Panduan menghadapi masalah putus cinta

Share

Melupakan kekasih lama tidaklah semudah menghantar folder ke Recycle Bin delete begitu sahaja. Hubungan kasih sayang cinta mesra sewaktu ketika dahulu sukar untuk dilupakan terutama bagi kaum wanita. Cinta yang berkualiti dari lelaki memang susah nak dapat sama dengan yang baru dan perasaan terkenang-kenang dan merindu pedih dalam hati sering membuat diri kita tanpa sedar menggugur air mata. Berapa kerasnya hati kita, betapa brutalnya jiwa kita untuk menahan sebak jiwang rasa ia memerlukan ketahanan jiwa untuk sembuh secepat mungkin..Ah lupakan yang lama bina yang baru tak semudah dikata, jujurnya secebis perasaan sayang tentu ada.

Baiklah bagaimana agaknya kita mahu melupakan kekasih lama, bekas suami, bekas isteri, bekas tunang atau bekas kawan baik yang dulu kita cukup sayang..?

1. Menghapus kenangan bersama si dia
Setiap perkara yang dilakukan akan membuatkan kamu mengingatinya kembali. Singkirkan dia daripada lamunan dirimu dan simpan foto-foto kamu berdua mahupun hadiah-hadiah pemberiannya di satu tempat yang lebih jauh dari jangkauan dan pandangan mata. Jangan lupa padamkan nombor telefon bimbitnya daripada genggaman kamu. Termasuklah juga khidmat pesanan ringkas (SMS) dan pesanan suara darinya.

2. Jangan menyeksa diri
Bila ada benda-benda atau sesuatu yang tidak dapat disingkirkan dari ingatan, mahu tidak mahu akan membuat kamu teringat kembali kepadanya. Misalnya lagu kenangan anda berdua disiarkan kembali dicorong radio, jangan sampai membuat kamu tergilakannya kembali dan berasa sedih meratapi nasib yang menimpa. Ia kerana, hal itu tidak kena pada tempatnya.

3. Si dia punya pengganti
Apabila mengetahui si dia sudah mempunyai pengganti, sememangnya wajar untuk kamu melahirkan perasaan cemburu. Perlu disedari, kamu terpaksa merasakan bahagia yang dicari telah lepas dari genggaman si dia dan sudah tiba masanya untuk kamu melakukan perkara yang sama.

4. Berhenti membandingkan
Sikap kamu yang suka membanding dengan teman lain sepatutnya disingkirkan. Jangan sesekali membandingkan sikap, perangai, bentuk fizikal, saiz yang besar pada bekas suami, atau tingkah laku teman baru dengan bekas kekasih. Hal ini terjadi apabila kamu belum bersedia untuk menjalinkan hubungan bersama, kamu akan menggunakan pelbagai macam alasan. Itu cuma mainan perasaan.

5. Kehidupan berbeza
Kebiasaannya, kamu akan menghabiskan cuti hujung minggu bersama, tetapi kini anda terpaksa keseorangan. Bagaimana kita dapat menjalani hari tersebut tanpa seseorang di sisi? Sebenarnya perasaan cemas tersebut akan hilang dengan sendirinya. Kamu harus menyedari bahawa sememangnya sudah ditakdirkan kamu hidup bersendirian dan harus menikmati hujung minggu dengan sebaik-baiknya.

6. Ingat hal-hal yang buruk tentang dirinya
Pada umumnya, wanita cenderung mengingati setiap perkara yang dilakukan bekas kekasihnya. Untuk melupakannya, kamu harus mengingati setiap perkara buruk yang ada pada dirinya. Misalnya, dia seringkali mengutuk diri kamu, membandingkan penampilan kamu dengan rakan-rakan, mengeluarkan suara yang tinggi atau tiada ketepatan masa.

7. Rakan dan keluarga pendengar setia
Walaupun pelbagai langkah telah dilakukan untuk melupakan dirinya, namun ingatan terhadapnya sentiasa bermain difikiran. Luahkan masalah kamu itu kepada rakan-rakan dan belah keluarga rapat yang boleh dipercayai dan jangan sesekali menyimpannya di dalam hati. Takut nanti anda pula yang merana. Dengan cara sebegitu, ia sedikit sebanyak dapat menghilangkan kehadiran si dia dari fikiran kamu.

8. Cipta fantasi
Kita selalu memikirkan bahawa perpisahan itu tidak akan berlaku sekiranya pasangan memahami hati budi dan bertolak ansur. Masalahnya kini, kamu sudahpun memutuskan hubungan cinta dan tiada gunanya lagi untuk berbicara tentang diri si dia. Lebih baik kamu mencari pengganti dan ceritakan hal ini kepada teman-teman lain. Siapa tahu mereka mungkin mempunyai kenalan yang lagi bagus dari kekasih lama. Selalulah berfikir positif.


Baru-baru ini saya bekerjasama dengan sahabat saya,Saudara Zulfadli (seorang blogger dan usahawan internet sepenuh masa), telah menghasilkan sebuah pakej ebook mengenai PANDUAN CARA BAGAIMANA UNTUK MEMBINA BLOG SENDIRI. Pakej ini akan mengajar anda secara langkah demi langkah. Ia sangat mudah difahami dan sangat praktikal! Dulu pengetahuan saya tentang blog adalah ‘zero’. Tetapi kini saya telah mempunyai beberapa blog saya sendiri menggunakan hosting berbayar. Malah saya sekarang telah berjaya menjana duit sampingan melalui blog saya. Kepada anda yang masih belum memiliki blog, maka sukacitanya saya sarankan kepada anda untuk belajar mengenainya dan binalah blog anda sendiri sekarang. Klik banner di bawah ini untuk belajar buat blog dengan mudah. Dan dapatkan hadiah daripada saya ‘PENDRIVE 1GB SECARA PERCUMA’ sekarang! Klik banner di bawah ;

Belajar Buat Blog Sendiri Dengan Mudah!

(1722)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

285 thoughts on “Panduan menghadapi masalah putus cinta

  1. saya baru lepas break dgn gf sy..2 tahun lebih sy bersama dgn si dia…then ada satu masa nie dia mintak break dgn sy sbb mak dia tahu sy couple dgn dia..mak dia x suke..mak dia paksa putus kn relationship ktorg..saya x sangkup tgglkn dia..sbb 2 thun lebih tu sayalah tmpt dia luahkn perasaan ..luahkn mslh yg dia hdapi..tpi skrg hati sy rse sgt kosong..xde lg mesej fone yg bertalu2 masuk.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    atie Reply:

    @Yen,
    kita sama..cuma relationship sy mampu bertahan hampir setahun je.Saya baru putus dengan dia secara rasmi 14/2/2011..bru je ni..series mmg sakit giler.sekrang ni pun sy masih terkenang-kenang akan dia…padahal sy tahu yang dia da bahagia dengan orang lain.dia suka kan orang lain padahal relationship mereka belum pun menjangkau sebulan.Saya yang berada disisinya selama hampir setahun ini…tertiba bertukar peranan…saya dia anggap sebagai kawan karibnya sahaja?Series dia sering bagi saya harapan,dia sering bagi saya perasaan yang lain dari seorang kawan…..kemudian dia menidakkan perasaan tu?ya allah,luluh perasaan saya bila mendapatkn kepastian tentang relationship kami.Selama ini kehadiran saya sebagai peneman di kala dia sunyi dikala dia tidak gembira,dikala dia tidak tenang…..saya akan di hubungi..saya akan di sms…dia wat hidup saya bermakna…saya cuba memahami dirinya..namun kini saya keseorangan kembali.hati dan perasaan saya terkilan dan kosong..series sedih giler…tah bila la perasaan ini akan berlalu pergi….saya selalu down….mcmana saya ingin kembali menjadi diri saya yg dlu?huhuhuhu…. T_T

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    ana Reply:

    sya pun baru je putus cinta 20.2.2011 bru je putus sdih masih terasa lagi saya skrg tak tahu nak buat mcm mane slalu nya ada dia. rasa pelik masih mengharap dia coll atau msej ……tu pun dia ckp lagi kita boleh jdi kwn

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    upni Reply:

    @ana, sya pun bru jk ptus cinta,,rsanya skit sgt hti ni skg..tp sya mc brhrap smoga hbgn kmi pulih sprti dlu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    yan Reply:

    sy lagila bru je clash dgn dye 22/3 /2011 siap kantoi dye buat dgn pompuan lain…smpi skrg xleh lupa knangan dgn dia…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  2. saya bru je otw unuk putus.. tk tahan nk dengar kata2 makian dia.. almost everyday…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    liex Reply:

    baik putus je dr da kawen nnt hari2 maki pastu pukul lak

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  3. aq bru putus ngn awek aq..
    aq sedih sangt,die cinta perTama aq..
    aq xpasti sama ade aq dapat lupa kan die atau tidak..
    aq xthu kenape die mempermainkan aq..
    die cakap die sayangkan aq,tpi pada suatu hari aq terBaca msj kt HandPhone die dari jantan lain,siap sayng2 lagi..biLa aq tnyer die.
    die mengakU,die cintakan oRng tuh..
    aq sygkan die,die cinta perTama aq..
    kanape die buat aq mcm ni..
    mcm ner aq nak lupekan die..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    lemsu Reply:

    @Wan Ahmad,

    xyahla ko nak sedey..aku pun sama dengan ko..aku 6 tahun tunggu dia abis belajar..aku punyerla seronok bila dia kata nak balik….sebelum dia balik dia call aku, cakap dia dah ada orang lain. eeeemm apa jadi kat aku malasla nak share…dialah cinta pertama aku dan satu2nya kawan perempuan yg aku ada..
    harap dia heppi dengan pilihan dia tue..

    perempuan berlambak lagi…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    liex Reply:

    sokonh wan ahmad..lelaki pun berlambak lagi…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    ina Reply:

    @Wan Ahmad,

    bunga bukan seekor..kumbang bukan sekumtum….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  4. mmg sakit bila diri sebenarnya dah disingkirkan.. hari ni aku putus cinta.. tgh cari ketenangan surf tenet.. jiwa kacau lagi.. huk..huk

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    saleha Reply:

    @nurul, saya pn kecewa gak tpi la smpai tahap nak breakup,tapi persaan khtika ini sangat kliru kerana saya x paham akan sikap n perangai manusia nyg bernama lelaki…saya jgk sperti org lain yg pernh mrasa kecewa dan d sakiti.skrg saya delema akan perhubungan ini??

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    nabihah Reply:

    saya sayangkan dia.. sbb 2 saya btahan. dengan harapan dia akan berubah..
    tp.. nmpak gaya macam dia tkkan berubah..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    upnie Reply:

    @nabihah,doakn tuk dri’y k..and yg pling pntg sbr….insyallah dia akn diberi hdyh oleh allah s.w.t.,

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    princess heart Reply:

    @nabihah, smalah kte.. sbb tllu sygkn dy sya sggup pthnkan lg hbngan wlupn ati nie msh lge skt dgn per yg dy dh wt kt blkg sya…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    raifah Reply:

    @nurul, lau ko tak piyet, pe kata bace yasin… doa kn ktenangan n kekuatan stiasa jd milik ko…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  5. saya sayangkan dia.. sbb 2 saya btahan dengan harapan dia akan berubah..
    tp..nmpk gaya dia tkkan berubah..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    raifah Reply:

    @nabihah, tapi lau ko nk terus bharap dia brubah , ko kne bdoa moge ALLAH mberi kekuatan kt ko gak… jan cpt give up, tapi jan lupe y tiap pe y blaku tu ade sbb nye…. lau dia brubah, alhamdulillah, tapi lau tak… ko kne terima k

