Bahaya Paracetamol @ Panadol

Share

Saya rasa ramai diantara anda yang dah tahu @ pernah terbaca mengenai bahaya PANADOL @ PARACETAMOL.

Kepada yang tak tahu apa itu Paracetamol? Paracetamol ialah ubat tahan sakit yang paling popular di seluruh dunia. Paracetamol sering digunakan untuk mengurangkan rasa sakit kepala, pening, demam, serta dapat mengurangkan sakit gigi, migrain, sakit pinggang dan lain-lain. Paracetamol yang paling dikenali di Malaysia ini ialah PANADOL @ ACTIFAST.

Baru-baru ini, kawan saya ada forward 1 artikel yang mengingatkan tentang betapa bahaya pengambilan PANADOL ini. (Saya rasa ramai yang dah dapat @ baca artikel ini sebelum ni).

Ramai juga yang forward atau share kan info ini di facebook masing-masing. Saya juga ada terbaca dalam facebook kawan-kawan saya.

Semua orang nampaknya begitu concern dan prihatin terhadap masalah ini. Menunjukkan rakyat Malaysia ni dah semakin peka terhadap perkara yang berkaitan dengan kesihatan. Ini satu perkembangan yang bagus.

Kepada yang masih belum terbaca tentang perkara ini. Saya kongsikan dengan anda catatan artikel tersebut.

Bahaya Paracetamol (Panadol @ Actifast)

Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Petua hilangkan pening (Cara Alternatif)

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron atau ion di dalam sel otak .

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik (contohnya air 100 Plus).

Campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Kalau nak lebih mudah, 1 cawan isotonik dicampur dengan 2 cawan air biasa.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan.

Kaedah lain ialah ;

Merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda. (2139)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

32 thoughts on “Bahaya Paracetamol @ Panadol

  1. kebanyakkan org yg mengambil ubat doktor secara berterusan akan mengalami masalah buah pinggang…

    kebanyakkan ubat moden nie dicipta untuk mengkayakan pengeluarnya….
    bukan membantu kita…..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  2. tuan, sy x setuju artikel ini.
    fakta ni salah.
    permulaan artikel ini juga berat sebelah.
    yg penting, isi fakta nye salah.

    kepada yg sudah terpengaruh, sile siasat sendiri.

    paracetamol atau acetaminophen.ia sejenis NSAIDS.

    “knowledge is power”

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    kin Reply:

    @insan,
    boleh sedara terangkan dengan lebih lanjut???????

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Ash Reply:

    @kin,

    Research sendiri la, pemalas. Tak nampak ke bwh tu kata knowledge is power?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    kin Reply:

    @Ash,
    yela…aku dah research dah pun b4 post..sajer nak tanya…sharing is caring……..kut2 pemahaman aku lain drpd ko ker…….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    rx Reply:

    @insan, kalo panadol bahaya mcm tu dah lama kene tarik balik drp market. org sakit beranak tak bagi panadol la. belajar ilmu pharmacology dulu betul2 baru bagi statement mcm ni.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  3. ade juga mendengar kebaikan dan keburukan penggunaan ubat2an dlm diri kita sekiranya tidak mengikut sukatan yg ditetapkan..ape-ape pun mana yg baik kita amalkan ..yg memudaratkan kita seboleh2nya cuba elakkan…thanks for the info

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  4. bukan nak menidakkan artikel ni, tapi selalunya kesan2 mudarat ni kita akan rasa bila kita ambil terlalu banyak dan/atau dalam jangka masa yang panjang….

    kan dalam iklan panadol sendiri cakap “tidak meniggalkan sisa di dalam badan jika diambil secara betul” ?
    diorang sendiri dah warning secara lembut dalam iklan diorang tu…

    nak ambil xpe, tapi jangan terlebih dos….
    :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Hairul Hissam Reply:

    @uchiha_ct-k,

    Memang la.. diorg jual panadol….
    tak kan.. diaorg nak rosakkan bisnes sendiri.. he.he.he…

    try baca artikel dari badan bebas seperti persatuan pengguna pulau pinang…

    p/s: dalam perniagann mmg biasanya dipusing2 sampai kita pening.. bila pening.. makan lah panadol.. :D .. gurau je…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  5. panadol byk mndatangkan keburukan dari kebaikan. setiap ubat ada kesan sampingannya. seingat saya doktor tak akan bgtau kesannya tapi klu nk tau kesannya sila tanya peg farmasi insya Allah dia org akan bg tau.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  6. Abeh pesal spital pun bg ubat paracetamol? Artikel ini tidak ada kajian saintifik. Buang masa je baca.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    Ash Reply:

    @Ash,

    Satu lagi ni sumer alat promosi untuk product 100 Plus. Kenapa la korang tak terpikir. Tu ade la yg dah beli 100 plus 10 botol pastu rendam kaki dalam air suam tu. Kah3… terima kasih dokter internet yg hebat2 belaka. Tak yah susah2 amik medic kan.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    najihah Reply:

    huhu…xluak pulak ubat kt spital tu nti..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  7. emmm.. tak tau lh nk menidak kn ke atau mengiya kn info ini..
    tp berdasarkan pengetahuan dr pengalaman jiran saya semasa kecil dahulu.. ceritanya macam ni.. jiran saya ni ada ramai anak.. di sebabkan memiliki keluarga yg besar maka segala perbelanjaan keluarga kena lh sekat-sekat skit..nk di pendik kn cerita..ank bongsu jiran saya ni selalu x sihat.. tiap2 kali sakit mak dia hanya bg panadol je..pastu baik lh.. pastu bila2 sakit lagi bg panadol lagi..pastu baik..dh seterusnya deman je panadol..pening je panadol.. sampai lh suatu hari ank dia tu dibawa ke hospital.. dr situ bru lh doc bg tau dia sakit pe sebenarnya..tp sy x ingat sakit pe.. dan ank dia x dpt diselamatkn lagi.. ketika itu arwah ank makcik jiran sy tu bru berusia 5/6 tahun.. bila tya pada adik beradik dia yg lain adik yg bongsu tu sakit pe..? nape x bawa gi hospital awal2..? dorg cuma kata mak selalu bg panadol je.. n doc pn marah nape selalu bg panadol je n x bawa ke hospital.. mungkin makcik tu ingat ank dia dh serasi dgn panadol n x perlu jumpa doc utk periksa kesihatan ank dia lebih lanjut.. mungkin juga x sangka2.. kesan panadol tu pada ank kecil.. atau juga dh ajal adik tu.. apa pn kawal lh pengambilan ubatan kita.. dan yg seelok-eloknya jaga kesihatn diri..sbb bila sihat x perlu ambil ubat2 ni..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  8. Slm semua…erm,baca comment ni semua..huh,dah mcm debat dah…
    Apepun..x diakui rakyat Msia skrg gemar shopping kat Hospital…x caye…?cube duk satu ari suntuk kat kaunter amk ubat tu..bayar Rm1,balik bawak beg ubat smpai penuh tgn….
    Diingatkan,ubat2 ni (x kira la dari klinik ke,,farmasi ke..hospital ke…) semua ni hanya utk menahan kesakitan sahaja @ melambatkan proses tindakbalas penyakit pada tubuh kita..
    Apa yang penting ialah kita kena jaga pemakanan kita..InsyaAllah….kita x perlukn ubt…walaupun dlm zaman skrg ni kita tengok rakyat semua dah x berapa prihatin terhadap faktor2 utama pembawa penyakit
    -pemakanan
    -persekitaran
    -kawalan emosi
    ,tp sy percaya masih ada yang mengambil inisiatif ini utk masa hadapan yg lebih sihat…selamat beramal…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  9. Assalam…
    Info yang tuan berikan dan publishkan adalah salah dan terpesong sama sekali..diharapkan tuan dapat membuat selidik atau membaca buku untuk menambahkan ilmu yang ada.ternya ilmu tuan terlalu cetek untuk mengeluarkan sesuatu fakta sehingga memesongkan kebaikan yang ada

    Harap tuan dapat bermuhasabahkan diri dan meminta maaf kepada yang lain dengan artikel tahyul tuan ini.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

  10. setiap ubat ada kebaikan dan keburukan.. klu perlu kena la amik.. kalau dah pening kepala n dmm sampai tak boleh mkn.. nnti sakit lain pulak yg dtg… klu mkn panadol sekurang2nya kita boleh jgk la kurangkan sakit… :) kalau ank2 kck plk.. klu dmm tinggi sampai terbalik mata keatas pun ssh jgk nnti… lebih bail bagi mkn paracetamol kan? :) peaaceee… <3

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  11. selalu dgr panadol ni tak elok, tp tak tau pulak tk elok yg macamana…ni baru tau…kawan saya siap ada stok panadol lg dlm kereta…rasa pening sikit jer terus ambik…nak kena bagitau dia ni…terima kasih sgt2 untuk info!!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  12. salam…apa yg disebutkan dalam artikel tu maybe betul TAPI kita kena tgk dulu kondisi pesakit di atas..mungkin dia ada sakit HATI ker,buah pinggang ker or minum alkohol..PANADOL ADALAH UBAT YG SGT SELAMAT BERBANDING UBAT LAIN….sb tu kebanyakn doc walaupun doc tu tak bagus sgt pun,dia akan yakin dgn keselamtan panadol sb tu dia berani nak bg panadol…..tiap ubat akan efek kat buah pingang,sb buah pingang adalah satu organ utk kita buang benda2 yg tak digunakan dalam badan,takan nak simpan selamanya ubat dalam badan kan?sb tu la bila kita byk amik ubat,buah pingang kita akan sakit sb dia dah penat bekerja..SO,kalau boleh elak makan ubat,elakan la,seperti utk demam itupun kalau demam biasa jer..yg selsema,batuk..BYKAN MINUM AIR,100+,N rendam kaki dalam air panas..tapi hati2 sebab ada demam yg perlukan antibiotik,sb demam juga menandakan ada satu abnormal berlaku dalam badan kita PLUS kalau kita selalu pening2 kepala jer,g la jumpa doc,mana tahu ada sakit lain..PENING KEPALA JUGA MENANDAKAN ADANYA DARAH TINGGI..so berwaspadalah…KESIMPULANNYA,jgnlah takut makan panadol..tapi kenalah makan max 1kg tiap kali makan n 3kg per hari selang 4 jam sekali,tak boleh kurang…and utk golongan seperti yg sy sebut kat atas like sakit buah pingang,alkoholik,atau sakit hati jgnlah amik sampai 3KG per hari,kurangkan dose sampai 2KG jer per hari….NAK TAHU MAKLUMAT LANJUT BOLEH LAWAT BLOG SAYA http://ladygento.blogspot.com/2011/10/panadol-bahayaparacetamol.html

    tq..salam

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    cikmisi Reply:

    @ladygento,

    excuse me cik lady..banyaknye kene makan sampai 1KG to 3KG… setau sy PCM for adult dose is 1GRAM (1,000 mg per single dose and up to 3,000 mg per day for adults).. yang lain2 tu betul dh tp dose awak tu terlalu tinggi.. hati2 bila memberi kenyataan ye…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    wanee Reply:

    btol tu 1kg overdose++ da tuh.. ne la dapat info

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

  13. Xdinafikan article ni btol..
    Mmg la lau amik overdose akan ad masalah .. masalh hati, masalah buah pinggang..
    Atau ngan kata lain, organ2 yg ad lam badan la.
    So,amik la dose yg btol..
    Atau lau stakat dmam sikit2 tu just g mandi,ltak ice pack at kpala lau ad aircond slow kan aircond.. jgn gna slimut..
    Untk sakit kpala lak.. try rehat dlu..
    Lau seme ni xley bru amik pcm.. but in proper dose as prescribe by doc..
    Lau nak tau,semua ubat ad side effect..
    Just sharing ilmu yg ad..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam