Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

How To : Cara Buat Dadih

July 01, 2008 By: PakarHowTo Category: "How To"

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Disebabkan saya ni suka sangat dadih, maka kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua bagaimana cara untuk membuat dadih.

Begini caranya ;
Mula-mula sediakan bahan seperti dibawah ini.

  • 2 cawan susu tepung (susu tepung jenis apa-apa pun OK)
  • 1 Cawan coffee mate

* Kedua-dua bahan diatas hendaklah dibancuh dengan 3 cawan air suam sehingga sebati

  • 9 gram agar-agar (rendam agar-agar tu dalam air selama beberapa ketika)
  • 5 cawan air
  • 170 gram gula pasir(kira-kira 1 cawan gula)

  1. Apabila sudah disediakan semua bahan-bahan, maka mari kita mulakan memprosesnya.
  2. Masukkan agar-agar dalam periuk kecil dan masukkan 5 cawan air kedalamnya.
  3. Masak agar-agar dengan 5 cawan air itu tadi hingga sebati.
  4. Masukkan secawan gula pasir kedalam sebatian agar-agar tadi.
  5. Masak campuran agar-agar dan gula sehingga sebati.
  6. Masukkan bancuhan susu tepung dan coffee mate tadi ke dalam sebatian agar-agar bergula yang dimasak tadi.
  7. Masak semua campuran bahan tadi sehingga mendidih.
  8. Masukkan perisa kegemaran anda ke dalam campuran bahan yang dimasak tersebut.Contoh perisa yang biasa digunakan ialah coklat, sirap, jagung, keladi dan banyak lagi.
  9. Setelah dimasukkan perisa kegemaran anda, tuangkan campuran bahan tersebut ke dalam bekas yang sesuai.
  10. Akhir sekali, letakkan dadih tersebut di dalam peti sejuk selama beberapa ketika.

Saya biasanya akan simpan dadih di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 24jam sebelum ‘ngap’. Dadih paling enak dimakan apabila dia benar-benar sejuk. Anda boleh nikmati dadih sambil menonton rancangan TV kegemaran anda….perrghhhh nikmat beb!!! Cubalah…

Sekian.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

37 Comments to “How To : Cara Buat Dadih”


  1. kalau kat pasar malam, sebekas dadih bersaiz sederhana, harganya dalam RM1…

    kepada peminat dadih, biasanya diorang akan makan dadih ni 2~3 bekas sekali makan.

    jadi, mungkin ada baiknya anda buat sendiri jer…lebih jimat!!
    bukannya susah sangat pun. kosnye pun sangat murah.

    buat banyak-banyak sekaligus, pastu ‘ngap’ lah puas-puas. :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 4 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    eija Reply:

    nk tnye…dadih ley tahan bape lame ea?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    nani Reply:

    @eija,

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    dance Reply:

    kalau nak sedap lagi………… beli jew kt kedai terus ngap…..nyam…nyam.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. nape mesti ltk coffe mate. apa tujuannya.. blh email saya tk utk jwpnya.. keliru dgn bahan coffe mate..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. cik yusra….mana alamat email nye saya nak email…

    by the way…
    sebab kita bubuh ‘coffee mate’ tu ialah supaya dadih menjadi lebih lembut, gebu dan enak…nyum nyum nyum…itu saja.

    perlu difahami….
    coffee mate tu BUKAN sebuk coffee yer…
    ia adalah ‘creamer’ yang selalu dicampur ke dalam coffee untuk menyedapkan lagi coffee tersebut…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. kalau bekas besar tu RM1.. mcam mana pulak kalau bekas kecil tu… brape harganya..?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. tak power

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    SERWIN DURIN Reply:

    MESTILAH…RM 0.50 JEE..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. Alahai senangnya nak buat dadih. Sy tiap-tiap minggu beli dadih kat pasar malam.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. klau takyah simpan dalam peti ais leh tak….ble jd tak…..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Umi79 Reply:

    @bujang,

    salam wrt..

