Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Petua buang angin dalam badan

July 21, 2009 By: PakarHowTo Category: Petua

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Salam semua. Saya minta maaf sebab dah lama juga tak update blog. Saya sebenarnya balik ke kampung isteri di Baling 3~4 hari ni. So, masuk hari ni dah lebih 4 hari tak online. Saya minta maaf banyak2 kepada mereka yang hantar email dan komen, sebab tak dapat nak balas email dan komen2 korang.

Mulai hari esok saya sibuk dengan pelbagai meeting pula. Nampaknya susah juga la nak update blog dan balas email/komen2 yang diberikan. Saya harap korang faham keadaan saya yang tersangatlah sibuk ini…huhu

Apa2pun, dalam post kali ini, saya nak kongsi 1 petua dengan anda. Petua ni saya dapat hasil daripada pembacaan saya semasa berada di kampung isteri hujung minggu lalu.

Petuanya ialah petua bagaimana untuk mengurangkan masalah angin dalam badan. Petua ini bersumberkan daripada kata-kata Saidina Ali Bin Abi Tholib karramallahuwajhah. Saidina Ali berkata ;

Apabila anda hendak makan epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan epal tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh ANGIN akan lenyap.

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan

Haaa, mudah saja petua Saidini Ali ni kan. Apa yang perlu anda buat ialah,

  1. Cium atau hidu lah bau epal.
  2. Kemudian, makanlah epal tersebut.

* Pastikan anda hidu atau cium dulu bau epal sebelum makan. Itulah petua yang diajarkan oleh Saidina Ali karramallahu wajhah.

Ada saper2 pernah amal petua ini? Kongsikanlah pengalaman anda.

Sekian.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

36 Comments to “Petua buang angin dalam badan”


  1. sabarina says:

    saya akan cuba petua pakar itu insyaAllah…..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    1
  2. cuba..jangan tak cuba..

    azharsalleh7712’s last blog post..100 HARI , 11 HADIAH , 1 MALAYSIA

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. menarik gak petua nie…….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. kalau minum air epal, kena hidu juga ker

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    abu_nawas Reply:

    @BAGAK, Kalau dah minum.,.,.telan jer ler! kalu blum…bley lah!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. ayu_jbe says:

    macam tak percaya,tapi akan tetap mencuba…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. bukan pakar says:

    Ok…akan sy cuba n mudh2n brkesan…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. salam sebelum ni xpenah pun cium dulu kl makan epal….pas ni bt r…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. kamen rider says:

    wah! nda sangka plak epal ada khasiat mcm ni…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. mestilah cuba perut dah byk angin

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    shawm Reply:

    @zura, saya nak cubalah

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. Salam Isnin.

    Another good food to consume untuk hasrat pelepasan jurusan ‘Angin’, samada di ruang/lubang bahagian down backside berhampiran besi kersani, mahu pun di bahagian up frontside berdekatan buah nyawa lelaki (halkum), yakni mulut… adalah

    Halia & Bawang Putih.

    Sekian, Selamat Melepaskan Jurusan-Jurusan ‘Angin’ Kalian, kehkehkeh.

    Salam Zahir+Batin.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. AKU DAH SELALU BUAT. MEMANG BETUL. SUNGGUH. KADANG2 PELIK JUGAK KENAPA BANYAK ANGIN KELUAR SEBAB MAKAN EPAL. INI JAWAPANNYA RUPA-RUPANYA.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11
  12. Betul ke ni Lehan, nanti saya pun nak try gak. Kepada Admin, terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    12
  13. ooo…cmtu..selama ni mkn epal x pernah buat pun…
    huhuhu….
    6t sy praktik & share ngan kwn…
    bnyak betol angin dlm bdan dia tu…huhuhu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    13
  14. Thanks pakar…byk jugak kebaikan mkn buah epal ni yer… dpt buang angin…nak tmbh sikit..mkn epal hijau baik utk cuci darah dlm badan.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    14
  15. wow,never thought of that

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    15
  16. ..kne bau epal slalu aa cmniee,hehehe.. :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    16
  17. mia_lara says:

    waaa..
    xtau plak bau dan mkan epal jer blh buang angin dlm bdn
    kne buat stok bnyk2 epal kat rmh ni…(^_^)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    17
  18. apa pula petua elak angin badan

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    18
  19. ooo..leh amal 2
    slama ni xpernah buat sbb epal xde bau sngt,,lain la buah durian,,sllu jgk sya cium bau sblum mkan..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    19
  20. betul ke makan epal tu… leh buang angin,xkisah epal hijau atau epal merah?Insyaallah sy akan cuba petua ni.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    20
  21. radiance says:

    dah makan , jagn pulak buang kulit epal, tu antara bahagian terbaik epal

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    azura Reply:

    @radiance,

    mmg la..tp yg sye thu skang ni byak epal yg celup ngn lilin utk tahan lame. kalo nk thu, try kikis kt kulit epal tu ngn pisau tajam. saye pn da x brani nk mkn epal kalo x kupas kulit skang ni..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    21
  22. ermm.. yea ker… ingtkan nk buang angin pakai halia jerk.. pakai epal pon leh gak …. nk try la….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    22
  23. epal merah ke? hijau?
    nak tua gak tu!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    23
  24. yg saya faham bukan epal saja kan? syaidina ali cakap kalan nak makan epal kena cium dulu ,kemudian baru makan… maknanya adakah dia tujukan kepada semua jenis buah-buahan? teknik memaknnya mesti kena cium dulu baru makan utk elakkan angin!!!???

    utk elakkan angin, juga dinasihatkan agar memakan buah-buahan dulu 15-30 min sebelum makan nasi. dan jangan sesekali meminum air selepas memakan buah-buahan selama 30 min.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    24
  25. sya paham pon cam tu gak sani..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    25
  26. terima kasih. saya akan cuba

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    26
  27. tk saya akn cuba ats anak sy

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    27
  28. AkuWanitaBiasa says:

    cr mudah utk buang lilin pd epal yg br dibeli:

    rendam/gosok dgn garam epal tu kemudian bilas dgn air bersih.
    baru bole HIDU+MAKAN = ANGIN HILANG

    (,”)/

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    28
  29. epal merah ke ijau ke bsr ke kecil ke?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    29
  30. roschie says:

    sy kalau mkn sesuatu msti sy hidu dlu…dah mmg jadi tabiat dr kecik…adik sy sorg pun cam 2gak…pernah jg tbaca dlu tp entah buku agama ape dah lupa la sbb lama sgt…kat buku 2 kata rasullullah suka mghidu mknn sblum mkn utk mengambil berkat n cara tuk kenyang jg…tgk jer pakar2 mskn klu dah hidu bauan mskn 2 pun dorg dah kenyang jg…hehehe…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    30
  31. sebelum menjamah nikmat tubuh isteri, suami juga kena cium makam balqis isteri ke?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    31
  32. saya nak cuba…dah dua hari saya sakit sebab angin banyak dalam perut…jap lagi nak pegi ceri epal lah….hidu dulu baru makan…..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    me Reply:

    @shila,
    banyak angin dalam bdn ni..kembung perut sakit kepala..warrrggghhh

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    32

1 Trackbacks/Pingbacks

  1. Macam mana buang angin dalam badan? | peleting {dot} com 10 10 09

Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11