4 Masalah dan jalan penyelesaiannya

Baca ni dan bandingkan dengan pengalaman sendiri. Pada saya, ia sangat tepat dan benar.

4 Masalah dan jalan penyelesaiannya

1. Kalah dengan nafsu syahwat
Jika engkau diuji dengan syahwat dan hawa nafsu, maka periksalah SOLAT mu.

Firman Allah bermaksud:

“Maka datang sesudah mereka suatu keturunan yang mereka telah melalaikan solat dan memperturutkan Syahwat hawa Nafsunya” [Surah Maryam: 59]

godaan syahwat

2. Akhlak buruk, rasa tak tenang, keras hati

Jika Engkau merasa keras hati, berakhlak buruk, dan sentiasa tidak berasa tenang, maka periksalah HUBUNGANMU DENGAN IBUMU, dan bagaimana baktimu padanya.

Firman Allah bermaksud:

“Dan (Dia jadikan aku) berbakti kepada ibuku, dan Dia tidak menjadikan aku seorang yang sombong lagi celaka” [Surah Maryam: 32]

Baca selanjutnya di sini »

(222)

388 total views, 7 views today

Share Button
BAGUS(4)TAK bagus(0)

Doa elak cabaran yang berat

Tak kira siapa, hidup ini memang penuh dengan cabaran. Tetapi yang kita ingin elakkan adalah cabaran yang tidak mampu ditanggung!

Hidup ini ada cabaran kerana ia adalah lumrah kehidupan sebagai manusia biasa. Allah sengaja menguji hambaNya, sejauh mana kita dapat taat perintahNya walau badai datang menimpa.

Namun, satu yang kita pinta kepadaNya ialah…

“Yaa Allah jangan Engkau timpakan cabaran yang saya tak mampu nak tanggung…”

Cabaran seperti apa?

Seperti ini :

Baca selanjutnya di sini »

(243)

451 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(3)TAK bagus(0)

Cara orang melepas tekanan perasaan

Maaf. Dah lama tak menulis.

Terlalu sibuk dengan pelbagai komitmen lain. Hmm tapi tu alasan jer sebenarnya…huhu.

Sebetulnya, nak menulis (berblogging) ni pun ada mood nya jugak.

Tak tahu kenapa, sejak akhir-akhir ni, saya tak ada mood.

Anyhow, takpa la. Saya akan terus mencatat di sini bila mood nak menulis tu datang yer.

Harap maklum.

 

OK hari ni nak kongsi pasal pelbagai jenis cara melepas perasaan.

Kita, manusia ni ada macam-macam jenis orang. Dan cara nak lepas perasaan pun ada macam-macam.

cara melepas perasaan

Berikut ada dibahagikan beberapa kumpulan cara melepas perasaan.

Baca selanjutnya di sini »

(200)

386 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(6)TAK bagus(0)

Nasihat untuk melancong ke Jepun (bahagian 3)

Advise ..nak jalan kat Jepun ..Part 3

Kalau jalan …semua orang suka..kan…lain tempat ..lain pemandangan ..lain rasa enjoy nya…tapi ..kalau enjoy saja pon ..lelama penatkan …penat macam macam ..nak nak jalankaki…biasa lah kat jepun ni….tpi kalau shopping ..sure penat ..leh leh lupa langsungkan …yang penat ..ngankut barang….ni makchik bagi resepi lg…

1)Kalau nak g shopping..duit jangan lah lupa..hehehhe…yang penting..sedia kan second bag!! ni untuk apa?? pasti ada soalan datang ..nya…

Ha..beg ni ada guna nya…tak payah bawak beg plastik bebanyak..satukan dalam second beg kalau nak beli ader kat memana ..supermarket..mostly kat asakusa tu ada ..ader gambar lukisan jepun …dah jd oleh oleh jugak..nak nak bila dah beli barang kecik2 tu..ha ..masuk kan budak tu kat dalam second bag(gulung beg tu..balik malaysia baru kendurikan dier)

2)Kalau jalan kat jepun nak ingatkan pada yg suka sangat smoking…PLEASE ..jangan smoke sesukahati. kat memana dan lepas tu buang pontong rokok tu buat suka ati jer…Kalau nak smoke tolong cari tempat merokok yang dah disediakan..dan buang pontong rokok tu kat tempat yang dah disediakan.Dan harga roko dah naik ..nak beli kat vindingmechine pon ader..atau kat 7Eleven..pon (kedai yg sama macam nya)ader..