    Leh jek kalau x letak dalam peti ais.. cuma x sejuk la..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @Umi79,
    paling best…kena la letak dalam peti ais..
    sejuk jer tekak bila makan dadih tuhh…
    aduhh….nikmat sekali dong….hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. syahanee says:

    Boleh..boleh..sebab pkai agar2 dia bole keras senirik..tp klu nk sedap letak dlm peti ais..sejuk jer..
    klu xde peti ais letak dlm bekas then letak ais bg dia sejuk…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. syarifah says:

    tapikan cam skit jer jadinya nanti..bape bekas yer dapat dari bancuhan tapi..sy biasa buat guna readymate 2 jer..tapi rasa yg ni lebih enak..nak tryla..semua benda ada di dapur..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    DAen Reply:

    salam cik syarifah, ada dgr gak sal raedyamte tu..blh tau tak mana nak beli tu?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. sy br start bisnes..lbh kurang dh sebulan la…stkt jualan ok..niaga kat ofis je..sambilan…satu bekas dlm 50sen…boleh la untuk pendpatan sampingan..bosan2 tk buat pe kat rumah

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. kalu bekas kecik dpt berapa yer..nk buat kenduri nie..cept reply.
    x blk jerantut ke?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @suzana,
    dapat berapa tu saya tak pasti laa…
    cuba la buat sendiri…

    jerantut mungkin balik awal bulan julai nanti, insyaAllah.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11
  12. Salam wrt..

    La ye ker.. saya slalu gak wat tapi guna dadih yang siap dalam peket tu… dalam rm5 reganye.. dapat la 40 pc bekas kecik tuh.. leh le try pas ni… lagi bangga beb wat sendiri.. tak tahu la jadik ke tidaknyer…

    TQ… Gud Lux untuk saya

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    PakarHowTo Reply:

    @Umi79,
    betul tu,…
    nak senang…
    beli jer yang instant tu…
    bancuh…pastu terus letak dalam bekas…
    cepat dimasak..sedap dimakan…
    dak gitu? hehe

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    surihati_ku Reply:

    @PakarHowTo,
    hik..hik…lawoK..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    DAen Reply:

    mana nak beli erk yg dalam paket tu?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    dance Reply:

    kalau nak sedap lagi……….. beli jew kt kedai terus ngap …….nyam…nyam.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    12
  13. erm, mana lg jimat..guna yg instant ke buat sendiri?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    13
  14. erm,,

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    14
  15. Masalah utama di sini, dimanakah hendak mendapatkan agar-agar keluaran Bumiputera (Islam) :(:(

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Leyna Reply:

    @imran, hmmm..betul2. Setakat hr ni sy belum jumpe lg agar keluaran bumiputera

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    iman Reply:

    @imran, Eheh, saya tengok banyak saja dadih keluaran bumiputra. Cuma saya rasa bumiputra2 yg berniaga dadih ni masih tak tahu macam mana nak luaskan pasaran kot. Jual kecil2 saja dekat pasar2 malam. Saya rasa dalam hal nilah kerajaan kena berperanan untuk bantu peniaga2 ni lebarkan sayap perniagaan mereka. Kalau tak sampai bila2lah berniaga dekat pasar malam jee.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    iman Reply:

    @imran, Eheh, saya tengok banyak saja dadih keluaran bumiputra. Tapi itu pun kalau pergi ke pasar2 malam la. Dalam hal ini saya rasa sesetengah bumiputra masih ada sikit masalah dalam nak meluaskan pasaran produk mereka. Jadi, pendapat saya, kerajaan kenalah tolong mereka melebarkan sayap perniagaan mereka. Kalau tak sampai bila2lah berniaga kat pasar malam or pasar tani. Hehe.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    15
  16. Anak anak saya memang suka dadih ni…..bleh try aaaar pas ni….Terima Kasih

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    16
  17. salam.
    terima kasih atas recipe tu.
    minta izin copy n paste.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    17
  18. @SERWIN DURIN, jual dadeh dgn harga 50sen tu pun dah kira duit juga tu :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    18
  19. Aslm.. saya baru juga belajar buat n jual dadih ni… bekas kecik jual .50.. Ada juga dgr boleh buat dgn benda agar agar. tapi lebih cepat guna yg ready mate.. lagi satu kita blh terus dpt tau untung ruginya..( senang kira)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    19
  20. hi!!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    20
  21. Akum,
    Saya menjual dadih di sekitar Taiping. Kalau hari cuti sekolah sering berada di sayap kiri Masjid Daerah Taiping. Saya ada cara senang buat dadih. Cuma sukat air dan gula saja. Serbuk susu dan agar dah standard sukatannya. Berminat sila hubungi Shahidan 019-5717336..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    21
  22. nk tnye klu pkay serbuk agar-agar bole x??

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    22


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11