Cara buat diari guna notepad

Share

Siapa kat sini yang masih menulis diari pada setiap hari? Kata orang, orang yang suka tulis diari ni ‘jiwang’ dan selalunya ‘romantik’. Betul ker? Sebab saya pun termasuk dalam golongan orang yang menulis diari.

Tapi rasanya, saya takde lah jiwang atau romantik pun…huhu

Sebut pasal menulis diari ni, dalam post kali ni saya nak kongsi dengan anda cara bagaimana untuk membuat @ menulis diari menggunakan “Notepad” (aplikasi yang memang sedia ada dalam setiap komputer).

Sebenarnya dengan menggunakan Notepad, anda boleh membuat simple diary yang cantik dan tersusun. Macammana nak buat?

Begini caranya ;

  1. Buka aplikasi “Notepad” dalam komputer anda
  2. Taip .LOG dalam Notepad tersebut

clip_image001

3. Save As nama file yang anda suka (contohnya, ‘diari saya’ ker, ‘catatan peribadi’ ker…atau apa saja nama)

4. Lepas save, tutup notepad tersebut

5. Kemudian bila anda buka semula Notepad yang anda save tersebut , file anda sudah menjadi diari.
Akan terkeluar ‘tarikh‘ dan ‘masa‘ baru (lihat gambar di atas) untuk anda menulis diari, tulislah di situ.

6. Untuk meletakkan ‘tarikh’ dan ‘masa’ (datestamp) baru, anda cuma perlu tekan button F5 pada keyboard anda.

Mudah kan? Cubalah… Saya menggunakan cara ini untuk menulis catatan-catatan peribadi saya.

Sekian, semoga bermanfaat.

(758)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

7 thoughts on “Cara buat diari guna notepad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam