Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Cara untuk menghapuskan cicak di rumah

September 01, 2010 By: PakarHowTo Category: "How To"

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Ada pembaca blog ini yang minta tips bagaimana nak hapuskan cicak di rumah. Saya akan cuba bantu sebab hapuskan cicak tu perkara bagus. Dalam agama pun digalakkan kita hapuskan cicak sebenarnya.

Dipetik dari KITAB NAILUL AUTHAR Himpunan Hadith-Hadith Hukum Jilid 6:

i. Dari Sa’id bin Abi Waqqash: Sesungguhnya Nabi saw menyuruh membunuh cicak dan ia menyebutnya binatang kecil penyeleweng (HR Ahmad dan Muslim).

ii. Dari Ummu Syarik ra: sesungguhnya Nabi saw menyuruh membunuh cicak-cicak (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim)

iii. Bukhari menambah: Nabi saw bersabda: Dan cicak itu pernah meniup (api yang membakar) Nabi Ibrahim as

iv. Dari Abi Hurairah ra, ia berkata: Rasulullah saw bersabda: “ Siapa yang membunuh cicak pada pukulannya yang pertama ditulis seratus kebaikan sedang pada pukulan yang kedua dan yang ketiga kurang dari itu. “ (HR Ahmad dan Muslim)

PENJELASAN

Syarith (Imam Syaukani)) rahimahullah berkata: perkataan “Nabi saw menyuruh membunuh cicak “ itu, disebut “ fuwaisiq “ (binatang kecil penyeleweng) lantara sukanya mengganggu (manusia). Perkataan “ dan ia yang meniup (api yang membakar) Nabi Ibrahim as “ itu, memang sudah menjadi tabiat binatang ini yang suka memusuhi manusia. Manakala membunuh cicak kalau boleh hendaklah dengan cara yang terus dapat membunuh cicak tersebut supaya binatang tersebut tidak terseksa akibat kesakitan. (Kepada yang lebih a’rif, harap tlg perbetulkan jika ada kesilapan… Wallahua’lam.)

Cicak, najisnya, telurnya, dan bangkainya boleh memudaratkan manusia. Ada yang kaitkan sakit sopak dengan bangkai atau telur cicak dalam kolam air mandi atau air minum. Tak taulah betul atau tidak. Ada yang kaitkan cicak dengan keracunan salmonella. Malahan ada yang kaitkan cicak dengan tumor, kerana cicak boleh terkena serangan tumor ( benjolan-benjolan ). Pun tak tau kesahihannya.

Yang tanpa syak ialah ke mana saja cicak merayap, ia akan menyebarkan virus dan kotoran yang tersangkut pada kaki, badan dan ekornya. Banyak tempat cicak merayap, termasuklah tandas, bawah meja, belakang kabinet, celah sinki, bawah peti ais, siling, dan dinding.

Cicak juga ada sikap jahat ( dengki ). Situlah tempat sujud solat witir , situlah jadi tempat favorite dia berak. Jika situ tempat kita belajar, situlah yang dipilih jadi jamban terbukanya. Jika situ tempat letak makanan dan minuman, situ juga tempat dia bom dari atas. Sekarang kedapatan spray untuk menghindari cicak daripada menghuni rumah, agak berkesan kerana saya pernah menggunakannya. Tapi pastikan jangan spray di atas sahaja, kerana selepas itu, cicak-cicak di rumah saya berjalan di atas lantai sama macam kami sekeluarga. Agaknya gayat dah bergayut kat atas syiling.

Kenapa ada cicak di rumah?
Sebenarnya kita kena soal diri kita sendiri sebab kita sudahpun tahu jawapannya. Saya tolong sikit-sikit kalau ada yang tidak pasti. MAKANAN CICAK IALAH SERANGGA. Lagi banyak serangga lagi banyak cicak. Sikit serangga sikit cicak. Walaupun sekarang -apa yang pernah saya terserempak- ada cicak yang sudah pandai makan nasi, tapi masih lagi feberet dia makan serangga, sebab nasi putih tak enak dimakan begitu sahaja, berbeza dengan serangga.

TIP (1)
Kalau nak hapuskan cicak, hapuskan serangga dulu. Cicak akan lari ke tempat lain sebab takda rezeki kat rumah kita.

Kenapa ada serangga di rumah?
Soalan ini juga boleh dijawab senang oleh kita sendiri. Dari sampah, saki-baki makanan yang tidak dibersihkan, lantai kotor, makanan mentah tidak ditutup rapi, sarang serangga, highway serangga seperti dahan pokok dari pohon rimbun, tempat lembab dan sebagainya. Makanan favorite cicak ialah SEMUT, ANAI-ANAI, LALAT dan kalau time KELKATU keluar sarang, mereka akan berpesta makan sampai cirit-birit.

TIP (2)
Kalau nak hapuskan cicak, JAGA KERSIHAN RUMAH supaya kurangkan serangga. Orang-orang yang beriman suka menjaga kebersihan.

Bahan apa yang cicak takut atau tak suka?
1. Cicak tidak suka dengan campuran air dan lada merah. Dia tak tahan pijau. Lari….!!!

TIP (3)
Tumbuk 2 biji lada merah atau 4 -5 cili padi. Bancuh dengan air. Masuk dalam Botol Spray. Spray kat tempat mana banyak semut atau selalu nampak cicak dok berdiskusi dalam group atau menyorok. JAUHI DARI KANAK-KANAK. Jangan ter-spray mata sendiri atau terhidu air spray. BAHAYA. JANGAN LALAI.

2. Cicak tak suka dengan kulit telur ayam. Dia alergik dengan mineral kulit telor.

TIP (4)
Basuh dan keringkan dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan kecil-kecil jadi saiz duit 5 sen atau seposen. Lekatkan berapat-rapat pada kadbod dengan gam. Letak kat mana-mana yang nak elak cicak berkunjung. JAUHI DARI KANAK-KANAK.

3. Cicak tak suka pada serbok borik acid. Dia mati tergolek kalau degil dan lalu jugak.

TIP (5)
Kebersihan halaman rumah juga boleh mengurangkan cicak dari masuk ke dalam rumah. Laluan terbaik cicak-cicak ini ialah melompat dari daun ke atas bumbung dan seterusnya melalui tingkap atau bawah pintu balconi. Cicak suka menyorok di bawah daun dan pada dahan-dahan pokok. Perlu pendekkan rumput, daun-daun, dahan-dahan pokok. Selepas menebas, taburkan serbok borik acid di kawasan yang rimbun menghala ke rumah. JAUHI DARI KANAK-KANAK. BAHAYA.

4. Cicak takut dengan kucing. Kucing biasanya bermain-main dengan cicak dan menjadi makanan side-dishnya.

TIP (6)
Kalau larat jaga kucing takpalah. AMARAN : Pastikan kucing selalu bersih dari kutu. Kutu boleh beranak-pinak setelah kenyang hisap darah. Jika kutu kucing tersebut berasal dari kutu anjing, lagilah risiko tinggi menjadi sarang kutu di dalam rumah. PENAT berminggu-minggu nak hapuskan kutu pulak. Sendiri fikir dan buat keputusan.

Akhirkata
Kurang dan banyaknya cicak di rumah berkait rapat dengan kurang atau banyaknya serangga di rumah. Kurang atau banyaknya serangga di rumah, berkait rapat dengan sikap penghuni terhadap kebersihan rumah dan halamannya.


Artikel disunting oleh : HAFIZ ANUAR BIN ABDULLAH

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

17 Comments to “Cara untuk menghapuskan cicak di rumah”


  1. Cara termudah utk eliminate cicak kat rumah ialah……

    Jeng, jeng, jeng!!

    Proven!!!

    Gunakan sticky pad yg org guna utk tangkap lalat tu. Letak je kat bawah almari, katil, etc.

    Nak lagi cepat, letakkan cebisan ikan masin kat tengah-tengah pad tu.

    Kalau takde ikan masin pun takpe, serangga yg lekat kat situ akan jadik umpan utk cicak.

    Good luck!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. terima kasih kepada tips tersebut..sememangnya ia adalah tips yang berguna.. dengan segera saya akan merealisasikan tips ini..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. nak berkongsi sedikit dgn tuan rumah..

    dari pemerhatian saya, cicak ni akan memberakkan diri di jamban terbuka secara mengiring. sebab tu kita akan nampak banyak tahi cicak di lantai dekat dgn dinding.

    satu lagi jika pergi ke surau atau masjid cuba tengok di silingnya. jika banyak tulang siling, mesti ada banyak taik cicak di lantai dan hati2lah sebelum nak start solat. tulang siling tu lah sebenarnya jadi port diorang utk lepak secara mengiring lantas melepaskan bom2 hampes.

    penyelesaian:elakkan siling bertulang…
    .-= Azwan Ismail´s last blog ..Mata Selesa Dengan Kanta Photochromic =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. tak cukup tido.. says:

    Saya mang xsabo ngn cicak..dl masa bujang lg sy geli.sekarang..pantang nampak cicak kt umah..mang aruah la ccak tu.sakit hati ngn prangai dia yg suka berak merata-rata.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. Terima kasih denganh tips ni. Berguna sesangat sebab dah tak tahan dengan cicak yang belambak kat rumah. Tension tengok taik cicak merata2.
    .-= syani´s last blog ..Kerja Datang Berlonggok =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. camne nak hapuskan lipas plak ek??
    byk plak lipas kat rumah skrg ni..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. bagus ni.. boleh cuba :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. bagus petua ni.. boleh cuba :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. terima kasih berkongsi tips ttg cicak…;)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9
  10. Salam..sapa2 tahu nak beli kt mane serbuk borik acid tak? Rupa dia pun tak pnah tgk ni.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    10
  11. bagus jugak info ni.. tak tau pulak cicak tak suka kulit telur.. nanti boleh le suruh anak saya buat telur banyak2..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    11
  12. gelitir sekutil kapas yang bercampur dengan kapur (kapur sirih), lekatkan kat ujung lidi penyapu, lepas tu pegang pangkal lidi tu dan main-main, goyang-goyang pada celah-celah dinding ke, siling ke..kat mana-mana yang menjadi laluan cicak tu. ha, tengok lah dia punya ghairah sambar umpan kita tu. lepas tu tak tau ler apa jadi, cicak tu dah hilang pun, mabuk ke nampak lagi.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    12
  13. berkongsian yang bagus
    .-= Abang Chik´s last blog ..Used ray ban =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    13
  14. beli ja spray penghalau cicak tu..mahal sikit tapi memang berbaloi..
    cicak yg nak masuk rumah saya pun ..takut nak bagi ‘salam’..sbb
    dia da tahu yg rumah saya ada spray tu..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    14
  15. like towl tips neyh…memang tgh tensen dngn cicak….smlm bru mop lantai…ari neyh depa dh tlonk “bersihkan’ balik…..grrrrrrrrrrrrrrrr

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    15
  16. Can I make a suggestion? I believe you’ve had sth good above. But let’s suppose you provided a couple references to a page which supports what you’re you mentioned? Or simply you may give us something to check out, whatever might associate what you are saying, something concrete?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    16
  17. azlina k says:

    thanks for d’ info…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    17


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11