Baca selanjutnya di sini »

(169)

1,304 total views, no views today

Share Button
BAGUS(3)TAK bagus(0)

Nasihat untuk melancong ke Jepun (bahagian 2)

Semua dah tau Jepun ni Negara Matahari Terbit…dan kat jepun ni ada 4 musim …macam macam musim…pasti seronokkan ..dapat tengok macam macam …

Musim Bunga ..mas ani mmg orang berebut …mmg tak nak lepas kan peluang..sbb nak tengok bunga Sakura…tapi masa musim bunga ..bukan sakura ajer yang keluar ..kalau datang musim aper pun macam macam bunga ada ..yang kat atas pokok ..yang rumput dier pon ..cantik sampai tak nak dibuang…tapi tu semak sebenar nyer…ok ..yang ni letak tepi…

Ni susunan bunga yang ada dalam setahun….mana yang ada anak anak ..leh ajar dier tentang alam semulajadi ..Subhanaallah…macam macam Allah buat utk kita …bunga bunga kat sini semuanya berbunga dulu baru berdaun…..

January…..ROUBAI(nama jepun..nama lain tak tau…bau da wangi..)..bunga ni warna kuning…bunga ni ..kalau nak tengok ..kene pergi kat area area perkampongan …

Febuary….UME(plum) warna nya pink pekat skit atau warna putih

March..MAGNOLIA..warna nya putih ..

April..SAKURA …bunga ni ada 2 jenis sakura biasa yg semua org nak tengok ..kalau terlepas yg sakura putih tu leh tengok yang lagi satu jenis..dia berjuntai ..macam langsir ..ni nama nya Shidarezakura…ni pon cantik…

May….Shibazakura… yg ni jenis rumput kalau tgk dekat bentuk dia mmg macam sakura..ada banyak warna

Jun…Pokok FUJI…bunga nya berjuntai macam langsir juga

Baca selanjutnya di sini »

(110)

739 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(3)TAK bagus(0)

7 Nasihat Melancong ke Jepun

Ni ada 7 nasihat kalau nak jalan kat Jepun.

Sejak kebelakangan ni dah ramai orang nak melancong ker Jepun..alhamdulillah…tak kesah lah datang sendiri ker..datang ngan group ker….tapi sebelum datangangan main dengar cerita ajer atau tau nama tempat ajer.. .. bersedialah dulu…APA yang harus disediakan???

  1. Sediakan duit tu dah pastilah..TAPI pastikan dah sediakan pertukaran duit dari awal lagi..semuanya tukar dalam JAPANESE YEN!! sbb bila dah mula berjalan mmg tak ada Money Changer macam kat Malaysia..

2) Sebelum datang belajar sikit pasal jepun ..apa dia??
Kalau yang datang sendiri dah pasti nak kemana mana naik tren…so belajar skit ..tren kat Jepun ni semua on time…kita leh tunggu tren ..tapi tren tak tunggu kita.Tenguk jadual tren tu..Pasti ada yg bimbang pasal bahasa…Tak Susah..pergi kat Master Station tanya dan minta JadualTren yang ada dalam Bahasa Inggeris ..kalau yang dok Hotel ..leh minta kat front office.

3) Ada yang kata orang Jepun ni sombong….tapi yang sebenar ..mereka ni peramah ..tp kerana mereka tak pernah gunakan bahasa lain selain bahasa ibunda mereka…apa kata belajar sikit bahasa jepun ..?? Dari bahasa kita boleh paham budaya mereka …

4) Lagi satu…semua bimbang pasal makan …tak susah ..skg dah banyak kedai HALAL dan Masjid diJepun ni…

Ni list nama nama kedai makan disini :

Baca selanjutnya di sini »

(315)

1,369 total views, 1 views today

Share Button
BAGUS(3)TAK bagus(0)

Pengalaman kena tipu

PENGALAMAN SENDIRI KENA TIPU

Suatu masa, pada tahun 2008, aku pernah terbaca mengenai skim Contract Farming. Kerajaan pada waktu itu sedang dalam usaha menaikkan sektor pertanian. Maka wujudlah slogan, “Pertanian adalah Perniagaan.”
Jadi, aku pun turut sama melibatkan diri dalam sektor agro dengan cara menternak kambing. Pada masa yang sama, aku join satu Contract Farming Serai Peha Ayam.

Waktu tu, Serai Peha Ayam ni menjadi sangat popular. Orang yang mula-mula buat serai ni untung besar sebab dia boleh jual benih serai. So, orang akan beli benih, tanam serai dan kemudian jual benih serai. Lama kelamaan, serai jadi semakin banyak. Tak tau nak jual kat mana. Yang tahu, jual benih serai. Tapi, produk serai tak ada. Aku pun tak jadi buat pertanian serai.

Tapi, aku terjumpa sebuah syarikat, Rimbun Agro Venture (AS0306039-H) yang offer pertanian kontrak serai dan mereka kata, “Kami ada kilang untuk proses serai.”

Aku pun pergi jumpa mereka di ofis. Sembang-sembang dengan boss dia. Haji apa ntah. Lebai atas kepala. Cara dia sembang memang kemas la.

“Encik invest RM 5000, kami akan bagi encik satu lot serai. Lepas enam bulan tanam, serai-serai tu boleh jual. Kami akan uruskan semuanya. Kami ada kilang proses serai. Jangan risau. Kami bukan macam kompeni lain yang juai benih. Kami jual produk.

Dia pun tunjuklah dia punya peta ladang dia. Gambar-gambar jentera, buruh buat kerja dan semua yang berkaitan untuk meyakinkan aku.

“Kalau encik nak tengok ladang kami kat Kuala Nerang, jom kita pi.”

Invest RM 5000, dapat hasil berganda-ganda. Siapa tak mau? Aku yang waktu tu tengah pegang duit banyak, memang tak fikir panjang la. Err… sebenarnya, sebenarnya aku buat pinjaman daripada dua orang rakan untuk buat bisnes kambing. Kiranya yang lebih tu lah aku nak guna untuk invest projek serai ni.

“Okey Tuan Haji. Saya setuju. Bila boleh sign agreement?”

“Kalau nak sekarang pun boleh.”

Agreement pun ditandatangani. Siap ada setem hasil. Aku pun invest la RM 5000. Balik rumah goyang kaki. Harap-harap 6 bulan lagi, apabila serai dapat dijual, at least aku dapat RM 10,000. Wow!

Enam bulan berlalu. Aku pun talipon Tuan Haji.

Baca selanjutnya di sini »

(196)

1,956 total views, 2 views today

Share Button
BAGUS(1)TAK bagus(0)

Bersyukurkah anda dengan hidup anda?

Anda nak sangat dapat straight A UPSR … anda yakin boleh dapat … anda pelajar kegemaran cikgu kat sekolah … semua macam yakin anda boleh dapat … diri anda sendiripun macam yakin … kat sekolah anda selalu jadi leader dan kebanggan guru dan kawan2 tapi bila result keluar ada satu subjek anda tak dapat A … anda rasa sangat kecewa dan malu …

Anda nak sangat masuk SBP tingkatan 1 … anda tak berapa yakin boleh masuk sbb result anda tak sebagus kawan-kawan .. anda dengar best friend anda dapat MCKK, Tun Fatimah, SDAR Seremban, … anda jadi makin tertekan … mak anda guna cable fibre optik sedara mara mintak tolong adjust … akhirnya anda dapat SM Sains Fariz Petra … anda tak berapa nak ke sana sbb SBP tu dekat dgn rumh … anda nak yg jauh dari rumah baru ada classs … anda kecewa dan tertekan …

