Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Khasiat Bawang dan Halia

April 17, 2010 By: surihati_ku Category: Info Berguna

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Tahukan anda bawang putih, bawang merah dan halia yang sebenarnya memliki sumber antibiotik dan anti penghapus kulat pada tubuh badan manusia. Sedarkah anda bahawa ia dianggap sebagai satu set ramuan yang paling mujarab sekali untuk penjagaan kesihatan sistem imun manusia.

Bawang putih umpanya bagus untuk menghindari seseorang itu dari terkena penyakit ciri birit yang berlarutan disamping mengatasi masalah batuk kering.
bawang

Manakala bagi bawang merah pula ia boleh meningkatkan kadar kolesterol dan boleh merendahkan kadar gula dalam dalam seseorang.

Sementara untuk halia pula, khasiatnya adalah lebih daripada bawang merah dan bawang putih. Tahukah anda sesetengah pengkaji berpendapat bahawa bahan aktif yang terkandung di dalamnya sebenarnya menyerupai aspirin dimana ia juga boleh melegakan kesakitan untuk beberapa ketika.
gambarhalia

Jadi selamat menjamu selera anda dengan bahan ramuan-ramuan tersebut. Pastikan semuanya dimakan dalam keadaan yang seimbang dan menyihatkan. Jalanilah gaya hidup yang sihat dan sejahtera untuk masa hadapan anda.

Hurm, ada sesetengahnya orang suka memasukkan ramuan makanan mereka dengan membayakkan bawang merah maka itu bolehlah dikatakan ia lebih untuk menaikkan perisa manis, kesedapan pada sesebuah makanan tersebut. Tapi awas! jangan terlalu mengambil bawang putih yang banyak pula kerana ia boleh menyebabkan bau badan yang terhasil kurang menyenangkan kepada si pengamalnya. Jadi pengambilannya haruslah diawasi sedikit.

Cara anda bagaimana pula? Jom kita kongsikannya bersama-sama pada ruangan komen di blog ini. :) ;)

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

15 Comments to “Khasiat Bawang dan Halia”


  1. bawang merah boleh tingkatkan kadar kolestrol?? alamak…ni bukan khasiat kan?? huhuhu
    .-= wanygbest´s last blog ..Camera vs Skills/Techniques =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @wanygbest, sebab dia manis..huhu..kurangkanlah sedikit pengambilan dia yer :)
    ttp masakan org mlyu mmg lebih sukakan bwg merah dari bwg putih..huhuh
    .-= surihati_ku´s last blog ..Nabi Yunus a.s. Ditelan Ikan Nun =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. Bawang merah memang terkenal dengan khasiatnya. Sebab tu orang Melayu banyak menggunakannya dalam masakan. Jangan jadi macam orang Arab sudah. Makan bawang mentah macam makan epal. huhu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @imran,
    huhuhu..ye ke imran..tak tahu pula suri..mungkin sb dia orag dah biasa kot..tu makan cam snek jer..huhu..
    .-= surihati_ku´s last blog ..Nabi Yunus a.s. Ditelan Ikan Nun =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. zamrimat9 says:

    biasanya bawang merah mentah dihiris halus kemudian dimasukkan kedalam budu untuk di buat ulam.bagi saya memang sedaplah sebab saya berketurunan kelantan.mungkin orang kelantan lain tak makan macam saya

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @zamrimat9,
    adalah sayang oik..orang melaka pun ada gak trendnya makan bgtu..huhuhu..
    .-= surihati_ku´s last blog ..Nabi Yunus a.s. Ditelan Ikan Nun =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. amalan memakan halia sebagai ulam terutama halia muda juga dapat membuang angin dlm badan..thanks suri info yg berguna tu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. Alhamdulillah amalan makan bawang putih dan halia muda amat berkhasiat untuk membuang angin…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @emma,
    betul tu, saya pernah terbaca juga tentang itu

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. salam.
    Alhamdulillah.
    Makanan Berkhasiat ,Kesihatan Terjamin.
    Terima kasih info yg manfaat ni.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @salmi,
    terima kasih atas komen.
    sy hargai semua komen yang salmi bagi. ;) :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. Hmm..sy suke lebihkan halia dlm masakan seperti bubur nasi atau masak kicap sbb sy sukekan rasanya. Mmg betul2 buang angin la..asyik bersendawa je..ringan tubuh rasanya.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    ocean Reply:

    yupp..tambahan lagi melazatkan bubur tersebut ..apatah lagi dijamah ketika sakit.. selera terbuka tuk halia yum yum..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @ocean, bolah baut resepi halian lagi nie..hehe;)
    .-= surihati_ku´s last blog ..Nabi Yunus a.s. Ditelan Ikan Nun =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @Leyna, slu buang angin yang tak tahan tu..huhu..
    tapi ia mmg baik utk kshtan badn kitakan ;)
    .-= surihati_ku´s last blog ..Nabi Yunus a.s. Ditelan Ikan Nun =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11