Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Panduan Adab Memotong Kuku

February 02, 2008 By: PakarHowTo Category: Panduan

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Adakah anda tahu adab memotong kuku?
Kalau tidak tahu,
di sini saya akan tuliskan tentang adab dan cara memotong kuku dengan betul.

Semoga bermanfaat.

1. Baca Doa Ketika Memotong Kuku

2. Cara Potong Kuku Tangan (*Mengikut cara yang diajar oleh Syeikh Baijuri)

Dimulai dari jari telunjuk tangan kanan, kemudian jari tengah, jari manis, jari kelingking, berikutnya barulah ibu jari tangan kanan.

Kemudian seterusnya, dimulai dari kelingking tangan kiri, jari manis, jari tengah, jari telunjuk dan akhirnya ibu jari tangan kiri.

Sila lihat ilustrasi seperti dibawah untuk lebih jelas ;

3. Cara Potong Kuku Kaki (* Mengikut cara yang diajar oleh Ibnu Rif’ah)

Dimulai dari kelingking kaki kanan dan seterusnya mengikut tertib jari sehinggalah kelingking kaki kiri yang terakhirnya.

Sila lihat ilustrasi seperti dibawah untuk lebih jelas ;

4. Hari-hari Yang Disunatkan Memotong Kuku

Terdapat dalam sebuah hadith Nabi SAW bermaksud ;

“Barangsiapa memotong kuku atau mengerat kuku pada ;

SABTU –> Mempusakai penyakit akilah (yang disebabkan banyak makan)

AHAD –> Hilang berkat

ISNIN –> Mempusakai alim fadhil (berilmu dan mempunyai kelebihan)

SELASA –> Mempusakai kebinasaan

RABU –> Mempusakai jahat perangai

KHAMIS –> Mempusakai kaya

JUMAAT –> Mempusakai ilmu dan lemah lembut.

** RUJUKAN:Dipetik dari kitab Al-Jauharul Mauhub Wa Munabbahatul Qulub Jilid 1

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

12 Comments to “Panduan Adab Memotong Kuku”


  1. cara potong kukuk jari adalah salah! ibu jari kanan sepatutnya nombor sepuluh.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    awak Reply:

    knp salah,bleh terangkn?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    awk & aku Reply:

    @aku, salam anda2 maaf jika sy ingin menegur…..sebernanya cara yg ditunjukkan diatas adalah TIDAK SALAH..kerana kita ada 3cara @ tertib memotong kuku…cara yg diatas adalah cara Di sisi Imam Nawawi…manakala cara yg dinyatakan oleh AKU adalah cara disisi Imam Ghazali…yg ketiga plak bleh rujuk web ni yep…

    http://al-aman.blogspot.com/2008/11/cara-potong-kuku.html

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. mm…biasanya potong kuku hari senin,khamis or jumaat jer..
    tu je y amal biasanya…ehehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. mia_lara says:

    info yg sgt berguna..
    trima ksh pd pakar,
    mohon izin mngmbil artikel d ats utk dsebarkn pd teman2…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    puteri Reply:

    stahu saya lh kn mmotong kuku nie dsunatkn pda hari isnin,khamis n jumaat but anyway thanks 4 the in4mation..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. hmm..setahu saya dsunatkn hri isnin,khamis n jumaat but anyway thanks untuk tips yg amt brguna..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. shukran

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. nak share dekat my blog yeee…:)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @NuReLLe,
    silakan.
    sebarkan kepada seberapa ramai orang yang boleh ;)
    semoga ada manfaat

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. cmne lak klo time period potong kuku? diblhkn atau diharamkan?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    awk & aku Reply:

    @Mimiew, xharam cuma makhruh..dan digalakkan menyimpan kuku tersebut dan dibasuh ketika mandi wajib dab SUNAT jika ditanam kuku2 kita bagi menghormati ia sebagai salah satu anggota badan kita…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11