Anda daftar masuk SBP … anda betul2 bersemengat .. anda ada ramai kawan di sana … tetapi tingkatan 3 PMR result anda tak bagus anda kena tendang keluar … anda kecewa dan tertekan …

Anda masuk sekolah harian biasa dgn rasa malu … anda mula ada kawan baru anda jadi glamer sebab budak sekolah sains … anda antara terpandai kat sekolah baru … anda di lantik jadi pengawas … anda tenggelam dalam glamer … result SPM tak bagus … anda rasa kecewa dan tertekan …

Anda apply program diploma, matrik, asasi dsbg … anda yakin result anda dah cukup untuk masuk IPT … tapi bila result IPT keluar anda hanya dapat offer program diploma yang anda tak suka di IPT yang anda tak suka … anda rasa kecewa dan tertekan …

Anda tak mahu masuk form 6 kononnya tak glamer … anda apply IPTS kursus yg anda suka … anda pergi jugak program diploma tak bagus di IPTS yg tak berapa bagus … mak bapak bayar yuran mahal semester 1 … anda apply MARA scholarship semester 2… anda joli sakan dgn duit MARA dan duit mak bapak … anda habis diploma dgn result taklah bagus sangat seperti yg anda harapkan … anda kecewa dan tertekan …

Anda apply sambung overseas … anda tak sedar yg IPT overseas ni mereka berniaga buat duit … anda bangga dapat beberapa offer dari IPT luar negara anda tak sabar nak sambung study kat luar negara … belajar di tempat ada snow … dikelilingi mat salleh … tapi result IELTS anda sangat rendah dan anda kecewa dan tertekan …

Anda akhirnya boleh pegi sambung study ke Australia … anda rasa sangat seronok tapi adik anda mati kemalangan anda tak boleh balik sbb masa tu tgh exam … ayah anda masuk wad dan mati tahun seterusnya juga anda tak boleh balik … anda jadi amat kecewa dan tertekan …

Anda balik ke malaysia dgn ijazah luar negara … anda rasa bangga dapat gembirakan keluarga dan saudara mara … anda yakin anda boleh dapat kerja dengan cepat dgn ijazah luar negara yg anda ada .. tapi anda lupa … medic pun menganggur sekarang ni … pilot bersepah yg menganggur … bidang perguruan dari UPSI pun beribu yg masih menganggur … anda pun end up life 3 tahun dah tak dapat kerja bagus … anda kecewa dan tertekan …

Anda dapatlaa kerja biasa-biasa dengan gaji yg tak seberapa … anda selalu berusaha untuk dapat Pegawai Tadbir Diplomatik atau kerja dgn GLC yg besar2 … anda curi2 pergi interview … anda selalu ponteng kerja dan tipu bos … tapi dah 3 tahun … takde satu yg panggil anda interview pun … anda rasa kecewa dan sangat tertekan …

Anda guna cable fibre optic untuk adjust anda dapat masuk PTD … sedara anda tu tolong adjust yg akhirnya anda dapat kerja sbgai pegawai kerajaan di putrajaya … tapi satu ofis tak suka kat anda sbb sikap ada yg sombong dan bongkak … anda takde kawan di pejabat … tambah2 anda pulak di beri kementerian yg selalu kena buat kerja luar … anda terlalu penat dan amat kecewa dan tertekan …

Anda mula berkenalan dgn kawan blok sebelah … dia nampak sangat hensem … anda jatuh cinta tahap gaban .. anda plan nak kawin … anda nak ianya jadi sangat meriah … anda pinjam personal loan bank rakyat RM50,000 … anda kawin penuh meriah .. tapi anda sangat kecewa dan tertekan dengan hutang bank yang jejaskan income bulanan anda …

Anda mula pergnant selalu muntah2 … suami pula kena tukar ke sabah … jumpa jarang2 sekali touch and go laaa nampaknya … anda lalui hidup pregnant sorang2 kat putrajaya … tahu2 … suami anda terkantoi dgn anda ada affair dgn budak iban yg canntikkkkkk perghhhh model type cikgu sekolah kat sabah … anda kecewa dan sangat tertekan …

Anda lahirkan first baby tanpa suami disisi … anda dalam proses perceraian … anda lahirkan baby yg bermasalah pulak injap jantung tersumbat … anda rasa sangat kecewa dan tertekan …

Anda akhirnya bercerai dgn suami …. setiap bulan anda terpaksa ke IJN bawak anak pergi berubat … anak anda bakal jalani pembedahan jantung bulan depan … anda harunginya sorang2 dan anda rasa sangat kecewa dan tertekan …

Anda kena fitnah mengurat suami orang kat pejabat … jiran sebelah kat presint 8 putrajaya dimana rumah anda duduk tu pun tak suka kat anda … bila jadi janda mcm2 fitnah keluar … anda rasa sangat kecewa dan tertekan …

Anda stresss dan tertekan … anda duduk atas sejadah dan mula berfikir … mula menangis … anda take duit … ayah dah takde … adik pun dah takde … mak dah makin tua … anakpun sakit … suamipun dah bercerai …

Bukan soal UPSR straight A
bukan soal masuk SBP yg top
Bukan soal PMR straight A
Bukan soal form 4 kelas sains
Bukan soal SPM cemerlang
Bukan soal masuk IPTA yang top
Bukan soal diploma yang bagus
Bukan soal pergi overseas
Bukan soal ada snow ke tak
Bukan soal kawan mat saleh ramai ke tak
Bukan soal kerja kerajaan ke swasta
Bukan soal gaji berapa besar ke kecik
Bukan soal kawin meriah ke tak
Bukan soal kerja putrajaya ke kerja kat kampung
Bukan soal jadi pegawai PTD ke or kerja kilang
Bukan soal kerja company besar ke kecik
Bukan soal anak sihat ke sakit
Bukan soal pregnan ke tak pregnan
Bukan soal suami kena tukar ke tak
Bukan soal itu atau ini …

Soalnya kita :-

Baca selanjutnya di sini »

(161)

767 total views, no views today

Share Button
BAGUS(1)TAK bagus(0)

Biar tak SENTAP, asalkan MENYERAP

Anda suka menulis? Sila baca tulisan dibawah ini. Sangat bagus untuk muhasabah diri.

“BIAR TAK SENTAP ASALKAN MENYERAP”

Cuba lihat cara dan gaya ulama-ulama dahulu menulis kitab-kitab mereka. Kita akan terasa betapa cinta dan kasih sayangnya mereka kepada siapa yang membaca tulisan mereka. Ini kerana nada, gaya, ayat dan bahasa yang digunakan penuh bujukan, teguran yang seolah-olah membelai pembaca. Sehingga… apabila kita membacanya terasa mereka bagaikan ayah, ibu, sahabat atau teman yang paling akrab. Tulisan mereka menyelinap masuk ke dalam lubuk hati tanpa kita sedari. Tidak ada bentakan, cemuhan dan kata-kata yang menggores hati.

Bahasa itu jiwa bangsa. Demikian kata orang yang bijaksana. Apabila jiwa dipenuhi kasih-sayang dan kemesraan bahasa akan jadi lunak, halus serta indah. Percakapan atau tulisan yang sedemikian akan menggugah rasa dan begitu indah apabila didengar dan dibaca. Gaya yang sebegini sebenarnya lebih upaya untuk membina kebenaran dan meruntuhkan kebatilan dalam diri manusia.

Ia umpama akar, lunak dan perlahan tetapi tidak ada tanah walau sekeras mana mampu menahan tusukannya. Ia umpama air, lembut tetapi tidak ada tembok yang dapat menahan alirannya. Ditahan di atas, air akan mengalir ke bawah. Disekat di bawah, air terus mengalir lalu melimpah dari atas.

Begitu bahasa yang penuh kasih sayang… ia adalah satu kuasa yang kuat dan dahsyat. Ia dapat meleburkan kejahilan sekali gus melenturkan kedegilan. Jika ditulis dengan bahasa kasih sayang, InsyaAllah yang membaca akan rasa bersalah bukan dipersalahkan

Bahasa dan kata yang lembut bukan hanya mampu menundukkan akal tetapi juga dapat menakluki hati. Hujah yang dibalut mahabbah (rasa cinta) adalah jalan untuk menggamit hidayah. Berbeza dengan hujah yang benar tetapi kasar… mampu menundukkan akal tetapi gagal menawan hati. Lalu yang jahil tetap berdegil, bukan kerana tidak tahu, tetapi tidak mahu.

Bahasa yang kasar sekalipun benar, tetap menyakitkan. Apabila mendengar atau membaca tulisan yang sebegini diri terasa dipersalahkan. Namun jika kebenaran dapat disampaikan dengan lunak dan mesra, akan menimbulkan rasa bersalah dalam diri pendengar atau pembaca. Berbeza sekali impak rasa bersalah dan dipersalahkan. Orang yang rasa bersalah…akan akur dan berubah. Sebaliknya, orang yang rasa dipersalahkan akan bangun menentang sekalipun tahu mereka bersalah.

Bukan soal ‘apa’ yang ingin kita tulis itu benar atau tidak sahaja yang perlu dipertimbangkan, tetapi ‘bagaimana’ kita menulisnya juga sangat penting difikirkan. Malah, soal bagaimana kita menulis itu ada kalanya lebih penting untuk mempengaruhi pembaca. Dua tulisan yang membawa mesej yang sama tetapi menggunakan istilah, bahasa dan susun ayat yang berbeza akan membeza kesan yang berbeza kepada pembaca.

Baca selanjutnya di sini »

(254)

1,012 total views, no views today

Share Button
BAGUS(4)TAK bagus(0)

Nak murah rezeki? Cuba amal ini

Nak murah rezeki? Cuba amal ini

Bersedekah Menjemput Rezeki

Saya orang berniaga. Pendapatan tak tetap. Ada ketika banyak, dan ada ketika sedikit (mengikut kiraan saya, bukan kiraan orang makan gaji). Tapi pengalaman saya, pendapatan saya paling banyak ialah bila bulan di mana saya paling banyak bersedekah. Lagi banyak bersedekah, lagi banyak pendapatan yang saya terima daripada perniagaan.

Memang setiap kali bersedekah saya masih berkira-kira yang duit saya semakin berkurangan, tapi saya yakinkan diri, setiap 1 yang kita sedekahkan, sekurang-kurangnya 10 kali ganda Allah ganti balik. Itu pasti. Syaratnya kena yakin dan berusaha. Alhamdulillah, janji Allah itu sangat benar. Bila bersedekah, pasti ada sahaja rezeki yang tak disangka-sangka datang.

Jadi salah satu cara menjemput rezeki dan menggandakan kekayaan ialah dengan bersedekah. Perbanyakkan sedekah. Bersedekah dulu baru boleh kaya. Bukan kaya dulu baru bersedekah.

Cara Disiplinkan Diri Bersedekah

Tabung Infaq

Memang perasaan lokek sentiasa ada setiap kali nak bersedekah. Tapi cara saya lawan perasaan lokek tu dengan buat membuat peruntukan khas yang saya namakan “Tabung Infaq”. Saya ikut betul-betul saranan Chef Li; 1/10 pendapatan dimasukkan ke Tabung Infaq, bukan hanya ketika pendapatan dah besar, tetapi sewaktu awal-awal saya membina bisnes lagi.

Prinsipnya ;

Baca selanjutnya di sini »

(687)

1,982 total views, no views today

Share Button
BAGUS(8)TAK bagus(0)