Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Amalan @ doa mujarab untuk tenteramkan hati yang tengah panas

January 28, 2012 By: PakarHowTo Category: Info Berguna, Panduan

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Kepada korang yang selalu datang melawat blog ni, aku minta maaf sebab dah lebih seminggu aku tak menulis di blog ni. Ini semua sebab tahun baru Cina la. Aku amik cuti panjang dan balik kampung. Kat kampung (Baling-Kedah –> kampung isteri aku), tak dapat nak layan internet. So, semua aktiviti internet aku terjejas.

Maaf deh. :(

Dalam entri kali ni, aku cuma nak kongsi 1 amalan @ doa untuk mententeramkan hati yang tengah panas. Doa ni saya sesuai bagi korang yang mungkin terasa hati @ makan hati dengan geng-geng korang yang mulut mereka mungkin sangat lazer dan menyakitkan hati.

Kepada korang yang selalu kena umpat, kena keji, kena hina dan kena kata yang bukan-bukan dari orang lain. Tentunya hati korang panas dan sakit kan?

Haaa, ni lah amalan @ doa terbaik yang patut korang amalkan. Pendek saja doa ni. Ia diambil dari Surah Yassin ayat 76.

“ Maka janganlah Engkau (Wahai Muhammad) berdukacita disebabkan tuduhan-tuduhan mereka (terhadapmu). Sesungguhnya Kami sedia mengetahui apa yang mereka sembunyikan dan apa yang mereka nyatakan.” (Yassin : Ayat 76)

Ayat ni dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah @ umpatan orang.

Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa; urut dada [dekat jantung] sambil baca ayat ini berulang kali mohon Allah tenangkan hati.

Sila hafal ayat ni dan makna dia sekali. Sambil baca, sambil urut di dada dan fahami maknanya. Yakin bahawa, Allah sedang mendengar aduan korang kepadaNYA dan mohon DIA tenangkan hati korang.

Sekian, selamat beramal.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

3 Comments to “Amalan @ doa mujarab untuk tenteramkan hati yang tengah panas”


  1. baca makna dia memang Allah berfirman kpd Rasulullah supaya jangan cepat panas hati dan sedih kan.. :) thanks 4 dis info.
    iqbal´s last blog post ..(Iklan) Test drive Proton Exora Bold dan menang tiket F1 GP !

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. Salam…
    Alhmadulillah…
    semoga penulis & keluarga berbahagia..
    terima kasih diatas info yang tersebut..
    :)
    theufO´s last blog post ..Cek Puteh, Myvi Puteh Aku di Sondol….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. info yang bermanfaat untuk saya amalkan
    umiliza989´s last blog post ..HARI PERTAMA ARIF KE TABIKA KEMAS PRESINT 5

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11