Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Panduan Cara Mandi Dengan Betul

May 11, 2009 By: PakarHowTo Category: Panduan

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Dalam sehari, berapa kali korang mandi? 3 kali? 2 kali? Atau 1 kali saja? Saya kalau hari bekerja, akan mandi sekurang2nya 2 kali sehari. Iaitu lepas bangun tidur sekali, dan selepas balik dari kerja sekali.

Tapi kalau hujung minggu atau hari cuti, saya akan mandi lebih kerap. Paling tidak 3 kali iaitu pagi, tengahari dan sebelum maghrib. Hari Ahad lepas, saya mandi 5 kali sebab cuaca panas sangat.

Sebut pasal mandi ni, sebelum ini saya ada kongsikan 1 artikel di blog ini yang menerangkan tentang Rahsia Mandi. Haa kali ini pula, saya ingin berkongsi dengan korang tentang cara mandi yang lebih bagus dan bermanfaat kalau diamalkan.

Sebelum itu, saya ingin bertanya kepada korang. Bagaimanakah cara korang mandi setiap hari? Korang basahkan dari bahagian atas (kepala) dulu atau dari bahagian bawah (kaki) dulu? Atau korang jirus dari bahagian tengah (badan) dulu? Saya ada bertanya kepada kawan-kawan saya bagaimana mereka mandi? Adakah mandi mula dengan basahkan kaki dulu atau kepala dulu? Kebanyakan mereka cakap, mereka mandi mula dari kepala dulu.

Saya katakan kepada mereka, cara itu kurang baik. Sebab saya pernah terbaca satu artikel yang menceritakan tentang cara mandi yang lebih baik dan patut diamalkan oleh semua orang.

Apakah cara tersebut? Caranya ialah mandi dengan cara membasahkan bahagian bawah dulu (kaki) dan kemudian baru basahkan bahagian badan dan seterusnya bahagian kepala. Cara mandi ini disebut ‘mandi songsang’.

Menurut artikel yang saya baca, cara mandi sebegini adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya.

Kebiasaannya, ramai diantara kita mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala dulu. Sebenarnya cara ini akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan diri.

Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut. Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Ia boleh menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah. Ini adalah disebabkan, seluruh sistem hormon dan aliran bendalir dalam badan adalah diatur dan disetkan di dalam kepala. Jadi, cara mandi bermula dari kepala akan memberikan impak yang buruk kepada sistem pertahanan badan.

Cara yan bagus dan lebih dianjurkan ialah, mandi songsang iaitu dengan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhiri dengan kepala.

Berikut ini dicatatkan beberapa kebaikan dan kelebihan mandi songsang atau mandi yang bermula dari bahagian bawah.

 1. Menjadikan pengamalnya awet muda dan fresh.
 2. Mengembangkan salur darah otak-menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.
 3. Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap kesihatan yang maksimum.
 4. Mengurangkan tekanan (stress) yang telah dihasilkan oleh otak.
 5. Melancarkan perjalanan darah.
 6. Menjadikan pengamal semakin pintar.
 7. Meninggikan daya ingatan.
 8. Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala.
 9. Menjadikan state mood yang tenang dan ceria.
 10. Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat.
 11. Memiliki daya ketahanan mental.
 12. Menambahkan semangat berani.
 13. Menguatkan gusi dan gigi dan banyak lagi yang akan diketahui apabila mula diamalkan.

Perlu saya katakan bahawa, samaada info ini benar atau tak, saya pun tak pasti sebenarnya. Saya hanya ingin berkongsi dengan korang apa yang saya baca.

Kalau ada diantara pembaca blog ini seorang doktor, bolehlah sahkan info ini. Atau kalau ada yang boleh bertanya kepada mereka yang berkelayakan, tolonglah tanyakan dan kongsi dengan pembaca blog ini, adakah info ini boleh dipakai atau tidak.

Apa2pun, selama ini cara saya mandi ialah dengan cara membasahkan bahagian badan saya dulu. Kemudian barulah saya akan jirus air dari kepala. InsyaAllah, lepas ni, mungkin saya akan cuba untuk ubah cara mandi saya kepada cara mandi songsang seperti yang dicadangkan.

Korang bagaimana? Nak ubah cara mandi kepada cara mandi songsang? Atau terus mandi seperti cara yang biasa korang amalkan selama ini….? Terpulanglah pada kesukaan masing-masing.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

58 Comments to “Panduan Cara Mandi Dengan Betul”


 1. sistem cara mandi dari laki sangat baik, suhu badan kita kurang dan tiada atau stress jika di amalkan teknik ini

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  1
 2. Bookmarked to read later, Thanks!

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  2
 3. ilmu yg bermanfaat kpda smua orang…thannzz

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  3


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11