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  6. sy skg tgh tertekan sgt2..minggu dpn final exam tp arini sy dh clash dgn org yg sy btol2 cintakan die..4tahun sy bersame die, mmg byk kali dh sy bg die peluang tp die xpnh berubah..die curang..dulu sy terima die balik sbb sy ingtkn die btol2 dh tinggalkn pompuan tu..tp arini sy dpt taw die still ngn pompuan tu..pompuan tu die br je knl tp sy ni dh 4tahun ngn die..sume family n sedare mare dh knl baek..sy ari2 nangis sb ingtkn die n xleh luap..sakit ati sgt2..sy pon xphm nape pompuan tu still nk kt die pdhl sy ni dh lame ngn die..sy skg tgh nk cari ketennagan..die ckp die nk kawen ngn sy tp die still ngn pompuan tu..ntah2 die pon ade pompuan laen lg yg sy xtaw..tlg sy, sy tertekan sgt2..mmg sy nyk menderita selame ngn die..skg sy cuma perlukn care2 nk lupakn die…terlalu byk kngn..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    raifah Reply:

    @annyss, da tahu dia gtu, nk twoskn wt pe? tapi lau tak bley nk lupe kt dia, terima je lah dia jd jodoh ko… tapi jangan lak ko igt dia akn berubah pas tawen…. cume perlu bsedia utk merasa sedih y lebih dasyat ag k… moge ko kuat~

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  7. sy skg tgh tertekan sgt2..minggu dpn final exam tp arini sy dh clash dgn org yg sy btol2 cintakan die..4tahun sy bersame die, mmg byk kali dh sy bg die peluang tp die xpnh berubah..die curang..dulu sy terima die balik sbb sy ingtkn die btol2 dh tinggalkn pompuan tu..tp arini sy dpt taw die still ngn pompuan tu..pompuan tu die br je knl tp sy ni dh 4tahun ngn die..sume family n sedare mare dh knl baek..sy ari2 nangis sb ingtkn die n xleh luap..sakit ati sgt2..sy pon xphm nape pompuan tu still nk kt die pdhl sy ni dh lame ngn die..sy skg tgh nk cari ketennagan..die ckp die nk kawen ngn sy tp die still ngn pompuan tu..ntah2 die pon ade pompuan laen lg yg sy xtaw..tlg sy, sy tertekan sgt2..mmg sy byk menderita selame ngn die..bahagia pon bykskg sy cuma perlukn care2 nk lupakn die…terlalu byk kngn..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  8. ak br putus cinta..hidpku terumabg ambing..smpaikan ak snggp meryu kt die jgn tinglkn ak..ak xsngka 3taun kenl,die bley mitk kebenran utk kawen pmpuan lain..memndagkn ak bljar lg..3taun kmi bercinta..ape salah ak..kecwa cgt ble die ckp ak xder mase dpn..padhl ak bakl acctnt..a..npe die buat cm nie..ak sllu berdoa..ya ALLAH ak tidk rela lihat die bhgia gn pempuan lain..ak tidak rela die gmbira atas perbuatn nya terhadpku..ak memhon pada Mu ya ALLAH..aku tidk mahu mereka bhgia buat selmanyer…tolong la ak Ya ALLAH..
    TOLONG LA HMBAMU INI..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    raifah Reply:

    @miz are, doa y tak baek… xkn d makbulkan.. lau dia aggap ko bharga, dia takkn tggalkn ko…. sdey2 gak, tapi jang la jd bodoh! ALLAH lg tahu sape y tbaek utk ko….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  9. aq rsa down sgt skrg ni..aq xtaw nk wt pa..aq syg sgt kat dia,,aq xkn prnh lupakan dia smpi bila2..dia cinta prtma dan trakhir aq.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    raifah Reply:

    @upni, ble ko kata dia centa ptama dn terakhirutk ko, mcm ko nk tidakkn kuasaNYA pulak. mgkn ko tak niat gtu,, tapi ko hamba ALLAH.. cinta pd NYA ptot mlebihi cinta pd y len….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  10. saya pown br lepas break dgn awek saya…padahal 14/4 ni adalah ulang taun ktowg yg ke 2…xsempat ktowg nk sambut,ktowg terpaksa break…ktowg break bkn sbb sape2 curang,tp sebab da ader org yg dtg meminang dier n parent dier setuju…ktowg terpaksa berpisah walaupun same2 syg…sedih sangat2…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    raifah Reply:

    @am, ko lambat sgt nak pinang dia ke? sabar k…da mukan jodoh ko la tu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    am Reply:

    @raifah,
    herm,org yg masuk meminang dier to org berada…klu nk ikotkan,mmg family dier taw ktowg kapel…tp harta da merajai segalanya,nk wat caner kan…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    princess heart Reply:

    @am, sbor je la.. rmai lge yg sdg mnntikan khadran cnta sjti dri awk 2…. byk2 bdoa

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    nasylo Reply:

    @am, sama juga ngn saya..sblom ni sy dtg bawa ibu sy..jd sy dan ibu sya dpt bertemu ibu saudara ibunya sampaikan pesanan..mrk ltk harga 10ribu..mklum pd masa thun 2008..jadi amek kptusan kmpul duit..tba2 si dia menghlankn diri..kol tak ada..bertnya pd ibunya katanya kerja…thun 2010 jumpa dia..mntk no tel..dia tipu..sy jumpa smula dpt no baru..tanya katanya belajar di UNITAR,,tetapi 2 3blan selepas tu dh abes ada praktikal di taiping seminggu…balik ke sini kerja keda besi sbg kerani..layan…lelama rupanya saya ditipu tetang cinta..xjujur bygkanlah kalau snggup menipu demi nak berdating dgn lelaki lain…barang2 n uit dia sapu..tahu-tahu 4.6.2011 nk bertunag ngn pilihan orang tua..cehhhh

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  11. alhamdulillah..kini sya bhgia brsama dia kmbli..sya prcya pada yg nma’y tkdir allah s.w.t…sya brsyukur sgt2..thanks pda kwn2 yg mmbri nsht kpda sya..smoga allah merahmati hdup kmu smua,,amin…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  12. saya dh putus tunang (sy yg putuskan sebb dier curang), saya dah cuba lupakan dia..tak contact and tak msg..tapi baru2 ni kami bertemu semula sebab ader hal yg nak diselesaikan..hrmm.kami bergayut malm tadi meluahkan rasa hati..aku dapt rasa masih ader syg diantara kami.. tapi kini hanya aku saja yg seolah2 nak cuba rapat kembali..takder apa2 yg dia cuba lakukan untuk kembali semula ..aku rindu dia… skung aper yg aku rasa..aku perlu lupakan dier tapi ikut hati aku perlu cuba tuk dapatkan dia semula..tapi yg nyata aku yg putus kan hubungan ni dulu.. akurasa bodoh.. tapi ntah napa aku rasa kuat sgt perasaan ni untuk bersama dia semula..patut ker?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  13. walaupun dia xpenah nk menghargai aku…
    tapi nape susah ak nk melupakan dia…
    aku akui cinta aku just bertepuk sebelah tangan, tapi nape susah nk lupakan walaupun dah berjauhan tapi still teringatkan si dia…aduh!!!
    seksanya….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  14. dah setahun lebey ak putus ngan dye..tapi ak masih xbley lupakan dye..ak dah bnyak sabar ngan dye selama ni(masa kapel)..termsuk rela dye ade pompuan laen kat blkg ak..sebab ak taw dye sygkn ak..sebab cinta mata ak jadi buta..till now ak xbley accept owng laen..coz masih syg kat dye n kenangan bersama dulu sgt susah untuk di lupakan..hmpir setiap ruang hidupku..kenangan itu ade..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  15. saya pon sama.. 28/06/2011 adalah hari yg paling sedih buat diri sy.. sy x sgka prcintaan yg tjalin 2 tahun lebih putus d tengah jalan tnpa alasan yg kukuh.. Ya Allah andainya dia menyedari bahawa aku bnr2 mcintainya.. luluh hati ini mdgr kata putus dariny.. cinta yg selama ini d semai dgn penuh kasih sayang akhirny musnah kerana alasan yg sangat tidak munasabah.. tidak mengapa.. sy sabar.. apa yg mampu sy lakukan buat masa ini adlah menitipkan doa dr kejauhan buat diriny yg aku cintai agar sentiasa bahagia utk setiat detik dn saat dlm hidupnya.. amin.. terima byk2 dkt dia kerana dialah yg mengajarkan aku erti kasih sayang dan membuat aku rasa bahagia yg ptama kaliny dalam hidup aku.. sehingga kini aku masi mengharapkan kepulanganmu sayangku.. aku sgt mcintai dirimu sayang..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  16. tiada insan lain yg bisa mcintai dan menyayangi sy sepertimana dia cinta dan sygkan sy walaupun pada hakikatnya dia yg mbuat sy tluka

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    zil Reply:

    saya dah putus last year on 12/8/10 sebab dia pilih janda. after few months dia putus ngan janda tu sebab janda tu giler meroyan kaki kontrol. kemudian kitaorg kwn semula. saya dah cakap ngan dia untuk kawan biasa je. tapi sebab masih sayang hubungan jadi rapat semula. tak tau macam mana nak putuskan hubungan ngan dia tambah pulak keje 1 bangunan hari-hari jumpa. kalau tak jumpa masing2 mencari pulak.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  17. ditinggalkan, meninggalkan adalah lumrah org bercinta, sakit dan pedih tak dapat dibayangkan, however, hidup kena teruskan, ini pengalaman, semasa remaja aku ditinggalkan buah hati pengarang jantung, kawinlak dgn classmate aku, balik rumah aku pack bag pergi mengembara bawa hati luka, dlm perjalanan lebih kurang 1 tahun, terjumpa lah dgn satu pakcik jawa dia cakap kenapa kite nak sakit kan diri kite, dia tetap bahagia, kite merana kan kah bodoh tu, anak muda lagi pegi belajor ke? buat keje baik pastu balik tunjuk kat dia sapa kite, tul tu sy pun belajor2 dan hari ini sy dah jadi pensyarah, tq pakcik, n satu hari sy balik kampung di bandar t, masuk makan kat kedai mamak dgn anak2 dan isteri, tetiba anak sy tanye abah kenapa budak tu duduk atas lantai kotor tu masa tu anak saya 6 tahun, budah yg comot tu sedang main mainan dia atas lantai kedai mamak, sy jawab mak dia keje sini kot, terkejut sy bila mak dia anta air yg sy pesan itu lah my ex girlfriend dan budak tu anak dia, sayu hati saya…….
    and dlam kereta sy pikir macam macam, sampai hari ini dah 30 tahun masih ingat lagi ….. semoga cite tadi boleh bagi sedikit semangat …..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  18. aq skrg x twu ape nk buat..rse keliru sme ade nk truskan hubungan ni atau tdak..byk kali kami brgadoh n yg pling x than dy slalu je maki2 aq..aq xtwu walau dy maki aq,aq ttap sbar n syg kn dy..dy byk kali tpu aq..prnah skali aq dpt twu dy chat ngn pmpuan laen siap brsayang2..rse sdih sgt..tp aq stil leh trme dy..n dy ttap x brubah..dy stil wat bnde yg sme..aq xtwu ape yg ptot aq wat skrg ni..coz aq trlalu syg kan dy..tp dy xprnah nk hargai..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  19. aku xtaw apa kesudahan kisah kami..da almost 3thn aku dgn dia..cinta km jarak jauh..spnjg km bercinta,aku percaya je kt dia..sabar dengan kerenah dia,xpenah maki2…even gaduh pon aku ckp elok2 dgn dia..setiap kali merajuk,aku gk yg pujuk…kdg aku xfhm dgn dia ni..tp lately yg buat aku sedih sgt bla aku excident,dia blh buat xtaw je..call pon x…msj pon tya 1,2 soalan pas2 diam..aku rs mcm dia dh xsyg aku lg..mgkinkah dia ada org lain?knp dia xeti nk hargai kesabaran aku slama ni?..sedihnya..T_T

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  20. Nak cite skit ni..
    Sebenarnya sya ni x sosial sangat.. sya suka dia sjak dari form 4 lagi dan x brani bagitau dia sbb sya skit hati kalo sya bagitau dia lepastu dia tolak.. sya hanya pendam rasa suka aja kat dia..
    Bila dah naik lower 6 pla, sya cemburu sngat bila ada prmpuan lain yg usik2 dia dan suka kat dia.. sya tetap kaku aje waktu tu sampai laa bila naik upper 6.. sya baru perasan dia ada hati kat saya juga.. tapi dia x berani bagitau (sya tau ni dari seorng rakan baik).. bila dah final exam dia dah beralih arah.. sya dengar daripd seorng rakan dia x brani nak adakan hubungan suka kat saya sbb dia rasa sya x begitu sosial dn x pandai berkomunikasi.. bnyk sungguh kelemahan sya ni.. lpastu, balik saja kat rmah, sya mesej dia kat fb yg sya suka kat dia tapi dia balas dia blum mau fikir benda2 mcm ini.. (sya sangat sedih sebab bagitau kat dia yg akhirnya hanya sia2 saja penantian sya selama ini).. sya suka dia sebab dia baik dgn sekeliling dia.. Kadang2, sya masih begitu berharap suatu hari nanti dia kembali kpda saya.. Saya masih suka kat dia.. dia ialah cinta pertama saya.. Walaupun dia tak ada perasaan kat saya lagi, saya tetap suka kat dia.. Kalau ditakdirkan x dapat bersama, saya rela lepaskan dan lihat dia bahagia dgn orng yg dia syngi..
    ~ Cinta pertama ialah kenangan jika x kesampaian
    ~ Cinta kedua ialah pengajaran jika x dihargai
    ~ Cinta ketiga ialah suatu keperluan jika dikasihi dan direstui..
    Aku pernah memiliki dia, disukai dia walaupun dia x begitu memahamiku..
    Aku x mahu kehilangan dia sebenarnya… (^^,) huhuhu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  21. admin,,sy bru break ngan gf sy,,perit sgt rs,,puncanya die ckp sy kapel mcm xkapel,,yaa sy ngaku sy xpndai bab love,,xlyan elok,,xromantik sume tp jnganla smpai tipu sy,,,die kapel ngan sy tp di smping tu kapel ngan org len,,sy tau mula2 tgk die listed org tu as husband,,then sy like,,die remove,,sy da curious tp biar la,,kebebasan die,,last2 bru2 ni sy post sttus kt die,,then xsmpai 5min trus ilang,,sy trus tny kenapa,,then die ckp precaution,,start tu sy tny2 die ngaku,,arghh tension gler tp sy xmarah sbb xsuka marah,,sy ngaku die mmg lawa,,comel,,ramai nk ngrat tp xkan la berakhir mcm ni,,die ckp die xtau sy ni syg ke x die,spttnya leh tny n jgn wat tindakan drastik mcmtu,,sy pon manusia biasa,,ad ht n prassaan..kecewa sgt2 tndakan die,,klo btul die cyg sy die xkan wat cmni,, depress bila lelaki yg cyg tau org yg die cyg wat cmtu,,

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  22. saya nk tanya.mcm mana nk bagi kauseling kpd org yg baru putus cinta…………saya dah berusaha sedaya sy tapi tak jadi……….mereka putus sebab
    perbezaan kasta………mereka ngis kat i………..yg perempuan tu dah ok skrg………tapi yang lelaki tu masih berkeras kepala…………..si dia ckp perempuan itulah yang akan dia cintainya seumur hidup dia………..tolong saya selesaikan masalah saya ni……………..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam