Petua buang angin dalam badan

Share

Salam semua. Saya minta maaf sebab dah lama juga tak update blog. Saya sebenarnya balik ke kampung isteri di Baling 3~4 hari ni. So, masuk hari ni dah lebih 4 hari tak online. Saya minta maaf banyak2 kepada mereka yang hantar email dan komen, sebab tak dapat nak balas email dan komen2 korang.

Mulai hari esok saya sibuk dengan pelbagai meeting pula. Nampaknya susah juga la nak update blog dan balas email/komen2 yang diberikan. Saya harap korang faham keadaan saya yang tersangatlah sibuk ini…huhu

Apa2pun, dalam post kali ini, saya nak kongsi 1 petua dengan anda. Petua ni saya dapat hasil daripada pembacaan saya semasa berada di kampung isteri hujung minggu lalu.

Petuanya ialah petua bagaimana untuk mengurangkan masalah angin dalam badan. Petua ini bersumberkan daripada kata-kata Saidina Ali Bin Abi Tholib karramallahuwajhah. Saidina Ali berkata ;

Apabila anda hendak makan epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan epal tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh ANGIN akan lenyap.

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan

Haaa, mudah saja petua Saidini Ali ni kan. Apa yang perlu anda buat ialah,

  1. Cium atau hidu lah bau epal.
  2. Kemudian, makanlah epal tersebut.

* Pastikan anda hidu atau cium dulu bau epal sebelum makan. Itulah petua yang diajarkan oleh Saidina Ali karramallahu wajhah.

Ada saper2 pernah amal petua ini? Kongsikanlah pengalaman anda.

Sekian. (2480)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

37 thoughts on “Petua buang angin dalam badan

  1. Salam Isnin.

    Another good food to consume untuk hasrat pelepasan jurusan ‘Angin’, samada di ruang/lubang bahagian down backside berhampiran besi kersani, mahu pun di bahagian up frontside berdekatan buah nyawa lelaki (halkum), yakni mulut… adalah

    Halia & Bawang Putih.

    Sekian, Selamat Melepaskan Jurusan-Jurusan ‘Angin’ Kalian, kehkehkeh.

    Salam Zahir+Batin.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. Pingback: Macam mana buang angin dalam badan? | peleting {dot} com

  3. dah makan , jagn pulak buang kulit epal, tu antara bahagian terbaik epal

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    azura Reply:

    @radiance,

    mmg la..tp yg sye thu skang ni byak epal yg celup ngn lilin utk tahan lame. kalo nk thu, try kikis kt kulit epal tu ngn pisau tajam. saye pn da x brani nk mkn epal kalo x kupas kulit skang ni..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  4. yg saya faham bukan epal saja kan? syaidina ali cakap kalan nak makan epal kena cium dulu ,kemudian baru makan… maknanya adakah dia tujukan kepada semua jenis buah-buahan? teknik memaknnya mesti kena cium dulu baru makan utk elakkan angin!!!???

    utk elakkan angin, juga dinasihatkan agar memakan buah-buahan dulu 15-30 min sebelum makan nasi. dan jangan sesekali meminum air selepas memakan buah-buahan selama 30 min.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  5. cr mudah utk buang lilin pd epal yg br dibeli:

    rendam/gosok dgn garam epal tu kemudian bilas dgn air bersih.
    baru bole HIDU+MAKAN = ANGIN HILANG

    (,”)/

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  6. sy kalau mkn sesuatu msti sy hidu dlu…dah mmg jadi tabiat dr kecik…adik sy sorg pun cam 2gak…pernah jg tbaca dlu tp entah buku agama ape dah lupa la sbb lama sgt…kat buku 2 kata rasullullah suka mghidu mknn sblum mkn utk mengambil berkat n cara tuk kenyang jg…tgk jer pakar2 mskn klu dah hidu bauan mskn 2 pun dorg dah kenyang jg…hehehe…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  7. saya nak cuba…dah dua hari saya sakit sebab angin banyak dalam perut…jap lagi nak pegi ceri epal lah….hidu dulu baru makan…..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    me Reply:

    @shila,
    banyak angin dalam bdn ni..kembung perut sakit kepala..warrrggghhh

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam