5 Tips Bagaimana Memilih Sahabat

Share

Kalau nak tahu perangai seseorang, lihatlah bagaimana perangai sahabat atau kawan-kawannya.Kalau baik sahabatnya, insyaAllah dia memang baik. Tapi kalau kawannya itu perangai macam syaitan, maka perangai dia pun besar kemungkinan macam syaitan juga.

Para pembaca semua, ketahuilah, mencari sahabat yang baik itu adalah dituntut oleh agama kita. Maka cari dan pilihlah sahabat yang baik-baik akhlaknya.

Artikel di bawah ini mungkin boleh dijadikan panduan bagaimana untuk pilih sahabat.

5 Tips Bagaimana Memilih Sahabat

Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

 • Pertama

Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

 • Kedua

Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebut-nyebutnya).

 • Ketiga

Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

 • Keempat

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

 • Kelima

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik akhlaknya, baik pegangan agamanya, baik tutur katanya dan baik budi bahasanya. Pilihlah sahabat yang boleh memahami kita dan yang dapat membantu kita mendekatkan diri kepada Allah ta’ala. Itulah ciri sahabat sejati.

Akhir kata, untuk mendapat sahabat yang baik, kita sebenarnya perlulah terlebih dahulu menjadi seorang sahabat yang baik kepada orang lain. Sekiranya diri kita dianggap sebagai seorang sahabat baik, maka kita nanti akan dikurniakan sahabat yang baik oleh Allah Ta’ala. Yakinlah.

Maka tanyalah diri anda, adakah diri anda sekarang ini boleh dianggap sebagai seorang sahabat yang baik??? Fikir-fikirkan… (865)

Artikel-artikel lain yang menarik :

Share

14 thoughts on “5 Tips Bagaimana Memilih Sahabat

 1. salam…alhamdulillah hidup sentiasa dikelilingi sahabat sejati…

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  joyzieta Reply:

  @emma, alhmdulillh…sye pun…tp..dlm byk2 tu..de jgk yg suke jd batu api,tp..x ke mne org yg bniat jht tu..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

 2. SAHABAT ITU BAGAI BINTANG DI LANGIT,
  WALAU JAUH DIA AKAN TETAP BERSINAR..
  WALAU TAK BISA DIMILIKI,
  DIA AKAN SLALU DI HATI..
  MESKIPUN TERKADANG DIA HILANG,
  DIA AKAN SELALU DI HATI DAN AKAN TERKENANG DI HATI….
  DAN TAKKAN PERNA HILANG ^_^

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  joyzieta Reply:

  @azaja, wahhh…btul3

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

 3. Dulu saya pernah mempunyai kawan baik, tetapi setelah dia berjumpa dengan kawan baru kami jadi seperti kawan biasa sahaja. Itu lah adat berkawan. Payah sekali untuk mencari kawan sejati.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  ina Reply:

  ada yang sejati…cuma mungkin cik blum dapat lagi…Alhamdulillah saya ada sorang kawan yang memang sanggup susah n senang…bersama2

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

 4. Bagus tip ini dan hayati hadis Nabi Sallallahu’alaihi wassalam ini.

  Seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah s.a.w: “Siapakah yang menjadi sahabat yang paling baik bagi kami?” Jawab Rasulullah s.a.w: “Seorang yang apabila kamu memandangnya, kamu teringat akan Allah, apabila kamu dengari cakapnya, bertambah pengetahuan kamu tentang Islam, apabila kamu melihat kelakuannya kamu teringat kehidupan akhirat.”

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam