Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

6 Petua Merawat Senggugut

September 21, 2008 By: PakarHowTo Category: Petua

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Ada seorang pembaca blog ini telah meminta saya mencarikan petua bagaimana untuk merawat dan mengurangkan masalah senggugut.

Maka bagi memenuhi permintaan beliau, saya kongsikan 6 petua mengurangkan masalah senggugut.

Petua 1 :
Senggugut memang menyakitkan. Untuk mengatasinya, ambil sembilan biji pinang tua, dibakar hingga menjadi arang lalu ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2 :
Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat. Hasilnya senggugut akan hilang.

Petua 3 :
Ubati senggugut dengan minuman air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4 :
Ambil sembilan biji pinang tua , dibakar hingga menjadi arang dan ditumbuk halus. Campurkan dengan secawan air suam dan minum. Amalkan petua ini sembilan hari berturut-turut dari hati mula kedatangan haid. Insyaallah, mujarab

Petua 5 :
Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid . Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun . Tapi saya gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .

Petua 6 :
Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air teh pahit tanpa gula.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

8 Comments to “6 Petua Merawat Senggugut”


  1. kite slalu amal minum air halia…heheh

    buleh buang angin…

    syukur la dah tak rasa senggugut lagi…

    selamat mencuba..!!1

    thanks pakar..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. saya nak share sket… kat blog saya ada banyak info untuk cara menghilangkan senggugut menggunakan pad herba.. dah tak perlu makan ubat… silakan ke http://www.goavail.com/padherba

    TK.
    .-= Ina Mamat´s last blog ..Road show Kuala Terengganu 27-28 Okt &amp Kota Bharu 29-31 Okt 2010 =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    2
  3. salam..

    Hai Pakar How To, saya nak bg komen cikit pasal petue2 di atas ( saya dapat jumpe blog Encik ni sebab mmg tgh sakit perut sbb senggugut yg amat, so ingat nk cari fastest solution dr internet, so trjumpela blog cik nie..)

    Ukt petua halia, lada hitam n teh pait tu okla, mmg ade je di rumah ( ni bagi org yg memasak2 di rumah la knn..) tapi petua yg pinang tu agak susah le ckit nak cr pd zaman skang ni..klu nak kene balik kg @ sape2 yg xde kg tu kenele gi ceruk kg @ maybe pasar2 basah yg ade jual buah pinang tuhh ( klu ade..)

    mungkin ade lagi kot petua2 lain ker..??
    uhuhu, saya nk try lah yg halia tu ez ckit..
    anyway..thanks byk2.. ;)

    PERCUMA!! BETUL-BETUL PERCUMA!!!

    DOWNLOAD SEKARANG “RAHSIA AFFILIATE TERBONGKAR”
    DI LAMAN WEB INI :

    http://rkurl.com/janapendapatan

    JOM JENGUK2 ;) :-

    http://www.ayujelita.com/index.php?ctjblog
    http://www.kedai-e.net/index.php?ctjblog
    http://www.seminarhartanah.com/index.php?ref=sitijameela
    http://letsclick.me/kakiduit

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. boleh juga guna minyak kelapa dara + habatus sauda… Insya allah berkesan..
    http://sekebun.com/index.htm 

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. hai semua,
    dlu sy mengalami senggugut yg teruk..sejak dr ting 3 smpai umr 23 thn…setiap kali ari pertama dtg haid sy msti tak blh bgn,muntah2 n sakit sgt2 kt bhgian pinggang n perut..smpaikn sy perlu ponteng skola n ponteng kuliah..nk bgn mmg x larat sgt..dlu sy bgantung dgn pil "pain killer" je..mkn panadol pn x ok..
    alhamdulillah selepas amalkan minum jus manggis senggugut sy terus sembuh..malah sepanjang dtg haid sy da tak sakit pinggang lg..
    sy sarankn smua wanita cuba amalkn minum jus manggis ni..
    mudah, murah dan sedap… x perlu seksa diri utk jd lebih sihat..
    utk maklumat lanjut boleh hantarkan email kpd sy:
    shana_cqt@yahoo.com.sg

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 1

    [Balas Di Sini]

    nor Reply:

    @anna,
    thanks anna..
    info yg diberi akak akan cuba.. dua bulan kebelakangan ni akak mula alami senggugut.. dulu ada jugak tapi jarang sgt.. kadang2 dlm setahun tak ada langsung.. semenjak usia meningkat ni.. akak mula datang senggugut yg teruk.. sampai terpaksa makan pain killer… harap petua anna berkesan…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    nur_din Reply:

    @anna,

    jus manggis tu produk apa leh kasi detail??

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. salam..
    saya mengalami senggugut yang teruk sekali dalam seumur hidup saya. Sampaikan nak muntah-muntah, pening kepala, sakit perut (mula-mula ingatkan gastrik sbb saya ada gastrik juga), kesejukan sampai berselubung dalam selimut, dan cirit birit.
    saya nak cuba la petua air halia tu. harap2 kurangla senggugut saya ni.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11