tak cuba tak tahu…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam