Oh alangkah adilnya penilaian kamu kan?

Oh alangkah adilnya penilaian kamu kan?

Kalau pakai macam ni (lihat gambar di bawah) atas dasar agama (sebab nak amal agama), orang kata kita jumud dan kolot.

pakaian kolot

Tapi kalau pakai (macam gambar di atas) sebab ia adalah uniform kerja, tak ada siapa pun yang pertikai. Ia perlu diterima, malah wajib dipatuhi.

Sama juga la kes orang yang keluar berdakwah tinggal anak isteri dikatakan sebagai tak bertanggungjawab dan difitnah macam-macam.

Tapi kalau orang pergi business trip (atas urusan kerja), tinggal anak isteri lebih 4 bulan, malah lebih setahun pun tak mengapa, tak ada masalah, tak dipersoalkan. Malah mereka itu dianggap hebat, dikagumi dan dihormati.

Ohh kalau sebab dunia, kamu boleh terima. Tapi kalau sebab akhirat, kamu kata macam-macam!

Aduhai manusia, alangkah ‘adil’ nya penilaian kamu kan?

* Gambar : Semasa saya membuat lawatan ke kilang memproses ayam halal di Kagoshima Jepun. Diwajibkan pakai macam tu untuk jamin tiada contamination berlaku pada daging ayam. Pekerja di belakang saya tu sedang menyiang ayam.

 

pakarhowto

Email entri ini kepada kawan Email entri ini kepada kawan

(594)

1,033 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(3)TAK bagus(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam